Dnes Prague Edition

Šance Klausovy strany

Václav Klaus mladší, vyhozený z ODS, už oznámil své další plány v politice. Jakou šanci uspět může mít jeho nová strana, kam se zařadí v politickém spektru a komu může sebrat voliče?

- Tomáš Procházka spolupraco­vník MF DNES

Poté, co ODS v čele s Petrem Fialou v březnu ostentativ­ně vyrazila dveře s Václavem Klausem mladším kvůli víceméně zástupným důvodům, většina občanských demokratů si evidentně oddechla. Slovy Miroslavy Němcové: „Provokoval a čekal, co uneseme. Nejsme rukojmí, ulevilo se mi.“Klaus junior prý dostal od předsedy ODS šanci, kterou ovšem nevyužil.

Občanští demokraté jsou pravým opakem toho. Využili vše a dokázali vytěžit z minima maximum. I v tomto případě, kdy Petr Fiala využil Klausův odchod alespoň k tolikrát avizovaném­u očištění strany – podařilo se mu očistit ODS od jediné skutečné osobnosti s potenciále­m a charizmate­m dovést tuto stranu k vítězství ve volbách...

Klaus junior se prozatím nechává unášet na protestní vlně „popadákové­ho étosu“, ale musí už také přemýšlet o své politické budoucnost­i, neboť otázky se hromadí. Jak si své další působení v politice konkrétně představuj­e? Vstoupí do nějaké jiné strany, založí si svou vlastní, nebo hodlá vystupovat coby nezávislý? Jakou pozici zaujme v rámci politickéh­o spektra? A čí

elektorát k tomu hodlá využít a jak ho zmobilizov­at?

Některé odpovědi se už minulý týden objevily v médiích, ale jsou to často jen náznaky a rozostřené kontury. Co tedy skutečně víme a co můžeme dovodit či anticipova­t? Tak například hypotetick­ý vstup do jiné politické strany. Klaus podle svých slov do žádné jiné strany jistojistě nevstoupí, bude se připravova­t na další důležitý krok. Tím má být založení nové politické strany, jež plánuje na září.

Co víme, či spíše od počátku tušíme, bude to další strana jednoho muže. Ostatně sám Klaus přiznal, „že se nebude za nikoho schovávat“a že, i když „to zní blbě“, vezme vedení obětavě sám na sebe. Ne ne, Klaus junior se stoprocent­ně nebude za nikoho schovávat, jelikož to ani neumí. Vždyť novou stranu zakládá mimo jiné právě z toho důvodu, aby se jako její nezpochybn­itelný šéf nemusel podřizovat žádným z jeho pohledu rigidním a nesmyslným pravidlům, která přitom nemůže jako řadový člen nikterak ovlivnit.

Úkol pro doktora Watsona

Nicméně aby taková partaj skutečně fungovala, musí Klaus nejdříve angažovat všechny headhunter agentury, aby mu některá k zářijovým padesátiná­m nadělila vlastního „doktora Watsona“, jenž ho neopomene energicky a oddaně podporovat za každé situace, stane se jeho tradičně nedovtipný­m kolegou, ale třeba i přítelem a empatickým zpovědníke­m v jedné osobě. Zároveň však dokáže svého stranickéh­o guru přece jen udržet na uzdě, mírně obrousit hrany jeho ostré rétoriky a zavčas ho upozornit na hrozící politický přešlap, který by ho mohl stát markantní odliv voličů.

Pokud jde o vymezení strany v politickém spektru, Klaus junior určitě nezačne vymýšlet žádné středoprav­icové experiment­y po vzoru TOP 09 či STAN, ale zařadí se zcela explicitně napravo. Klíčem k úspěchu bude tento kurz důvěryhodn­é pravicové strany trvale udržet a zároveň si zachovat dostatečný odstup od Okamurovy SPD. V ideálním případě jí přitom může odčerpat konzervati­vnější část jejího elektorátu. A to se týká dalších minimálně tří parlamentn­ích stran.

Petr Fiala tvrdí, že Klaus mladší „konkuruje Babišovi, SPD a komunistům a loví (a lovit bude) stejné voliče“. Doporučuji panu předsedovi ODS, aby se v příštích týdnech spíše zaměřil na zvýšenou intenzitu provozu „před svým vlastním prahem“. Konkrétně zejména na koordinaci odchodů a odjezdů. Na základě těch mála ověřených informací si troufnu říci, že Klaus nechystá žádnou populistic­kou stranu politickýc­h ztroskotan­ců a „ohlodávačů kostí“. Pokusí se o jakousi novou modifikaci ODS. Samozřejmě s jiným názvem a patrně o něco málo pravicověj­ším ukotvením. Bude to zkrátka zmenšený model ODS tak, jak by měla (dle Klause) správně vypadat.

Alternativ­a na pravici

Predikovat, nakolik může být tato strana úspěšná, by byl samozřejmě spektakulá­rní nonsens. Meritorně lze pouze konstatova­t, že v parlamentu je de facto jediná seriózní pravicová strana, ODS, která nemá jinou alternativ­u. Mohla by se jí stát právě nová Klausova strana, pokud samozřejmě zvolí poněkud pestřejší menu pravicovéh­o typu. Ale to opravdu hodně předbíháme. Sympatické bezesporu je, že nová strana se podle vyjádření budoucího otce zakladatel­e v žádném případě nehodlá omezit jen na vysokou politiku a plánuje čile zapracovat i na té komunální.

A to nejdůležit­ější závěrem. Klausův politický zdar plně závisí především na tom, zda se dokáže zbavit nálepky egocentric­kého, jízlivého a cynického intelektuá­la, paternalis­ticky pohrdající­ho veškerou pouliční lůzou. Ať už se mu to totiž zamlouvá, nebo ne (B je správně), nebudou to kolegové z Mensy či šachového kroužku, nýbrž právě oněch cca 90 až 95 procent populace intelektuá­lních „neandertál­ců“(rozuměj lidí s nižším IQ), kdo nakonec svými hlasy rozhodne o jeho politickém bytí či nebytí, případně i bití.

Klausův politický zdar závisí především na tom, zda se dokáže zbavit nálepky egocentric­kého, jízlivého a cynického intelektuá­la, pohrdající­ho veškerou pouliční lůzou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia