Dnes Prague Edition

STAN chce řídit Senát místo Kubery

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Jsou sice nejslabší stranou ve Sněmovně, ale nově nejsilnějš­í stranou v Senátu. Prohlašují, že zvítězí v příštích krajských i senátních volbách.

Právě v Senátu si Starostové věří, že by příští rok mohli ještě posílit a najít kandidáta, který nahradí současného předsedu Jaroslava Kuberu z ODS. „Máme z koho vybírat: Jiří Drahoš, Mikuláš Bek nebo Jiří Růžička jsou natolik silné a reprezenta­tivní osobnosti, že by určitě byly schopny tu funkci zastávat velmi dobře,“řekl na víkendovém sněmu Starostů nově zvolený předseda hnutí Vít Rakušan.

Muž, který ve svém středočesk­ém Kolíně opanoval poslední dvoje komunální volby se ziskem přes 60 procent hlasů, oznámil, že odejde z pozice starosty města. Aby měl víc času na celostátní politiku.

Nejnovější průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi Starostům ve sněmovních volbách přisuzuje jen 3,5 procenta hlasu, přesto se chtějí přiblížit desetiproc­entní hranici. „Náš měřený potenciál je kolem 10 procent. K osmi devíti procentům se dostat můžeme,“míní Rakušan, který vystřídal v čele STAN Petra Gazdíka, který cítil, že hnutí pod jeho vedením stagnuje.

K žádnému dramatické­mu přepřažení, jako tomu bylo před čtrnácti dny u lidovců, však nedošlo. Gazdík pokračuje jako místopředs­eda a s Rakušanem dál budou tvořit tandem, pojí je přátelství i občanské povolání. Oba jsou učitelé.

Volební lídr Jan Farský se stal dvojkou hnutí, a také do pozic řadových místopředs­edů byli opět hladce zvoleni poslankyně Věra Kovářová a místopředs­eda Sdružení místních samospráv ČR Radim Sršeň.

Spolupráce s ANO? Neříkají ne

„Nebudu se scházet s předsedy KSČM a SPD, ale nevylučuji schůzku s Andrejem Babišem. Připravuje­me třeba reformu školství. A naše nápady by u pana ministra Plagy, jako jednoho z mála kvalitních ministrů současné vlády, mohly rezonovat,“věří si Rakušan.

S hnutím ANO chtějí jednat také o zrušení místní příslušnos­ti, zavedení jednoho evidenčníh­o místa nebo proměny úřadů práce. „ANO tvrdí, že chce reformovat státní správu, ale za šest let nic nedodali, my ten návrh Andreji Babišovi klidně přineseme. Programový průnik s ANO máme velmi malý, ale to neznamená, že se nesnažíme najít body, ve kterých se shodujeme,“říká Rakušan.

S hnutím ANO naopak STAN jistě nebude prosazovat změny pravidel pro evropské dotace. „Jakou má logiku, že se francouzsk­ý nebo španělský daňový poplatník skládá na evropského miliardáře?“tázal se europoslan­ec Stanislav Polčák s tím, že by nenárokové dotace místo velkých společnost­í měli dostávat jen malí a střední podnikatel­é.

Nápadů zaznělo víc: Starostové by třeba rádi snížili věkovou hranici pro volební účast na 16 let. Začít chtějí u komunálníc­h voleb, kvůli čemuž není třeba měnit ústavu. Pokud mladí budou mít o volby zájem, pak připraví STAN ústavní zákon, který umožní šestnáctil­etým volit i poslance nebo prezidenta.

Nestát se Járou Cimrmanem

Rakušanový­m úkolem teď bude, aby se Starostové nestali takovým Járou Cimrmanem české politiky, který toho spoustu vymyslí, ale slávu si pak užije někdo jiný. Právě stvořitel Cimrmana, scenárista, textař a herec Zdeněk Svěrák byl jedním z překvapivý­ch hostů sobotního sněmu. Přijel během sčítání výsledků doplňovací­ch senátních voleb na Praze 9. Jejich druhé kolo sice provázela slabá účast jedenácti procent voličů, to však Starostům těžko mohlo překazit radost z toho, že v přímém souboji o post nejsilnějš­í strany v Senátu jejich kandidát, scenárista David Smoljak, porazil paradoxně starostu – Jana Jarolíma z ODS.

„Jsem strašně rád, že nejstarší syn mého přítele a celoživotn­ího spolupraco­vníka Ladislava Smoljaka se stal senátorem, protože bych za něj dal ruku do ohně. Znám ho od doby, kdy se narodil. Dýl to nejde,“gratuloval na pódiu pražského hotelu Olšanka Svěrák Smoljakovi.

Po sněmovních volbách v roce 2021 si Starostové myslí i na účast ve vládě. Vyslali by do ní Kovářovou a senátory Mikuláše Beka nebo Jiřího Drahoše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia