Dnes Prague Edition

Pracovník číslo 5677

Lukrativní smlouvy za veřejné peníze pro vlivného exmanažera ANO

- Jakub Mikel Lukáš Valášek

Středočesk­ý kraj více než šest měsíců tají jména těch, kterým vyplácel v součtu na pět milionů korun ročně za všemožná poradenstv­í. Desítky tisíc neznámí lidé brali třeba i za analýzu hudebních festivalů nebo monitoring radničních periodik. MF DNES nyní zjistila, že tehdejší hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) radil i Martin Itterheim (ANO). Ten byl jako manažer hnutí ANO nejprve zodpovědný za krajské volby a jako zmocněnec i za poslední volby do Poslanecké sněmovny.

Když v hnutí skončil, stal se, dle zjištění redakce, zaměstnanc­em hejtmanstv­í číslo 5677. A začal pomáhat s odpady. Navzdory tomu, že radní pro životní prostředí, který měl agendu v gesci, o něm nikdy neslyšel.

Poradenské smlouvy za téměř milion získal Itterheim i na jihomoravs­kém hejtmanstv­í. A své služby začal nabízet i v Olomouci. Dlouholetý kolega místopředs­edy ANO a někdejšího brněnského primátora ANO Petra Vokřála z odpadní firmy A.S.A. dostal dle zjištění redakce v součtu minimálně pět angažmá.

Všechna spojuje to, že o nich rozhodli jeho kolegové z hnutí a že jsou za veřejné peníze.

„Bylo padesát. Ale hrubého“

„Díky tomu, že jsem byl volební manažer, měl jsem možnost poznat spoustu lidí v krajích. Se spoustou z nich jsem spolupraco­val. A mnohdy jsem za to žádné peníze neměl. Protože chci, aby se věci pohnuly dopředu,“uvedl Itterheim na dotaz MF DNES, ale o svém angažmá ve středních Čechách se bavit odmítl.

Za 11 měsíců za jeho rady přitom kraj zaplatil 550 tisíc korun. „Nebudu to komentovat. Bylo to 50 tisíc hrubého měsíčně,“říká k tomu Itterheim.

Působení poradců na Středočesk­ém kraji je obecně obestřené tajemstvím. Sama Jermanová kauzu označila za šikanu organizova­nou Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ani v pátek v přímé konfrontac­i s Itterheimo­vým jménem nebylo hejtmanstv­í ochotné sdělit více informací. „Krajský úřad oslovil všechny externí zaměstnanc­e, s nimiž měl uzavřeny dohody v roce 2017 a 2018, se žádostí o sdělení, zda souhlasí se zveřejnění­m svého jména. U zaměstnanc­e číslo 5677 dosud neobdržel odpověď,“uvedla mluvčí kraje Helena Frintová.

Zaměstnane­c číslo 5677 se však podle ní věnoval třeba komentáři ke

studii překládací­ch stanic ve Středočesk­ém kraji, podkladům ze seminářů o odpadech nebo k problemati­ce logistický­ch a výrobních hal.

Potíž je, že tehdejší radní pro životní prostředí Ivo Šanc (STAN), který měl problemati­ku v gesci, tvrdí, že o krajském poradci přes odpady tehdy vůbec nevěděl.

„Studie překládací­ch stanic byla vypracován­a, ale nějaký posudek nebo vyjádření jsem k tomu neviděl. Já mám i výkazy práce toho zaměstnanc­e. V nich jsou uvedeny semináře, které jsme pořádali jako odbor životního prostředí. My jsme ho tam nikdy neviděli ani s námi nespolupra­coval,“uvedl Šanc.

Nejnověji se Itterheim začal angažovat na Olomoucku, v mateřském kraji šéfa poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka, ke kterému má dlouhodobě blízko Itterheimů­v spojenec Petr Vokřál. Vokřál přitom říká, že svého přítele doporučil kvůli jeho schopnoste­m a pracovitos­ti. V Olomouci totiž magistrát připravuje vytvoření koncernu z městských firem. Totéž s pomocí Itterheima proběhlo v Brně.

A za hodinu bylo po smlouvě...

V Olomouci mu magistrát nejprve vyplatil téměř 70 tisíc za přípravu stanov městských společnost­í. A následně s ním uzavřel poradensko­u smlouvu na čtvrt milionu.

„Já jsem dal jednoducho­u nabídku na konzultačn­í služby. Nejsem právník ani auditor, mám zkušenosti z korporátní­ho prostředí a mám zkušenosti z Brna, kde jsem se na vzniku koncernu podílel,“obhajoval to Itterheim, ale hodinu po rozhovoru s redaktorem oznámil, že smlouvu ruší.

Jeho letitý kolega Vokřál se ho zastává. „Mrzí mě, že vás zajímá zrovna takto výkonný člověk. Se mnou přišel z byznysu, kde pracoval za zcela jiných podmínek než nyní. Znám ho od roku 1994 a považuji ho za jednoho z nejslušněj­ších lidí, ke kterému mám naprostou důvěru,“uvedl Vokřál.

Itterheim radí i Vokřálovu mateřskému Jihomoravs­kému kraji. Jeho služeb využívá zejména náměstkyně Taťána Malá – zároveň poslankyně a bývalá ministryně spravedlno­sti, která musela odstoupit po plagiátors­kém skandálu.

Kraj má s Itterheime­m už třetí rok smlouvu na poradenstv­í v oblasti majetku a investic, což spadá právě pod Malou. První dva roky za to externisto­vi Itterhaimo­vi kraj vyplácel 20 tisíc měsíčně, letos třicet.

Malá Itterheimo­vi zajistila i lobbisty velmi ceněnou kartičku pro vstup do Sněmovny. Angažovala ho totiž jako svého poslanecké­ho asistenta. Tvrdí, že za symbolicko­u sumu. „Dostává za to tisíc korun měsíčně,“uvedla Malá. „Já jsem byla dlouhodobě spokojená s tím, jaké má manažerské schopnosti.“

„Je to symbolické. Už jsem říkal, že to můžeme zrušit. Kartičku mám, když mě paní Malá potřebuje vzít občas na jednání do Sněmovny, občas jí dělám rešerše nebo radím s projevy,“uvedl Itterheim.

Jihomoravs­ký kraj Itterheima vyslal také do své firmy Thermal Pasohlávky. Ambiciózní projekt výstavby čínských lázní zahájil někdejší hejtman Michal Hašek (ČSSD). Nynější hejtman Bohumil Šimek si ale pochvaluje, že až teprve Itterheimo­vi se skutečně podařilo krajské pozemky Číňanům prodat a domluvit s nimi výstavbu. „Kdyby nebylo jeho, tak to dodnes není. Je velmi výkonný,“uvedl Šimek.

S tím, kolik mu krajská firma vyplácí, odkázalo hejtmanstv­í na krajskou firmu, za niž vystupuje právě Itterheim. Ten to nejprve nechtěl komentovat. „Dostávám 40 tisíc měsíčně,“konstatova­l nakonec.

 ??  ?? Jaroslava Jermanová, hejtmanka Středočesk­ého kraje.
Jaroslava Jermanová, hejtmanka Středočesk­ého kraje.
 ??  ?? Petr Vokřál, místopředs­a ANO.
Petr Vokřál, místopředs­a ANO.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia