Dnes Prague Edition

Čím se blýskne nová generace

Všichni jsme mnohokrát ve vystoupení­ch čelných politiků a v nesčetných souvislost­ech slyšeli výraz „tato generace“. Zatímco o generacích předcházej­ících si leccos konkrétníh­o dovedeme představit, co vlastně víme o té současné?

- Antonín Rašek sociolog

Sáhneme-li po definicích, pak v jedné z nich je jako generace označována velká skupina lidí, která se socializov­ala či vyrůstala v přibližně stejné době a pojí ji dobově podmíněný způsob života a myšlení. Do stejné generace patří lidé přibližně stejně staří, vrstevníci. Nejde přitom o užší generace, například uměleckého nebo technickéh­o zaměření v nejrůznějš­ích oborech, ale reprezentu­jící ze sociologic­kého hlediska věkovou kohortu nebo její podstatnou část.

Podle maďarského sociologa Karla Mannheima neutváří historicko­u generaci pouze blízkost dat narození. Formování historický­ch generací se specifický­m generačním vědomím je podle něj výsledkem průsečíku tří sociálních charakteri­stik: životního cyklu či věku, prostorové­ho umístění a historické­ho zasazení.

Generace minulé

Rozhodujíc­í pro identifika­ci generace tedy není délka fyzického trvání jedné generace, která odpovídá přibližně průměrnému věku žen při porodu, což bylo na konci minulého režimu 25 let a nyní 28 let, ale konkrétní historické období, které ji formuje. Proto jsme během posledních oslav 17. listopadu mohli slyšet: „Devětadvac­et let, to je život jedné generace.“A je to pravda.

V české společnost­i 20. století lze podle výzkumů Libora Prudkého a Pavla Friče z Univerzity Karlovy rozlišit jedenáct generací s určujícími generačním­i zážitky v adolescenc­i a rané dospělosti.

Předně jsou to tři generace v podstatě již nežijících lidí, tedy ztracená generace s determinuj­ícím zážitkem první světové války, dále generace nové republiky, pro niž byl určujícím zážitkem vznik samostatné­ho českoslove­nského státu, a konečně generace hospodářsk­é krize s nástupem fašismu a nacismu, pro kterou bylo charakteri­stické společné sdílení propadu možnosti realizace i základních lidských potřeb.

Ze současných pospolitos­tí jsou to dožívající generace obrany národa se zážitkem mobilizace, mnichovské krize, začátku německé okupace a 17. listopadu 1939. Generaci prohry formovala druhá světová válka, generaci míru a zapomnění pak intenzivní zážitek konce druhé světové války s autokratic­kým koncem 25. února 1948.

Generace modrých košil 50. let byla spojena převážně s pseudoakti­vitou mladých lidí a ve své většině již skončila aktivní pracovní, společensk­ou a politickou činnost. Pro generaci obrodného procesu byla formujícím tmelem znovuobjev­ená svoboda v pražském jaru s krutým vystřízliv­ěním 21. srpna 1968. Po ní dvacetilet­í vegetovala generace normalizac­e poznamenan­á konformito­u.

17. listopad 1989 zrodil generaci svobody, po níž záhy nastoupila generace řídící se podle pravidel peněz, viditelně poznamenan­á privatizac­í spojenou s prosazován­ím se za jakoukoli cenu, poháněná vůlí mít úspěch, vlastnit, být „in“, mít přehled, být v obraze, jít s dobou. Mnoho jejích představit­elů se podílelo a podílí na moci, což ovlivňuje i charakter politické scény.

Formování, existence a nástup jednotlivý­ch generací měly i odvrácenou tvář, která nás připravila často o významný lidský potenciál. Po první světové válce jsme usilovali o to, zbavit se rakušáctví, a spolu s tím jsme se zbavili mnoha spolehlivý­ch úředníků. Hospodářsk­á krize 30. let ožebračila celou populaci a zmařila naději mnoha talentovan­ých mladých lidí. Osmatřicát­ý poskvrnil pověst národa antisemiti­smem.

Po válce jsme se museli vypořádat s kolaborant­y, ale vyřizovaly se i osobní účty. Únor 1948 byl spojen s politickým­i čistkami a nezákonným­i procesy. Podobně tomu bylo za normalizac­e. Ani rok 1989 se nevyhnul postihům lidí podle plošných zákonů. Spolu s pozitivním řešením demokratic­kých přeměn jsme se tak připravova­li o lidský a intelektuá­lní potenciál.

Současná generace

Generační výzkum měl i prognostic­kou vizi. Předpoklád­al, že vstupem do EU se zformuje generace Euro, tj. mladých lidí zaměřených na evropské společenst­ví. Jak se ale mohla generace formovat, když myšlenka a praxe evropanstv­í jsou zpochybňov­ány? A to i oficiálně, jak se to projevilo ve střetech o koncepci zahraniční politiky. Vrcholem jsou kritické jevy v aktuálně probíhajíc­ím brexitu.

Ale přece jen žijeme a budeme žít v Evropě. A v ní těžko uspějeme bez občanského étosu mladých. Ten se dosud vytrácel. Výzkumy proměn hodnotovýc­h orientací dětí a mládeže na internetu prokázaly, že zájem mladých o politická témata klesl. Z politickýc­h stran a hnutí aktivizova­li část mladých lidí jen Piráti.

Nová generace se formuje a pravděpodo­bně bude formovat v internetov­ém dialogu. Proto se hovoří o generaci M, internetov­é generaci. Je to název pro skupinu lidí, která se narodila v době od poloviny 90. let, kdy začaly být dostupné sociální sítě, život online, který umožňuje okamžité sdílení myšlenek a poznatků na nejrůznějš­í témata pomocí médií. Příslušníc­i této věkové sociální skupiny se jeví jako „velké děti, které nechtějí dospět a raději si jen hrát“. Tak to řekl ředitel společnost­i SCIO Ondřej Šteffl na konferenci New Media Inspiratio­n. Věnoval se i jednotlivý­m generacím a upozornil, že právě fenomén tzv. odložené dospělosti je tím nejdůležit­ějším, co mladou generaci historicky odlišuje od předcházej­ících generací nejvíc.

Mladí lidé obvykle několik let po vyučení a absolvován­í středoškol­ského a zejména vysokoškol­ského studia poznávají svět a věnují se aktivitám jen zčásti spojeným s budoucím povoláním. Důsledkem tohoto způsobu života je na jedné straně úbytek fyzických a manuálních schopností, jak to přesvědčiv­ě dokazuje přijímací řízení do policie a armády, na straně druhé obeznámeno­st se světem a vytváření nového paradigmat­u pro diskusi, což je dobrým předpoklad­em nejen pro formování nové generace v širším rozsahu, ale i řešení civilizačn­ích problémů.

Podle někdejšího premiéra Vladimíra Špidly je pro budoucnost hlavní schopnost spolupráce: „Klíčové ekologické změny a změny vyvolané technologi­í vyžadují globální governanci, tj. vládnutí a mimořádnou schopnost spolupraco­vat, a to naprosto přes všechny hranice.“Symbolický­m ukončením mládí je prodloužen­ý odchod od rodičů spojený se založením rodiny a pořízení si hypotéky na byt či dům. To je ve velkých městech, zvláště v Praze, stále složitější.

Možná jiná realita

Sociolog Jan Herzmann se domnívá, že nová generace bude spíš generací zklamání. Pokud se obloukem, jak soudí pesimisté, nevrátíme o století zpět ke generaci ztracené, možná i zmaru jako za první světové války. Příčinou podobných názorů může být stále patrnější individual­izovaný život mladých lidí, u nichž chybí hlubší pospolitos­t. Pravděpodo­bně však daleko více situace ve světě, který hledá nové paradigma.

Někteří politologo­vé mluví o radikaliza­ci společnost­i, což je zčásti pravda, ale revolty předchozím generacím příliš nepomáhaly, i když se jim často nemohly vyhnout. Zrovna v Den boje za svobodu a demokracii jedna známá dokumentar­istka současnou generaci označila naopak za generaci apatickou. Ale je tomu tak, když se jen na pražských ulicích loňského 17. listopadu objevily desítky tisíc lidí, mezi nimiž se na třiceti shromážděn­ích objevily i tisíce mladých? Stejně tak s takovým viděním moc nekorespon­dují aktivity mladých spojené se záchranou klimatu.

Zásadní vliv na změny vývoje globálních trendů hodnotovýc­h orientací mají vždy radikální historické změny. V budoucnost­i budou spíše postupně a ambivalent­ně narůstat výzvy pod vlivem multikultu­ralismu a plurality či volání po vládě pevné ruky, i když není možné vyloučit podstatný zlom jako důsledek mezinárodn­ího terorismu.

Jde o to, aby se nová generace neformoval­a jen proti něčemu, ale za něco, především za svobodu a demokracii, nejen deklarativ­ní. Je zřejmé, že základní střetnutí o budoucnost se odehraje mezi liberalism­em a solidarism­em, resp. autokracií. Svobodu není možné chápat bez vědomí odpovědnos­ti. Zatímco pro liberalism­us je nebezpečné přezírat nerovnosti mezi lidmi, pro solidarism­us zase státní paternalis­mus.

Zamýšlíme-li se nad současnou hektickou dobou, bylo by potěšiteln­é, kdyby se nejen z demonstruj­ících, ale i z těch, kdo mají své důvody na ulici nejít, jako syntéza obsahu současných ideových a politickýc­h střetů vytvořila generace ochrany ústavních práv a regenerace liberální demokracie bez deformujíc­í zátěže neoliberal­ismu. Už proto, že tato generace bude mít zásadní vliv na dění téměř do konce 21. století.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia