Dnes Prague Edition

USK opět mezi obry: Zezadu se útočí nejlíp

Jak jen to dělají? Basketbali­stky USK jsou počtvrté za pět let ve Final Four Euroligy.

- Miroslav Němý sportovní redaktor MF DNES

Každý rok to takhle vychází: když zrovna ženský klubový basketbal vyhlíží vrchol sezony, Natália Hejková má narozeniny. Letos dokonce – dáma promine – půlkulatýc­h 65. Zapózovala s pugéty, usmála se do objektivu. Víc ne. „Říkaly jsme si, že na oslavu ještě čekáme,“usměje se Kateřina Elhotová.

Ona je v USK kapitánkou, slavná Slovenka Hejková trenérkou. I díky nim je pražský klub v roli, kterou jiné tradiční české míčové sporty jen závidí: mezi elitou Evropy.

Počtvrté za pět let se tyto vysoké dámy kvalifikov­aly do Final Four

Euroligy. „Letos jsme si cíle ani nedávaly, i paní trenérka říkala, že uvidíme až v průběhu,“vybavuje si Elhotová. „Tohle by byla každopádně hodně smělá meta. Je to skvělé, bezvadný úspěch už teď. Ale doufám, že ještě nekončíme. Že aspoň jeden zápas ještě vyhrajeme.“

V maďarské Šoproni společně doplní další kapitolu do báječné kroniky o tom, jak české družstvo nahání strach gigantům.

V roce 2015 dokonce v domácím prostředí USK šokovalo Evropu kompletně a slavilo trofej. Od té doby posbíralo „jen“dvě čtvrtá místa, ale už samotná účast mezi nejlepšími je do jisté míry výhrou.

„Myslím, že máme dobré vedení,“říká Elhotová – základem je, že ačkoli opory pravidelně odcházejí za vyššími platy, do Prahy míří adekvátní náhrady. „Zvlášť teď se to sešlo. Mám radost z toho, že mezi námi vládne nejlepší chemie, jakou jsme tu kdy měly. Dopředu nikdy nevíte, jak to dopadne. Ale my jsme si ohromně sedly, vyhovíme si.“

Jednou září ona, jindy balkánské duo Marija Režanová (Chorvatka), Teja Oblaková (Slovinka), pak americká střelkyně Alyssa Thomasová či Francouzka Valériane Ayayová. Poslední tři zmíněné cizinky přitom v Praze kroutí první sezonu.

Soudržná parta chce překvapit, ruský Kursk je na papíře – zvlášť při pohledu na výplatní pásky – rozhodně favoritem. „Ale mně útok zezadu moc vyhovuje. Rozhodně jsem raději v téhle pozici,“říká Elhotová. „Proti Kursku půjde hlavně o momentální formu. Třeba se časem vypracujem­e i na favoritky, ale to je zatím spíš nesmělé přání.“

Proč vlastně? USK je v ženském basketbalu zavedená značka, Praha vábí na příjemný i bezpečný život a trénující legenda Hejková na to, že sportovně bude vše na hřišti dávat smysl. „Ale je hrozně důležité udržet lidi pospolu delší dobu, aspoň pár sezon,“vysvětluje Elhotová, že kolotoč odchodů a příchodů logicky narušuje vznikající vazby. „Kdyby se to podařilo, můžeme se skutečně pasovat mezi favoritky. Co vím, pro příští ročník bychom měly zůstat pohromadě.“

Pointou tohoto příběhu skutečně může být až duben 2020, kdy by USK mohlo být ještě zralejší, silnější a sehranější. Zároveň není důvod nezkusit letos zase šokovat. Třeba i kvůli hostitelsk­é destinaci.

„Rozhodně je to lepší než letět do Ruska,“připomíná Elhotová nedávné Final Four na Urale v Jekatěrinb­urgu. „Šoproň a halu známe velmi dobře. Přijedou naši fanoušci z Prahy a ty ostatní třeba dokážeme strhnout naší hrou.“I to má pomoci aspoň k jedné výhře, jež by se rovnala medaili. Pak by odložená oslava pro trenérku jistě stála za to.

 ?? Foto: ČTK ?? Jsme tým! Natália Hejková počtvrté za posledních pět let dovedla basketbali­stky USK Praha do Final Four Euroligy. Oslavy narozenin ještě počkají.
Foto: ČTK Jsme tým! Natália Hejková počtvrté za posledních pět let dovedla basketbali­stky USK Praha do Final Four Euroligy. Oslavy narozenin ještě počkají.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia