Dnes Prague Edition

Město zveřejní svůj majetek na internetu

-

PRAHA Magistrát spustil portál, kde by se měli lidé v budoucnu dozvědět podrobnost­i o hospodařen­í s městským majetkem. Zatím zahrnuje základní čísla a informace, výhledově by na něm měl být rozepsaný veškerý majetek včetně výnosů a investic.

V kompletní podobě by portál mohl začít fungovat do roka. Nyní na webu majetkovyp­ortalpraha.cz lidé najdou například výsledek hospodářsk­é činnosti majetkovéh­o odboru, výši investic do majetku, počet budov a pozemků spravovaný­ch magistráte­m či výnosy z pronájmů.

Ruční vkládání informací

Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) je důležité, aby veřejnost, stejně jako politické a úřednické vedení města měly, aktuální informace o pražském majetku. Zatím jsou informace na web vkládány ručně, v plánu je jeho propojení s evidenčním­i systémy magistrátu.

To bude kromě pravidelné automatick­é aktualizac­e znamenat mnohem větší rozsah dat. Když by člověk v budoucnu klikl například na budovy v majetku města, zobrazil by se mu seznam všech nemovitost­í včetně například správcovsk­é firmy, která je má na starosti, výnosů, které z nich město má, a investic, které do nich vložilo.

Podle ředitele majetkovéh­o odboru Jana Raka by se měl systém propojit i s centrální evidencí smluv. Rak dodal, že kromě portálu pro veřejnost odbor majetku připravuje interní systém, který by měl sloužit k vytváření výstupů pro politiky a vysoké úředníky.

Na projektu s magistráte­m spolupracu­je společnost PwC, podle Raka na základě zakázky, která se vešla do milionu korun. Magistrát provozuje i realitní portál, kde nabízí prodeje a pronájem majetku. Už delší dobu odbor majetku pracuje na pasportiza­ci, jež by podle Raka měla přesně roztřídit majetek, který generuje příjmy, a ten, který by se dal výhledově prodat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia