Dnes Prague Edition

Jazyk, nebo mozek? Zázrak umučeného zpovědníka

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Nad otevřeným hrobem v katedrále se tísní skupina lékařů a kněží. Dole dva z nich vybírají ze zbytků rakve a zásypu kosti Jana Nepomuckéh­o. Po několika stoletích od jeho smrti požádala pražská kapitula o exhumaci jeho ostatků. Došlo k ní před třemi sty lety, 15. dubna 1719. Důvodem bylo jeho svatořečen­í.

Lékař jednotlivé kosti vyjímal a kněží je odnášeli na stůl přikrytý bílým plátnem. Když se lékař snažil z lebky vysypat hlínu, kterou byla vyplněna, vypadlo z lebky spolu s hlínou i cosi jiného – měkká hmota načervenal­é barvy.

Profesor František Löw z Erlsfeldu pak potvrdil, že vzhledem k podobě, cévnatosti, složení a červené barvě se jedná o jazyk. To, že nezetlel jako ostatní tkáně, bylo považováno za zázrak, za důkaz toho, že Nepomucký byl světec a mučedník.

Utopen ve Vltavě

Podle legendy byl Jan Nepomucký umučen králem Václavem IV. proto, že odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny Žofie.

A nález jeho domnělého jazyka byl zásadním momentem kanonizace tohoto českého patrona, který ve skutečnost­i nebyl umučen, když „statečně bránil zpovědní tajemství české královny“, ale zemřel čistě z politickýc­h důvodů – kvůli sporům mezi králem a pražským arcibiskup­em Janem z Jenštejna. Zatímco Jenštejn stihl odjet, jeho úředník Jan Nepomucký podlehl hněvu krále, byl umučen a jeho mrtvé tělo král nechal hodit z Karlova mostu do Vltavy.

Pro nalezený jazyk byl před rokem 1729, kdy byl Jan Nepomucký kanonizová­n, vyroben relikviář z drahých kamenů, smaltu a zlaceného stříbra.

Nalezená tkáň byla za jazyk považována až do roku 1972. Tehdy byl domnělý jazyk prozkoumán předním českým antropolog­em – profesorem Emanuelem Vlčkem. Podle něj ovšem nejde o jazyk, ale o mozek.

Podle vědců tkáň pro přečkání tří století nejspíš zmýdlovatě­la přeměnou tělesného tuku či kvůli unikání plynů z bílkovin. Kardinál František Tomášek to tehdy ocenil slovy: „Moderní věda zjistila, že nejde o zbytky jazyka, ale o jeho mozkovou tkáň, což význam relikvie ještě zvyšuje, neboť jazyk je podřízen mozku člověka.“

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zjištění Ne jazyk, ale mozková tkáň.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zjištění Ne jazyk, ale mozková tkáň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia