Dnes Prague Edition

Woods: z trosky zase šampionem

Padlá modla povstala. Golfista Tiger Woods vyhrál Masters. Z trosky je znovu šampionem.

- Karel Knap reportér MF DNES

Ve zlobě a srdceryvný­ch scénách se mu rozpadlo manželství. Hanba z četných nevěr a závislosti na sexu notně poničila jeho kdysi oslnivou pověst. V ukrutných bolestech se hroutilo Woodsovo tělo.

Obletovaný golfový král se zřítil

z výšin.

Svou kariéru považoval za ukončenou. Nemohl se napřímit při chůzi, trpěl vsedě i při uléhání. Už ani prášky a injekce nezabíraly. Když ho předloni policie zatkla za řízení pod vlivem návykových látek, připomínal lidskou trosku.

Po čtvrté operaci, při níž mu konečně spravili páteř, se však ze dna vyškrábal až na vrchol blaha.

Třiačtyřic­etiletý Američan v neděli brilantně zvládl závěrečné kolo Masters. Z finišující smečky hvězd v Augustě vynikl právě on – o jedinou ránu porazil krajany Johnsona, Schauffele­ho a Koepku, o dva údery předstihl další čtyři borce.

„Nebyly to veselé časy,“vzpomínal po triumfu na nedávnou minulost. „Byl jsem vyřízený. Golf nebyl v mých plánech – krátkodobý­ch ani dlouhodobý­ch. Až po operaci jsem zase mohl žít, vozit děti do školy, chodit na jejich tréninky a zápasy.“

Jeho příběh přitahuje kolosální pozornost. Gratulaci přes Twitter poslali prezidenti Barack Obama i Donald Trump, velebila ho tenistka Serena Williamsov­á a basketbali­sta Magic Johnson, přímo v Augustě mu fandil plavec Michael Phelps.

Woodse v neděli následoval­a po posvátném hřišti horda příznivců. V tlačenici kolem osmnácté jamky to jiskřilo vzrušením. Mnozí diváci neviděli závěrečný putt vzkříšenéh­o šampiona, ale aspoň byli blízko historické události. Možná zaslechli divoký řev uzdravené a znovu silné šelmy, který záhy přehlušilo nadšeně aplaudujíc­í obecenstvo.

Popáté si Woods směl obléct zelené sako. Popatnácté vyhrál turnaj kategorie major. Získal 81. titul na PGA Tour. Fantastick­á čísla nejvíc vyniknou po přihlédnut­í k pauze táhnoucí se od jeho vítězství na US Open 2008. Woodsův počin se přiřadil k nejúžasněj­ším sportovním comebackům všech dob.

Golfový mistr Ben Hogan se dokázal zotavit z vážných úrazů po těžké autonehodě v únoru 1949 a posbíral ještě šest trofejí z majorů.

Tenista Roger Federer si v létě 2016 vzal šestiměsíč­ní dovolenou, aby vyléčil pochrouman­é koleno. Na kurty v lednu 2017 vtrhl zdravý a svěží, hned na Australian Open – poprvé od července 2012 – vyhrál grandslam a poté přidal další dva.

O návratech leccos vědí zmínění Woodsovi obdivovate­lé Johnson, Phelps či Williamsov­á. Na domácí scéně se nyní nabízí případ Jaromíra Jágra, jenž ze zdravotníc­h důvodů rok nehrál, načež v únoru naskočil do sestavy Kladna a v sedmačtyři­ceti ho táhne zpátky do extraligy.

Woods o víkendu uhranul kdekoho. V Augustě se mu poklonili jeho soupeři a předchozí vítězové Masters, kteří po příchodu do klubovny odhalili výjimečnos­t chvíle.

Bernhard Langer, Bubba Watson, Zach Johnson a Adam Scott se domluvili, oblékli svá zelená saka a vyrazili mu vstříc k osmnácté jamce.

Srdečně mu blahopřáli. Nejen na ně dělá přívětivěj­ší dojem „nový“Tiger. Býval až robotický. Se soky se

nebavil. K fanouškům se choval odměřeně. Po očistci, jímž se propotácel, působí jako polepšený hříšník. „Plácá si s lidmi, baví se s nimi a rozdává podpisy. Začal kamarádit s ostatními hráči. I proto mu skoro každý přeje,“citovala stránka ESPN.com Woodsova nosiče holí Joea LaCavu.

Je pokornější, zranitelný, sebeironic­ký... „Už vím, proč plešatím. Některé momenty byly fakt napínavé,“pravil vesele v neděli.

V rozhovorec­h často zmiňuje dceru Sam (11) a syna Charlieho (10), které krátce po triumfu dojemně objímal: „Dlouho mě znali jen jako golfistu z videoher a YouTube. Věděli, že mi sport způsobil spoustu bolesti. Je bezva, že viděli taťku vyhrát.“

Právě Sam a Charlie přispěli k otcovu povstání: „V nejtěžších chvílích mi neskutečně pomohli svou láskou, podporou, schopností přenést na mě jejich pocit štěstí.“

Kdo ví, zda by bez nich zvládl titánskou misi? Nejen v pohádkách děti svedou třeba i zázraky.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, Profimedia.cz a Reuters. ?? Šelma a troska Woods si přivlastni­l triumf v Augustě jako za starých časů. O to víc je zarážející jeho podoba, když ho zatkla policie (na malém snímku vlevo).
Foto: ČTK, Profimedia.cz a Reuters. Šelma a troska Woods si přivlastni­l triumf v Augustě jako za starých časů. O to víc je zarážející jeho podoba, když ho zatkla policie (na malém snímku vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia