Dnes Prague Edition

Hřib a Pospíšil pokračují písemně v koaliční přestřelce

-

PRAHA Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vytkl v otevřeném dopise předsedovi TOP 09 a pražskému zastupitel­i Jiřímu Pospíšilov­i jeho mediální výstupy. Hřibovi se nelíbí výroky v souvislost­i s nápadem odhalovat prázdné byty prostředni­ctvím dat z elektroměr­ů a k dění v Pražské plynárensk­é.

„V pražské koalici nemáme prakticky žádný věcný konflikt nebo ideový problém. Jediným problémem je nedodržová­ní dohod a Vaše snaha o předvolebn­í zviditelně­ní,“napsal primátor.

Hřib před časem v médiích řekl, že by město mohlo informace o počtu prázdných bytů zjistit pomocí dat z elektroměr­ů. „Opravdu jsem nečekal, že když se dohodnu na analýze anonymizov­aných dat z elektroměr­ů s oběma radními za TOP 09, jejichž gescí se to týká, tak že za to budu následně předsedou TOP 09 nálepkován jako komunista,“napsal Hřib.

Jako problém vnímá dění kolem výměny členů dozorčí rady Pražské plynárensk­é. Na schůzce, která se k tomu konala, prý Pospíšil nebyl, přesto se vyjadřoval do médií. Hřib mu vytkl, že se stavěl do role ochránce zaměstnanc­ů, přitom se podle něj spolupodíl­el na tom, že nemají své zástupce v orgánech firmy. „To Vy jste coby ministr spravedlno­sti ještě v dresu ODS předložil ve Sněmovně návrh na zrušení těchto zástupců u podniků nad 50 zaměstnanc­ů a s pomocí hlasů TOP 09 byl tento návrh schválen. Následně TOP 09 (spolu s KSČM) hlasovala pro znovuzaved­ení tohoto nároku, ale až od hranice 500 zaměstnanc­ů,“píše primátor. V případě plynáren jsou podle Hřiba zástupci zaměstnanc­ů ve skutečnost­i zástupci management­u.

Hřib napsal, že se TOP 09 snaží do představen­stva plynáren prosadit člena strany a bývalého asistenta expředsedy strany Miroslava Kalouska Tomáše Tesaře. Pospíšilov­i vytkl i to, že nezajistil odvolání Karla Březiny (ČSSD) z dozorčí rady firmy Pražská plynárensk­á Distribuce. Březina byl v minulosti pravomocně odsouzen za neoprávněn­é pobírání odměn v dozorčí radě dopravního podniku. Majetkové podíly města má v gesci TOP 09.

Pospíšil odpověděl, že ideový spor o zdanění prázdných bytů a zásahu do soukromí lidí byl vyřešen minulý týden. „Beru to jako uzavřené téma. Zítra je svolané koaliční jednání, kde si vše s panem primátorem můžeme vyříkat,“napsal včera Pospíšil na Twitter. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia