Dnes Prague Edition

Přišel den zúčtování

Trumpova reforma daní 15. duben je každoročně dnem, kdy mnohým Američanům vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Je to poslední termín na odeslání daní do státní pokladny! Letos byli také zvědaví, jak se v praxi projeví Trumpovy historické daňové úlevy. Takže ja

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

CHARLOTTE John Evans, pětatřicet­iletý učitel střední školy, byl nejdřív zklamaný. Asi před dvěma týdny si mi postěžoval: „Těšili jsme se, že podle nových tarifů budu mít peníze zpět, mám i větší náklady, ale teď vidím, že nedostanu nic, dokonce dlužím asi 75 dolarů.“Jeho účetní mu pak ale vysvětlil, že za rok 2018 získal díky úlevám postupně ve výplatách o 1 500 dolarů víc. To zase není tak málo.

Podobně jsou na tom další tisíce Američanů, kteří vydělávají od 10 000 do 157 000 dolarů ročně, a buď si nekontrolu­jí konta, nebo prostě nevěnují detailům ve svých příjmech pozornost.

„Nejhorší na tom všem ještě může být i fakt, že lidé začnou nová daňová přiznání počítat sami, nechtějí platit daňového účetního, aby ušetřili, a mohou tak přijít o nové možnosti, jak vydělat na nákladech,“říká poradce Steven Apa, který už lidem počítá daně přes 30 let. Vysvětlil mi také, že nové tarify zavedené prezidente­m Donaldem Trumpem začaly v roce 2018 fungovat okamžitě, aby lidé měli více peněz, začali i více nakupovat a přispěli tak k oživení ekonomiky.

Soukromé i státní firmy, které odvádějí daně za své zaměstnanc­e, začaly strhávat z výplat podstatně menší částky (mělo by to být o tři až čtyři procenta méně než v roce 2017, a to může ve výsledku znamenat i sto a více dolarů za měsíc). Steven Apa nechápe, jak je možné, že si toho někteří jednotlivc­i nebo rodiny nevšimli. Na konto jim chodilo více peněz a vlastně se nikdy a nikde nezeptali proč.

„Děkujeme ti, Trumpe!“

Rhonda Russelová je kadeřnice. Patří také ke střední třídě, typický příklad drobného podnikatel­e. Vlastní malý kadeřnický salon a její příjem dosahuje kolem 50 000 dolarů ročně. Pracuje šest dní v týdnu, většinou osm hodin. Daňové přiznání vždy nechává každoročně na poslední chvíli.

„Věděla jsem, že budu letos zvýhodněná, ale tohle jsem nečekala, děkuji ti, Trumpe,“vykřikuje šťastně Rhonda. Ze státní poklady totiž dostává zpět 3 000 dolarů.

Je to tím, že její tarif je o tři procenta menší než ten pro loňské daňové přiznání, zároveň si také mohla započítat daleko více nákladů než předloni. A navíc platila čtvrtletně stejné daně jako v roce 2017 a nijak více v roce 2018 nevydělala.

Podle informací médií je takových lidí o mnoho více než loni. Za nové tarify děkují Trumpovi nadšenci i na sociálních sítích. Je to velký posun, protože náklonnost k prezidento­vi tady většinou lidé skrývají, aby se na ně náhodou liberálové nerozzlobi­li.

Pro takové šťastlivce už média publikují i rady, které ovšem znějí banálně, jako pro děti: „Zaplať z peněz dluhy, kreditky s vysokým úrokem, dej si peníze na spoření.“Taky už zbystřili obchodníci. Prozíraví manažeři teď nabízejí zlevněný nábytek, elektronik­u a spotřební zboží, tak jako to obvykle dělávají před Vánocemi.

Trochu jinak se radují podnikatel­é větších společnost­í. Jim Engel, majitel soukromé banky Aquesta Bank v bankovním centru Charlotte v Severní Karolíně, se rozhodl dát z ušetřených peněz odměny svým zaměstnanc­ům. Nebylo to málo, roční obrat banky se počítá v milionech dolarů.

Pracovat se nevyplatí

Smutný je naopak příběh farmářů George a Brendy ze státu Vermont, kteří nechtějí zveřejňova­t svá příjmení. Letos se úrodě na severu USA kvůli dešťům, bouřím a povodním moc nevedlo. Neprodali moc zeleniny ani ovoce. Za celý rok nevydělali ani 9 000 dolarů. Nic jiného přitom neumějí, je jim oběma 55 let, žijí v mobilním domě uprostřed svých polí u města Montpelier, za rok 2018 žádné daňové úlevy nedostali. Co teď?

„Přemýšlela jsem, že bych šla pracovat do místního McDonald’s, abych si vydělala více peněz. Podle nových tarifů však s větším příjmem ztratíme bezplatné zdravotní pojištění Medicare,“říká Brenda. Dodává, že na to, aby si pojištění sami platili, prostě nemají. Nevyplatí se jí začít ani novou práci, protože peníze, které by vydělala, by šly rovnou do zdravotnic­tví.

Je to jakýsi začarovaný kruh a lidé na hranici chudoby se bouří. Ztrácejí dotace a příspěvky od „strýčka Sama“, na které byli po léta zvyklí. Na druhou stranu je ve Spojených státech řada nových pracovních míst a nezaměstna­nost je na historicky nejnižší úrovni. Ne každý je ale schopný se adaptovat. „Doba, kdy zdravotní pojištění a sociální podpora fungovaly ve stylu bohatým ber a chudým dávej je zřejmě pryč,“komentují současnou situaci ekonomičtí experti, pojišťovác­i i daňoví poradci.

Pro chudou část obyvatel půjde letos zřejmě o extrém a zlatá střední cesta je v současném politickém napětí mezi demokraty a republikán­y něco jako science fiction.

Doba, kdy zdravotní pojištění a sociální podpora fungovaly ve stylu bohatým ber a chudým dávej, je zřejmě pryč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia