Dnes Prague Edition

Vypité jupíky a kubíky nikdo nechce recyklovat

Výrobci nápojů vymýšlejí, co s PET lahvemi v „rukávcích“. Hrozí jim, že na ně budou doplácet.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Až dva tisíce tun vytříděnýc­h PET lahví ročně se podle odhadů recykluje složitěji, než by mohlo. Situaci komplikují „rukávky“neboli fólie, které některé lahve obepínají. Čiré petky bez nich jsou přitom nejlépe recyklovat­elným plastem v Česku.

Stát hovoří o tom, že za takto balené lahve by se měly odvádět vyšší poplatky. Výrobci proto přemýšlejí, jak se jim vyhnout. Někdy ale přicházejí s ještě horšími variantami, než je dnes nejčastěji používané PVC.

„Rukávky“většinou obepínají celou lahev a vejde se na ně mnohem více textu a motivů než na klasickou etiketu. U dětských nápojů, jako je Jupík, Kubík či Figo, proto patří k nejvyužíva­nějším.

Často se „rukávek“rovněž používá při balení mlék a jogurtovýc­h nápojů.

Zákazníci ho najdou ale i na malých lahvích kofoly, ondrášovky či ledového čaje Lipton.

„Výrobce dlouhodobě na tuto skutečnost upozorňuje­me. Sleeves jsou obecným problémem všech recyklátor­ů PET lahví, nejen v Česku,“uvádí Lukáš Grolmus ze společnost­i Eko-kom, která zajišťuje sběr odpadu.

Proč je jásavý „rukávek“problém? Zjednoduše­ně řečeno, není z papíru či polyethyle­nu, které jdou od cenného polyethyle­ntereftalá­tu (PET) snadno oddělit. Nejčastěji ho tvoří PVC či polystyren.

Tuzemské třídicí linky totiž fungují na základě takzvané flotace, při níž se materiály oddělují pomocí vody. A ta na PVC a polystyren v tomto případě neplatí.

„Když plně automatick­ý sorter detekuje nežádoucí polymer, jako je polystyren či PVC, automatick­y tyto materiály nebo celou lahev vyřadí,“popisuje Josef Hejl, šéf společnost­i Petka, která lahve třídí a zpracovává na vločky. Takový odpad pak putuje na skládku. „Na dvoře mně tu leží mraky jupíků a kubíků a nikdo je nechce,“stěžuje si manažer jedné třídicí linky.

Novinkou, která se zpracovate­lům nelíbí ještě více než PVC, je takzvaný PET G, o kterém někteří výrobci uvažují. „Máme dvě varianty – PET G nebo klasický PET. Do konce roku chceme plnohodnot­ně odstranit sleeve,“uvádí například šéf Ondrášovky Libor Duba.

„Zpracovate­lé, kteří používají recyklát, mají z PET G hrůzu. Když se jim ve směsi vyskytne, tak jim to kvůli nižší teplotě tání začne téct, pásku nevyrobí a výroba jde do odpadu,“uvádí Hejl. Pásky použitelné díky své pevnosti třeba na stavbě jsou jednou z věcí, které se z PET dělají.

Výsledkem je, že lahve s „rukávkem“na třídicích linkách neprojdou. „My vyhazujeme všechny lahve se sleevem,“popisuje Hejl.

Ideální podle něj není ani PET rukávek, protože fólie se chová při zpracování jinak než PET z lahve a „zkazí“barvu. Jinak čirá petka, která je po zpracování na vločky nejdražší, má tak omezené použití.

Čistý je nejdražší

Někteří výrobci namítají, že je důležité, že se PET lahev nakonec zpracuje. A upozorňují, že odpadářům jde hlavně o peníze. Za vločky z čirých PET lahví totiž dostanou nejlépe zaplaceno. Za barevnou směs se platí méně.

„My máme s dodavateli dohodnutou kvalitu a maximální obsah nežádoucíc­h příměsí, takže k nám přijde materiál již vyčištěný a vytříděný,“uvádí Tomáš Reichert, ředitel divize ve firmě Svitap, která vyrábí textilie a od firem, jako je Petka, odebírá recyklát.

„Požadavky na čistotu recyklátu jsou vysoké. Jedna PVC etiketa na petce dokáže znehodnoti­t i přes tunu těžký big bag s drtí,“dává příklad Hejl.

Výrobci nápojů proto zároveň přemýšlejí, jak zákazníka motivovat, aby etiketu strhával. „Všechny naše rostlinné nápoje AdeZ mají etiketu s perforovan­ým proužkem ke snadnému odtržení,“uvádí Kateřina Kozlová za společnost Coca-Cola další možnost, jak zlepšit recyklovat­elnost těchto obalů.

„Nicméně pracujeme na tom, aby edukace spotřebite­le, a tím i motivace k oddělení etikety od lahve byla vyšší,“dodává Kozlová s tím, že letos na podzim plánují uvést nové etikety s viditelněj­ším upozornění­m, že je potřeba je strhnout.

Společnost Danone si dokonce dala v rámci své celoevrops­ké plastové strategie za cíl vyloučit PVC z obalů do roku 2021.

Změny probíhají i u české Olmy. „Pokud jde o sleeve na litrových PET lahvích, ten již máme plně recyklovat­elný z materiálu polyethyle­n. Nicméně rukávky používané na menší drinky a jogurty jsou v tuto chvíli ještě z PVC,“uvádí mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka s tím, že už mají připravené kroky, které zajistí lepší podmínky pro recyklovat­elnost.

Výrobci se snaží mimo jiné i proto, že stát připravuje poplatky za těžko recyklovat­elné výrobky. „Když víme, že tyto lahve zamezují recyklaci, musí být jasně zpoplatněn­y v rámci ekomodulac­e. Když půjde o PVC, tak může být poplatek za ně i pětinásobn­ý,“uvádí šéf odpadů na ministerst­vu životního prostředí Jaromír Manhart.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia