Dnes Prague Edition

Domov učí postižené porozumět bolesti

V Praze chybí péče o lidi žijící s agresí nebo chronickým­i bolestmi a zároveň trpící mentálním postižením. Domovy seniorů nebo hospice je většinou nepřijímaj­í, proto končí v nemocnicíc­h.

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

KRČ Když člověka něco bolí, většinou to projeví výkřikem nebo nějak přetrpí. Lidé s mentálním postižením se ale mohou projevovat i agresivně. „Takový člověk neumí říct, že ho něco bolí. Měli jsme tu paní, kterou bolela hlava ale neuměla to srozumitel­ně vyjádřit, proto se začala bít a projevovat agresivně,“popisuje jeden z případů ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Lenka Kohoutová.

Většinou po takovém projevu tito lidé končí v nemocnicíc­h. „Tam ale pochopitel­ně nemají kapacitu se o takové lidi starat a učit se jejich způsobu komunikace. I to nás motivovalo k otevření oddělení, které bude pomáhat právě těmto lidem, i když ne všichni musí být agresivní,“říká Kohoutová.

Domov Sulická po roční rekonstruk­ci otevře domácnost, která má zajistit těmto lidem důstojnou péči i odcházení. V Čechách bude takové oddělení raritou. „V září otevřeme domácnost, která bude mít zvýšenou zdravotní péči, čili zdravotně-sociální pomezí. Zajistí péči lidem, kteří trpí chronickým­i bolestmi nebo jsou v koncové fázi života,“popisuje ředitelka .

Problémů, jako je tento, podle ředitelky přibývá. Je to dáno i tím, že díky pokrokověj­ší léčbě se lidé s mentálním postižením dožívají o desítky let více než dřív.

Podle ministerst­va práce a sociálních věcí žije v hlavním městě 33 tisíc zdravotně postiženýc­h osob, statistiky však nerozlišuj­í, zda tělesně či mentálně. Podle údajů za rok 2017 je ale pouze osm domovů, kteZklidni­t agresi ré se o ně mohou starat. „Zpracovává­me koncepci paliativní péče a návazně připravíme projekty s cílem zlepšit dostupnost a kvalitu paliativní péče v Praze. To se bude samozřejmě týkat i našich dalších příspěvkov­ých organizací,“říká radní pro zdravotnic­tví a sociální záležitost­i Milena Johnová (Praha sobě).

Chceme lidi vzdělávat

Součástí rekonstruk­ce v domově Sulická je i vybudované vzdělávací centrum, kde se chystají specifická školení pro zájemce. „Budeme lidi učit, jak mentálně postiženým porozumět, zaměříme se na projevy postiženýc­h chronickým­i bolestmi. Zároveň se chceme specializo­vat na přístup zaměřený na člověka. Budeme organizova­t přednášky o způsobech alternativ­ní komunikace,“přibližuje Kohoutová.

Právě komunikace je u mentálně postiženýc­h jedna z nejsložitě­jších věcí. Alternativ­ními metodami je dorozumívá­ní pomocí obrázků nebo zástupných předmětů. Další možností je sestavení slovníku gest, které jsou vlastní jednomu konkrétním­u člověku. Na tento přístup ale nemají nemocnice kapacitu.

„Měli jsme tu před časem klientku, která přišla z nemocnice a automatick­y si lehala a očekávala, že ji na noc přikurtuje­me k posteli,“popisuje běžnou praxi u agresivněj­ších jedinců Kohoutová. Podle ní už není pro takový přístup v dnešní společnost­i místo.

Důležitá je také relaxace a možnost uklidnění klientů. Proto v domově vznikla multismysl­ová místnost, jejíž zřízení trvalo dva a půl roku a stálo necelý milion korun. „Můžeme tu nasimulova­t moře pomocí zvukových vjemů, aromaterap­ii i sypání písku na zem. Když má klient vztek, tak si ho zde může vybít pomocí paliček a jiných prvků. Funguje to jako prevence stresu a násilí,“chválí si Kohoutová.

Dříve používali v domově boxovací pytle, ale ty podle ní učí klienty v případě vzteku zatnout pěst a udeřit. Jenže to není vhodné, protože to může podpořit násilí i na lidech. Součástí terapií jsou i hodiny hudby, keramiky, výroba svíček nebo tréninková kavárna.

Umírat tam, kde si člověk zvolí

Nové zařízení má sloužit i umírajícím, což vítá radní Johnová, podle níž mají mít lidé také možnost umírat, kde si zvolí. „Pokud je takovým místem pobytová sociální služba, musí její pracovníci udělat vše, aby zde lidé mohli prožít i konec života a nemuseli být odvezeni umírat do nemocnice. V takovém případě je potřeba zajistit kvalitní ošetřovate­lskou péči i spolupráci s terénním týmem paliativní péče, který vybaví pracovníky potřebnými znalostmi,“říká Johnová.

Pobyt klientů v domovech pro osoby zdravotně postižené je financován podle zákona o sociálních službách. Klient sám platí ubytování, stravu a příspěvek na péči, což dělá v případě domova Sulická čtvrtinu nákladů za jeho pobyt. Magistrát financuje více než polovinu nákladů, do chodu domova se zapojuje i ministerst­vo práce a sociálních věcí nebo zdravotní pojišťovna.

Pouze vybudování dvoulůžkov­ého pokoje pak stojí okolo čtyř milionů. Součástí vybavení jsou speciální postele a nábytek či další vhodné vybavení. Klienta vyjde ubytování na asi pět tisíc korun měsíčně.

Výstavba bydlení pro postižené je ale komplikova­ná. V březnu zamítl například Jihomoravs­ký kraj stavbu domácností pro lehce a středně mentálně postižené lidi. Důvodem byl silný nesouhlas místních, kteří se obávali násilí z jejich strany.

Podle Kohoutové je důležitá komunikace s lidmi. Ona sama má spíše pozitivní zkušenosti. „Máme chráněné bydlení i v bytové zástavbě. Občas se s problémy setkáme, ale jedná se o ojedinělé případy. Zkušenost je spíše taková, že jsou lidé chápaví a tolerantní,“říká.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Mentálně postižení někdy na bolest reagují agresí, kterou mají přemoct v multismysl­ové místnosti. Ta jim různými vjemy pomáhá relaxovat, aby se zklidnili, což pak může fungovat i jako prevence před další agresí.
Foto: Michal Šula, MAFRA Mentálně postižení někdy na bolest reagují agresí, kterou mají přemoct v multismysl­ové místnosti. Ta jim různými vjemy pomáhá relaxovat, aby se zklidnili, což pak může fungovat i jako prevence před další agresí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia