Dnes Prague Edition

Vítězství je pro mě droga

Kanoista pražské Dukly Martin Fuksa si během přípravy zaletěl také do Tokia

- Tomáš Franěk redaktor MF DNES

Půlroční přípravné martyrium pomalu končí. Ještě chvíli a je tady to, co má rychlostní kanoista Martin Fuksa nejradši – závody, pokud možno s opojným vítězným koncem. Cíle pro tuto sezonu jsou jasné: uspět na mistrovstv­í světa a nominovat se na olympiádu v japonském Tokiu.

Pětadvacet­iletý Fuksa si v útulné kavárně objedná flat white a nadšeně vypráví.

O tom, jak už vyhlíží závody, jak se mu vyvedla příprava, co všechno viděl na „inspekční“cestě v dějišti příštích her, ale i o tom, jak už pro něj existují i jiné priority než pouze kanoistika.

I to totiž může být recept, jak být ještě lepší. Ne-li vůbec nejlepší.

Martine, zkuste si to představit. Je srpen 2020, jste v Tokiu a... Jaký je váš vysněný scénář?

Nechci to říkat nahlas, ale asi to je jasné.

Co všechno jste pro úspěšné naplnění tohoto scénáře ochoten obětovat?

Dělám pro to všechno už několik let. Trénuju, snažím se. Nezbývá mi než doufat, že v ten den budu lepší než ostatní, že si všechno stoprocent­ně sedne. Chtěl bych být lépe připraven než minule v Riu (na kilometru byl Fuksa pátý a na dvoustovce devátý).

Rio je pro vás asi velké memento. Jak jste se od té předchozí olympiády změnil?

Hodně. Do Ria jsem byl Martin, pro kterého neexistova­lo nic jiného než kanoistika. Měl jsem klapky na očích. Teď to vidím jinak.

Jak?

Samozřejmě, pořád se snažím na sto procent, dělám všechno pro to, abych byl nejlepší, kanoistika mě neskutečně baví a naplňuje. Ale už to není jen o lodi a pádlu. Jsou chvíle, kdy nevidím jenom ten sport, zajímají mě i jiné, životní věci. Bydlení, snoubenka, rodina, jídlo, výlety... Teď už nemám problém se na víkend sbalit, odjet třeba na wellness a kanoistiku neřešit.

Umíte vypnout?

Dřív jsem to příliš neuměl, teď už jo. A jsem za to rád. Vždycky jsem hrotil detaily – co mám přesně jíst, v kolik jít spát. Nyní to mám nastaveno jednoduše – dělám to tak, jak to cítím já. Za ty roky už mám zkušenosti.

Jste si svým pánem?

I tak se to dá říct. Míval jsem poradce na výživu nebo i mentálního kouče. Ale vzdal jsem to. Trenéři i rodina mi sice říkají, že to může být ten kousíček, co mi možná někdy chybí, ale já prostě nechci každý den řešit kanoistiku. Doufám, že to mám v hlavě srovnané tak, že to zvládnu sám.

Sezona se už blíží. Těšíte se? Nebo jste nervózní?

Těším se. Doufám, že uspěju. Jako kdyby pro mě vítězství byla droga. Teď už mám absťák a potřebuju závodit. A nejlíp vyhrát.

Však příprava byla opět dlouhá. Jak se vyvedla?

Všechno bylo v pořádku. Nemocný jsem nebyl, program jsme splnili na sto procent.

Kde všude jste byli a co všechno jste musel absolvovat a leckdy i přetrpět?

Na konci srpna mi skončila sezona, pak jsem měl měsíc a půl volna. To jsem si moc užil. Cestoval jsem, odpočíval, nabíral síly. V listopadu jsme letěli na tři týdny kvůli olympiádě do Japonska. Pak jsme před Vánoci byli týden na běžkách v Bedřichově, v lednu jsme odletěli na tři týdny do Bulharska. To se nám Soustředěn­í osvědčilo – ve vysokých nadmořskýc­h výškách posilujeme, plaveme a jezdíme na běžkách. A pak jsme byli ještě měsíc v Portugalsk­u a Chorvatsku.

Listopadov­á výprava do Japonska musela být pro vás hodně poučná, že?

My už jsme tam byli i v roce 2017. Chceme pořádně poznat místo, kde se budeme před olympiádou připravova­t, a taky jsme chtěli vidět Tokio, kde bude olympijská vesnice a kde bude kanál...

Co jste tedy viděli?

Vizuálně to všechno vypadalo super. Vesnice se už staví, kolem kanálu postupně rostou tribuny a veškeré zázemí. To s chaotickým Riem vůbec nejde srovnávat. Věřím, že v Tokiu to bude naprosto perfektní. Moc mě nadchli místní lidé. Všichni do jednoho byli ochotní, co jsme potřeboval­i, udělali. A ještě se poklonili, že to pro nás mohli udělat. Celý jeden den jsme strávili v centru Tokia, viděli všechny památky – provedl nás pan Pavel Karpíšek (šéfkuchař velvyslane­ctví), bylo to moc fajn. Těším se.

Není pro vás to cestování, zvlášť během přípravy, někdy až úmorné?

To se tak může zdát. Ale není. Už jsem zvyklý, a když to srovnám třeba s tenisty, tak je to úplně v pohodě. Navíc, když někam jedeme, jsme tam dlouho. Je fajn se oprostit od stereotypů a soustředit se jenom na ten trénink. Pomůže to do sezony.

V ní vás opět čeká arcirival, Němec Sebastian Brendel.

Je to král. Taky bych se chtěl umět připravit na vrchol sezony jako on. Doufám, že ho konečně z trůnu sesadím. ● ● ● ●

 ?? Foto: Anna Šeflová ?? Martin Fuksa během přípravnéh­o kempu v Portugalsk­u. Za tréninkem letos vyrazil také do Bulharska či Chorvatska.
Foto: Anna Šeflová Martin Fuksa během přípravnéh­o kempu v Portugalsk­u. Za tréninkem letos vyrazil také do Bulharska či Chorvatska.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia