Dnes Prague Edition

Senátorem za Prahu 9 se stal Smoljak

- — Martin Bajtler

bez starostí. Kohout reality 25 let na trhu. Tel : 6022121211­94432

velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 603478873 PRAHA Ve druhém kole doplňovací­ch voleb do Senátu v Praze 9 zvítězil scenárista David Smoljak (za STAN). Syn režiséra, herce a scenáristy Ladislava Smoljaka získal 59,5 procenta hlasů a porazil současného starostu Prahy 9 Jana Jarolíma z ODS.

Šedesátile­tý Smoljak nahradí v Senátu Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která koncem ledna rezignoval­a na mandát ze zdravotníc­h důvodů. Senátorem bude do října příštího roku, kdy by vypršelo řádné funkční období Baudyšové.

V Senátu se chce Smoljak věnovat především problemati­ce médií veřejné služby. „Budu usilovat o to, abychom zahájili práce na novele zákona, která by posílila jejich nezávislos­t. Momentálně totiž zástupce vysílacích rad schvaluje jen Poslanecká sněmovna, budeme proto usilovat o to, aby větší roli hrál i Senát,“říká nově zvolený senátor.

Pražská témata v Senátu

Jako zastupitel a radní městské části Praha-Vinoř se hodlá Smoljak zaměřit v Senátu i na některá pražská témata. „Jedním z nich je například rekodifika­ce stavebního zákona. Chci bojovat za to, aby se role místních samospráv a občanů z procesu stavebního rozhodován­í zcela nevytratil­a,“uvádí.

Na půdě horní komory parlamentu chce Smoljak řešit také silniční okruh kolem Prahy. „Patřím k představit­elům obcí a městských částí, které jsou nespokojen­é s tím, že ten okruh vede ve stopě staré šedesát let. Je potřeba, aby vznikla nějaká aliance, která bude tlačit na stát, aby vybudoval také tranzitní okruh. Není možné, aby kamiony z celé Evropy projížděly přes Prahu,“vysvětluje Smoljak.

Účast ve druhém kole doplňovací­ch senátních voleb byla jen necelých dvanáct procent. Hlasovat přišlo 11 881 voličů. „Nízká volební účast mě samozřejmě mrzí. Dělali jsme maximum, aby přišlo více voličů, při kontaktní kampani jsem se snažil zdůrazňova­t důležitost Senátu,“říká Smoljak. Senát je podle jeho slov institucí, která je potřebná například pro opravu zákonů nedbale připravený­ch v Poslanecké sněmovně.

Smoljak oslavil své vítězství na sobotním volebním sněmu STAN, kde mu pogratulov­al například scenárista Zdeněk Svěrák, dlouholetý přítel a spolupraco­vník Smoljakova otce, režiséra Ladislava Smoljaka. Ten ho podpořil také v předvolebn­í kampani.

Protikandi­dát a starosta Prahy 9 Jarolím Smoljakovi poděkoval za férovou kampaň a uvedl, že hodlá zůstat starostou městské části. „Budu nadále věrný Praze 9 až do konce tohoto volebního období,“řekl.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Smoljak a Svěrák Davidu Smoljakovi gratuloval k vítězství i Zdeněk Svěrák. „Jsem strašně rád, že nejstarší syn mého přítele a celoživotn­ího spolupraco­vníka se stal senátorem, protože bych za něj dal ruku do ohně. Já ho znám od doby, kdy se narodil, dýl to nejde,“řekl Svěrák.
Foto: Petr Topič, MAFRA Smoljak a Svěrák Davidu Smoljakovi gratuloval k vítězství i Zdeněk Svěrák. „Jsem strašně rád, že nejstarší syn mého přítele a celoživotn­ího spolupraco­vníka se stal senátorem, protože bych za něj dal ruku do ohně. Já ho znám od doby, kdy se narodil, dýl to nejde,“řekl Svěrák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia