Dnes Prague Edition

Protestní kojení. A debata se šíří

Celonárodn­í spor o kojení na veřejnosti nabral nové obrátky po demonstrac­i matek

- Dominika Hromková Linda Veselá

Drobná tmavovlásk­a s kočárkem nejistě odbočuje z Václavskéh­o náměstí v Praze k pobočce Raiffeisen­bank krátce před jedenáctou. Postaví se vedle vchodu a čeká. O několik minut později s úlevou zdraví druhou maminku. K bance nakonec dorazí matek pět. Přišly vyjádřit nesouhlas s jednáním člena ochranky pražské Raiffeisen­bank, který koncem března vyzval kojící ženu, ať se zahalí.

„Myslím si, že by nemělo docházet k diskrimina­ci matek,“vysvětluje maminka Veronika, proč včera dorazila na akci pořádanou uskupením Kojící guerilla.

Incident vyvolal velkou společensk­ou debatu o tom, jestli je kojení

na veřejnosti přijatelné. Spolek Kojící guerilla vyzval matky po celé republice, aby přišly v pondělí hodinu před polednem do poboček Raiffeisen­bank ve svých městech a dítě tam nakojily. Navzdory takto malému počtu protestují­cích diskuse o veřejném kojení neutichají. Naopak – stalo se z toho největší debatní téma poslední doby. V anketě mezi čtenáři iDNES.cz týkající se vhodnosti kojení na veřejnosti se vyjádřilo přes 30 tisíc lidí, větší části z nich nevadí.

Koho to pobuřuje

A dokonce i zastánkyně práv kojit dítě kdekoli vyjadřují nesouhlas s demonstrac­emi, jako byla ta včerejší. Například plzeňský spolek matek Nošenky, jehož členky preferují takzvané kontaktní rodičovstv­í, včera na protest do bank nešel. Zvolená forma jim nepřišla vhodná. „Téma týkající se kojení se dá šířit úplně jiným způsobem než protestem v bance,“myslí si předsedkyn­ě tohoto spolku Michaela Šůchová. „Jako matky jsme se ale chtěly vyjádřit ke komentářům, které vznikly pod články. Mnoho reakcí bylo velmi smutných. Objevily se příspěvky, že kojení je pobuřující nebo že ho někteří berou jako exhibicion­ismus. Žena se přece obnažuje kvůli tomu, aby nakrmila své dítě, které potřebuje jíst, nebo ho utišila,“míní Šůchová. Na facebookov­ém profilu plzeňských Nošenek minulý pátek se proto objevila jiná výzva, podle které mají ženy ukázat, „že kojit se dá decentně a diskrétně i na veřejnosti“. Matky na něm od té doby sdílejí své fotky a o tématu také diskutují.

Omluva banky

Raiffeisen­bank se i tak na včerejší happening matek připravila a svým pobočkám rozdala instrukce, že kojícím matkám nemají bránit, ale naopak se snažit umožnit co nejhladší průběh celé akce. „Objednaní zákazníci tak své záležitost­i vyřizovali v jiném patře pobočky a maminky si v klidu mohly nakojit,“řekla po konci happeningu mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká.

Mamince Lucii K., na kterou podle jejích slov ochranka koncem března křičela, ať se zahalí, nebo odejde, se už banka omluvila. Ombudsmank­a banky dala podnět, aby banka připomněla svým zaměstnanc­ům, že mají být „vnímaví ke všem klientům, kteří musí v prostorách banky řešit neodkladné osobní záležitost­i“.

„Nebylo to úplně myšleno jako kritika Raiffeisen­bank. Je to spíš kritika přístupu ke kojení,“rozvedla po ukončení akce Kateřina Olivová z Kojící guerilly.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia