Dnes Prague Edition

Kapitán, jenž mluví i na ledě. A Liberec má mečbol

-

Nepatří mezi největší hvězdy týmu. V reprezenta­ci se jen mihli. Drtivou většinu kariéry odkroutili na českých zimácích.

Přesto bývají pro tým mimořádně důležití. Ve chvílích, které hokejový fanoušek neuvidí.

„V kabině jsem zvyklý, že zvýším hlas,“prohodí liberecký útočník Petr Jelínek. V aktuální sezoně koriguje spoluhráče jako kapitán.

Zatímco v NHL se stává trendem na bedra zázračných mladíků naložit i kapitánsko­u zodpovědno­st, tady obvykle šéfují týmu patrioti, starousedl­íci v kabinách, veteráni.

Perfektně to ilustruje 34letý Jelínek i jeho protějšek v semifinále – 41letý brněnský kapitán Čermák.

Oba jsou centři, bojovníci, obětavci do oslabení, motivátoři. Spíš než hvězdami jsou tvářemi pro reklamní kampaně a seance se sponzory. „Trochu si připadám jako maskot,“glosuje Čermák. „Obětují se“, aby klid na střílení gólů měli jiní.

Teď však liberecký vůdce důrazně zavelel přímo na ledě: Do finále! Dvěma trefami zařídil Liberci důležitou výhru 5:2, v sérii se Jelínkova parta

ujala vedení 3:2 – stejně jako Třinec ve druhé sérii – a závěrečný krok do finále může učinit zítra v Brně. „Petr je moje pravá ruka, nemám pro něj dost slov chvály,“velebil ho v televizi i kouč Filip Pešán. „Jelen hraje výborně buly, díky němu ustojíme spoustu soubojů,“přidal se spoluhráč Lukáš Krenželok.

V play off takové vlastnosti ještě víc vynikají. A Jelínek svoji důležitost podtrhuje i góly, hned úvodní semifinále rozhodl trefou v prodloužen­í. Ačkoli sám o sobě říká, že je spíš bourač, včera na sebe upozornil i Čermák. Byl aktivní, pro Kometu vybojoval dvě přesilovky. A kdo ví, jak by se děj vyvíjel, kdyby ve druhé třetině proměnil elegantní sólo.

„Přitom když Leoš přijde do kabiny, někdy vypadá, jako když má před smrtí,“vykládal kdysi o brněnském vůdci jeho bývalý spoluhráč Jozef Kováčik. Ale potom navlékne výstroj. A play off je jeho čas. Kometu dovedl jako lídr ke čtyřem medailím, naposledy to byla dvě zlata.

Teď Kometu dělí porážka od vyřazení. A postaral se o to kapitán. Ten liberecký. (daj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia