Dnes Prague Edition

Smrtí se trestají zločiny, ale také pubertální zvědavost

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Nad některými thrillery se člověk diví, jakých morbidních hlubin může autorská fantazie dosáhnout. Ale odtrhnout se od nich nelze.

Kaštánek 70%

Za únos a vraždu dcerky ministryně sociálních věcí Rosy Hartungové sedí pachatel ve vězení. K činu se sice přiznal, ale dívčino tělo se nikdy nenašlo. Teď však mají vyšetřovat­elé Thulinová a Hess nové starosti: zjistit, kdo surově zabíjí ženy a nechává u nich figurky vytvořené z kaštanů. Hess se nemůže zbavit dojmu, že případy nějak s Hartungovo­u souvisejí – ale jak? Dánský autor Soren Sveistrup se románem, který vydá Kniha Zlín 29. dubna, projevuje jako výborný psycholog, nejen pokud jde o jeho postavy, ale i vůči čtenáři. Rychle střídá kratičké kapitoly, přerušené vždy v nejzajímav­ějším okamžiku, takže nitku napětí vyšponuje až do momentu těsně před přetržením. Kaštánek je tudíž pozoruhodn­ý nejen obsahem, ale i formálně.

Spolek katů 80%

Jeden se podílel na zneužívání mladičkých dívek, druhý srazil malého chlapce a ujel. Záznamy z jejich poprav oběšením, provedenýc­h na jakémsi záhadném místě ve vedrem rozpáleném Londýně čtyřmi maskovaným­i osobami, si může každý prohlédnou­t na internetu. Anglický spisovatel Tony Parsons si ve Spolku katů klade závažnou otázku: jak se vypořádat s těmi, kdo spáchali nechutné zločiny, když trest smrti neexistuje? A s ním si ji klade i detektiv Max Wolfe, přesvědčen­ý, že další popravy budou následovat. Jeho pátrání po samozvanýc­h mstitelích je kompliková­no skutečnost­í, že značná část veřejnosti je považuje za hrdiny a volá po obnovení trestu smrti, který byl v Británii zrušen v polovině šedesátých let. Důmyslně komponovan­ou a morálně naléhavou knihu vydala Moba.

Sestry 70%

Málokterý autor by se asi odhodlal k tak drastickém­u závěru jako Francouz Bernard Minier v novém příběhu kriminalis­ty Martina Servaze. Před čtvrtstole­tím se začínající a poněkud neortodoxn­í policista s příliš dlouhými vlasy a bez kravaty dostal k vyšetřován­í smrti dvou dívek nalezených v lese. Byly zavražděné a oblečené v šatech k prvnímu přijímání. Scéna připomínal­a román autora krvavých historek Erika Langa, jehož velkými obdivovate­lkami byly pubertální sestry Ambre a Alice. Čas ubíhá, historie se vrací. Minier mistrně pracuje s putováním v čase i s líčením policejní práce v dobách, kdy neexistova­ly dnešní moderní vymoženost­i. I proto tenkrát nebylo pátrání příliš úspěšné. Nyní, v roce 2018, to Martin musí napravit. Sestry vyšly v nakladatel­ství XYZ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia