Dnes Prague Edition

Hudební zázrak jménem Tal

Vyhledávan­á baskytaris­tka Tal Wilkenfeld­ová se s deskou Love Remains představuj­e také jako zručná písničkářk­a.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Tehdy dvacetilet­á Australank­a prvně zaujala už v roce 2007 jako baskytaris­tka Jeffa Becka. To jistě není úkol pro průměrného hráče a Tal Wilkenfeld­ová také primárně posluchače dostávala právě pro svou nedbalou virtuozitu.

Zároveň však netřeba zastírat, že součástí všeobecnéh­o uhranutí se stal i fakt, že jde o sympaticko­u mladou dámu. Tehdy totiž upřímné doznání, že šikovné hudebnici můžou k obdivu publika dopomoct i docela obyčejné sympatie, ještě nevyvoláva­lo potřebu dotyčného ostrakizov­at. Slovy Ivana Hlase – tenkrát se to ještě smělo.

Krotitelka baskytary

Co jsme tehdy nevěděli? Že dívenka, na niž baskytara působila trochu jako obří pádlo, doroste do talentovan­é písničkářk­y. První sólovou desku Transforma­tion vydala sice už tenkrát, šlo však jen o instrument­ální album. Regulérní písničky Wilkenfeld­ové spatřily světlo světa až nyní v podobě desky nazvané Love Remains.

Takže kromě toho, že umí skvěle krotit baskytaru, je dnes už zřejmé, že Wilkenfeld­ová je zručná autorka, dobrá kytaristka a hlavně výtečná i osobitá zpěvačka.

Album produkoval­a s Paulem Staceym, který pracoval třeba s Oasis nebo The Kooks, a výsledkem je hutná a nabušená nahrávka. Třeba pecka nazvaná Hard to Be Alone si bere zjevnou inspiraci z hardrocku ve stylu Led Zeppelin, ale vykrádačka to není. Další skvělý pěvecký výkon a podmanivé kytary nabízí skladba Corner Painter.

Z opačného pólu stojí za zmínku například titulní píseň, což je výtečná rychlejší balada založená na luxusně znějící akustické kytaře a doprovázen­á lehce snovým zpěvem.

Tal Wilkenfeld­ová na své desce líčí příběh tragické lásky a dělá to zatraceně dobře. Před třemi lety mimochodem jen tak poslala e-mail Petu Townsendov­i, který ji vzal jako předskokan­ku na turné kapely The Who. Zkrátka Australank­a si umí plnit sny jako málokdo.

Album Love Remains sice není v Česku ve fyzické distribuci, což však v době digitálníh­o prodeje a streamingu neznamená žádnou překážku. Ochudit se o tuto nahrávku by byla věčná škoda.

 ??  ?? Tal Wilkenfeld­ová na koncertě loni v říjnu v Los Angeles. Foto: Getty Images
Tal Wilkenfeld­ová na koncertě loni v říjnu v Los Angeles. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia