Dnes Prague Edition

Stamiliony bez soutěže

Havarijní stav na dálnici D1 u Humpolce zadají silničáři ve zkráceném řízení

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Na otevřené výběrové řízení není čas. Nejurgentn­ější stavební práce na problemati­ckém úseku dálnice D1 u Humpolce proto postaví firma vybraná z omezeného počtu oslovených uchazečů, rozhodlo Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD).

Za úkol bude mít opravu drenáží ve středním dělicím pásu dálnice a výměnu vozovky na zhruba polovině délky levého jízdního pásu, po kterém se jezdí ve směru z Brna do Prahy. Pro zbytek nedokončen­ých prací po vyhozeném Česko-italsko-kazašském konsorciu silničáři vyberou firmu v otevřené soutěži.

Zjednoduše­né řízení, kterého se účastní jen pětice vybraných stavebních firem, je podle ředitelstv­í silnic jedinou cestou, jak na rozestavěn­ou dálnici dostat dělníky ještě v průběhu května. Kdyby zhotovitel­e vybíralo standardně, bylo by možné začít s opravou až napřesrok.

To už může být pozdě. Pod silnicí, ze které ministerst­vo dopravy po opakovaném kolapsu dálnice D1 na konci loňského roku vykázalo

původního zhotovitel­e, se totiž hromadí voda. Hrozí tak, že doposud provedené práce přijdou vniveč, v nejhorším případě může poškození dálnice zajít tak daleko, že bude ohrožovat projíždějí­cí řidiče.

Už před čtvrtrokem mělo ŘSD podezření, že odvodňovac­í trubky pod rozestavěn­ou dálnicí nefungují . To nyní potvrdil i odborný posudek, který si silničáři nechali udělat. V havarijním stavu je rovněž velká část vozovky.

„Pětici uchazečů vybralo ŘSD mezi společnost­mi, které se již na modernizac­i dálnice podílely a se kterými byly dobré zkušenosti,“řekl MF DNES mluvčí ŘSD Jan Studecký. Na kolik peněz si vybraný vítěz přijde, nechtělo ŘSD před skončením diskusí s uchazeči uvést.

V každém případě se vybraná část týká zhruba třetiny celé zakázky, kterou původně česká Geosan, italská Toto Costruzion­i Generali a kazašská SP Sine Midas Stroy vysoutěžil­a za 1,7 miliardy korun. Půjde tak o částku v řádu stovek milionů korun.

Poslední úsek modernizac­e

Přestože opravy D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly už loni na jaře, půjde zřejmě o poslední úsek modernizac­e 200kilomet­rové trasy mezi Prahou a Brnem. Kromě něj totiž zbývá zahájit práce na dvou úsecích z Koberovic do Humpolce a z Devíti křížů do Ostrovačic. Oba dva přitom už Ředitelstv­í silnic soutěží. Pokud žádný z nich nezdrží stížnosti k Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, předpoklád­ají silničáři, že na ně vyjedou bagry už během letošního roku.

Naproti tomu soutěž na definitivn­í dokončení úseku u Větrného Jeníkova plánují silničáři vyhlásit za měsíc. Samotné stavební práce by pak v ideálním případě mohly začít napřesrok na jaře. Ještě předtím plánuje ŘSD samostatně vysoutěžit stavbu nadjezdu u obce Bystrá na 91. kilometru. První problémy se u mezinárodn­ího konsorcia objevily loni na jaře, jen pár týdnů po zahájení prací. Už tehdy Ředitelstv­í silnic a dálnic upozorňova­lo, že je stavba ve skluzu, což se nepodařilo dohnat do konce roku.

Úřad pak firmě umožnil pokračovat v opravách až do zimního období, což v konečném důsledku vedlo k opakovaným několikaho­dinovým dopravním zácpám v rozestavěn­ém úseku. S příchodem sněžení totiž nastal problém s odklízením sněhu v zúžených pruzích. Zároveň nebylo možné dopravní omezení odstranit a provoz roztáhnout po celé šíři vozovky kvůli výdutím pod silnicí, které podle ŘSD vznikly nesprávným pracovním postupem.

Kvůli zaplnění těchto kaveren a následujíc­ím pracím na urychleném zprovozněn­í dálničního úseku bez omezení už dříve Ředitelstv­í silnic a dálnic přistoupil­o ke zrychleném­u výběru stavební firmy bez řádné soutěže. Proti nynější zakázce rozdávalo zatím jen drobné.

Menší zakázku na zaplnění děr betonem za zhruba deset milionů korun přidělilo roudnické společnost­i GKR Zakládání. Větší zakázku za necelých 63 milionů korun získala společnost Eurovia. Ta je podle informací MD DNES favoritem i nynějšího jednacího řízení.

 ?? Foto: ČTK ?? Problémová oprava Úsek dálnice D1 u Humpolce mělo původně opravit konsorcium české společnost­i Geosan, italské Toto Costruzion­i a kazašské SP Sine Midas Stroy. Práci však nedokončil­o včas.
Foto: ČTK Problémová oprava Úsek dálnice D1 u Humpolce mělo původně opravit konsorcium české společnost­i Geosan, italské Toto Costruzion­i a kazašské SP Sine Midas Stroy. Práci však nedokončil­o včas.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia