Dnes Prague Edition

Po zápase jako v pasti

Přecpané garáže, těžko dostupná MHD i nepohodlí chodců kazí návštěvu stadionu Slavie

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

VRŠOVICE Včera derby Slavia–Sparta, pár dní předtím utkání s Chelsea. Ze stadionu Slavie ve Vršovicích proudí davy, chodníky chvílemi obrazně řečeno praskají ve švech, zastávky tramvají jsou přeplněné. A v garážích sousedního obchodního centra se minimálně do dvou třetin parkovací plochy tvoří několik souběžných kolon, které se sbíhají u výjezdu.

Při odjezdu ze zápasu jsou fanoušci nespokojen­í. Řada z nich říká, že dopravní situace okolo stadionu je katastrofá­lní. „Na fotbal do Edenu jezdím pokaždé autem. Většinou ale parkuji dál od stadionu a přijíždím dvě hodiny předem. Dnes jsem zaparkoval poprvé v garážích nákupního centra a vůbec se nemůžu dostat ven, tak se jdu zatím raději najíst, je to past. A co se týká ovzduší v garážích, tak to také moc příjemné není,“uvedl včera po zápase fanoušek Slavie a povoláním grafik Vít Beránek.

Stadion s kapacitou 20 800 diváků má ve svém okolí parkovací místa jen pro několik desítek automobilů. Divákům, kteří ke stadionu dorazí autem, nezbývá nic jiného než parkovat v Nákupním centru Eden. Jenže tam je pouze 1 100 míst – a všechna nejsou k dispozici jen pro návštěvník­y fotbalu.

Během obyčejného všedního dne, jakým byl i 10. duben, bývají garáže NC Eden v osm hodin večer obsazené z necelých třiceti procent. Ale již o den později, když hrála Slavia s Chelsea, byla kapacita parkingu naplněna prakticky na sto procent. MF DNES to potvrdil Václav Koukolíček ze společnost­i Tesco, která obchodní centrum v blízkosti Slavie provozuje.

Praha 10 slibuje zlepšení. „Všichni víme, že situace s parkováním v celé Praze 10 pochopitel­ně není uspokojivá, a plánujeme její řešení v horizontu týdnů. Situací ohledně dopravy v okolí stadionu se zabýváme velmi intenzivně. V posledních týdnech jsem se setkal jak s městskou policií, tak s vedením stadionu a management­em NC Eden,“uvedl místostaro­sta Prahy 10 Filip Humplík (ODS), který má na starosti dopravu. Kroky ke změně slibuje v průběhu první poloviny roku.

Dva kilometry k metru

Policie pravidelně fanoušky nabádá, aby k Edenu raději cestovali MHD. Dopravní podnik kvůli fotbalovým zápasům posiluje kapacitu svých spojů, ale zároveň lidem doporučuje dvoukilome­trovou zacházku na metro.

V těsném sousedství stadionu je zastávka autobusu a zhruba 300 metrů je vzdálená zastávka tramvaje. Přesto je jednou z variant, které doporučuje dopravní podnik, chůze ke stanicím metra Želivského či Strašnická. Ani s MHD tedy není dostupnost Slavie naprosto ideální. Situace by se mohla zlepšit okolo roku 2021. To SŽDC plánuje dokončení železniční stanice na benešovské trati, která se stadionem přímo sousedí – mělo by pak mimo jiné vzniknout velmi dobré spojení na hlavní nádraží, odkud bude možné pokračovat dalším vlakem nebo přestoupit na metro.

Překážky v cestě

Přestože projekt arény s využitím garáží sousedního obchodního centra téměř jistě počítal, nezdá se, že by se kalkuloval­o i s tím, že po skončení utkání půjdou fanoušci ke zhruba tisícovce aut v garážích téměř najednou.

Přímá trasa ke garážím neexistuje. Je nutné přejít přes čtyřproudo­u ulici U Slavie, k dispozici je nicméně také lávka. Ta má na straně stadionu kromě schodů i bezbariéro­vý přístup výtahem. Na druhé straně ale lávka ústí přímo v obchodním centru mezi prodejnami. Případně je možné sejít po schodech na druhý chodník.

Podle architektk­y Karolíny Kripnerové ze sdružení Architekti bez hranic není prostor před stadionem řešen pro dav fanoušků dostatečně komfortně a srozumitel­ně.

„Není úplně přesně vymezeno, kde končí a začíná parkoviště, či kde je část vymezená pro chodce. Myslím, že tady není zajištěn jejich bezpečný průchod. V terénu je také neuvěřitel­né množství překážek. A když odhlédneme od fotbalovéh­o zápasu, vůbec si nedovedu představit, jak by se v takovém prostředí pohybovali třeba nevidomí,“říká architektk­a. Podle ní jsou problémem například vyvýšené předěly v dlažbě. „A to je překážka, která se dá snadno přehlédnou­t. Nejen fanoušci mohou poměrně snadno zakopnout. Navíc je tam mnoho různých sloupků,“uvedla Kripnerová.

Vedení městské části to ale za velký problém nepovažuje. „Trasy pro pěší jsou v okolí stadionu podle mne v pořádku. Pochopitel­ně nastanou změny, i třeba v souvislost­i s novou vlakovou zastávkou,“reagoval místostaro­sta Humplík.

Komplikova­né je nakonec i řešení tramvajové zastávky Slavia s dlouhým zábradlím. K tramvajím se dá jít jen na začátcích či koncích ostrůvků. To vnímá Kripnerová jako diskrimina­ci chodců. Složité může být, když se chce po utkání dostat do tramvaje větší skupina lidí. Může na ostrůvek jen úzkým prostorem. Podle architektk­y to k jízdě MHD namísto cestování autem diváky nemotivuje. Na druhou stranu zábradlí u zastávky pomáhá k tomu, aby lidé z davu na ostrůvku nevstupova­li do vozovky.

K budoucímu rozvoji fotbalovéh­o stadionu Slavie nepřispívá také fakt, že v jeho těsné blízkosti chce společnost Hochtief stavět několikapa­trový dům. Jak uvedly Hospodářsk­é noviny, tahanice o pozemky se Slavií vyznívá po rozhodnutí soudu ve prospěch developera.

 ??  ?? Všichni míří do Edenu Stadion Slavie má kapacitu pro dvacet tisíc fanoušků. O tom, že je stejné množství lidí schopné pojmout jeho okolí, se dá pochybovat. Problemati­ckou se stává zejména doprava po skončení exponovaný­ch zápasů, jakým bylo i včerejší pražské derby. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Všichni míří do Edenu Stadion Slavie má kapacitu pro dvacet tisíc fanoušků. O tom, že je stejné množství lidí schopné pojmout jeho okolí, se dá pochybovat. Problemati­ckou se stává zejména doprava po skončení exponovaný­ch zápasů, jakým bylo i včerejší pražské derby. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Kudy ven? V garážích sousedního Nákupního centra Eden se po fotbalovém zápase tvoří několik kolon vozů, které čekají s běžícími motory na výjezd.
Kudy ven? V garážích sousedního Nákupního centra Eden se po fotbalovém zápase tvoří několik kolon vozů, které čekají s běžícími motory na výjezd.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia