Dnes Prague Edition

Lobby za Horáčka? Straníci Filipovi věří

- — Josef Kopecký

PRAHA Šéf komunistic­ké strany Vojtěch Filip při jednání vedení KSČM ustál to, že v dopisech Finančnímu úřadu Ústeckého kraje kritizoval kontroly, které odhalily možné zneužívání evropských dotací ve společnost­i První chráněná dílna podnikatel­e Tomáše Horáčka, který čelí obvinění v kauze údajných manipulací s nemocniční­mi zakázkami.

Filip čelil kritice protikorup­čních organizací či hnutí Starostové a nezávislí, které požadovalo jeho odchod z funkce místopředs­edy Poslanecké sněmovny. Někteří členové KSČM vyzývali v dopise Filipa k vysvětlení.

Šéf KSČM na začátku včerejšího jednání výkonného výboru o záležitost­i informoval stranické kolegy. Tvrdí, že je předmětem mediálního útoku. „Mám informaci, že to činil jako poslanec z výkonu svého mandátu,“řekl místopředs­eda KSČM Stanislav Grospič.

Filip tvrdí, že se má jako poslanec právo doptávat nejen ministrů, ale i šéfů správních úřadů.

Dar od Horáčkovýc­h lidí

Deník Právo minulý týden napsal, že Filip za Horáčkovu firmu První chráněná dílna u Finančního úřadu lobboval poté, co komunistic­ká strana přijala téměř stotisícov­ý dar od firmy Active Vision. Společnost je napojena na Horáčka přes osobu její majitelky a Horáčkovy klíčové obchodní advokátky Niny Rydlové.

Vyjádření Filipa však včera členům výkonného výboru KSČM stačilo. Podle šéfa poslanců strany Pavla Kováčika jde při kritice Filipa o velmi menšinový názor jedné frakce v KSČM a jde podle něj o stále stejnou skupinu lidí, která se vůči Filipovi vymezuje. Europoslan­kyně a jednička kandidátky pro volby do Evropského parlamentu Kateřina Konečná řekla, že Filip má její důvěru.

 ?? Foto: MAFRA ?? První chráněná dílna Vojtěch Filip (vlevo) popírá, že by na kraji lobboval v zájmu podnikatel­e Tomáše Horáčka.
Foto: MAFRA První chráněná dílna Vojtěch Filip (vlevo) popírá, že by na kraji lobboval v zájmu podnikatel­e Tomáše Horáčka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia