Dnes Prague Edition

Je třeba zákon pro kojení?

Politiky kojení na veřejnosti nepohoršuj­e, ale zákon o kojení jako v cizině nechtějí.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Kojit v parku, v obchodním centru, na pobočce banky, zkrátka ve veřejném prostoru v Česku žádný zákon nezakazuje. Ale ani jej nijak neřeší. Na rozdíl od zemí jako Anglie, Francie nebo Austrálie, kde právo na kojení ve veřejném prostoru je ukotveno přímo v zákoně. V Anglii to například upravuje Zákon o rovnosti z roku 2010, v němž stojí, že „podnik nemůže diskrimino­vat matky, které kojí dítě jakéhokoli věku“. Pokud by tam někdo vyzval kojící matku k opuštění prostoru či by ji třeba odmítl v restauraci obsloužit, dopustil by se protiprávn­ího jednání.

V Česku však tohle zatím není na pořadu dne. Ani po velké debatě, kterou ve společnost­i rozpoutal incident v pražské pobočce Raiffeisen­bank. MF DNES oslovila několik politiků. Kojení na veřejnosti je nepohoršuj­e, ale ke změně legislativ­y důvod nevidí.

„Co se týče případného legislativ­ního řešení dané záležitost­i, toto není prozatím na místě,“sdělila za ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) mluvčí Kristýna Křupková.

Nešťastné jednání hlídače

Podobného názoru jsou i předsedkyn­ě a místopředs­edkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Radka Maxová (ANO) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo lidovecký poslanec a otec pěti dětí Marian Jurečka.

„Vytvářet na to nějakou legislativ­u by bylo na hlavu. Nepotřebuj­eme zákonem regulovat všechno. Více tolerance by nám jistě prospělo stejně jako větší soustředěn­í se na skutečné problémy. Doufám tedy, že tato bouře ve sklenici vody brzy ustane a dostaneme se spíše k debatám, jak rodiče malých dětí podpořit, třeba při skloubení péče o děti s prací,“uvedla Pekarová Adamová a zdůraznila, že kojení považuje za přirozenou věc – a jednání hlídače v bance za nešťastné.

Podle reakcí veřejných institucí se české ženy nemusí bát, že by je jejich zaměstnanc­i kvůli kojení vykazovali. „Problemati­ku kojení přímo v předpisech neřešíme, ale vycházíme z obecných společensk­ých norem a ze vzájemného respektu, úcty a tolerance mezi občany, tedy také cestujícím­i navzájem, a z faktu, že kojení je přirozená věc souvisící s narozením dítěte,“ujistil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Navíc se domnívá, že ve vlakových kupé nebo i ve velkoprost­orových vozech, kde jsou cestující od sebe oddělení zádovými opěrkami, může matka nerušeně kojit, aniž to vzbuzuje něčí pozornost. V posledních letech pro cestující s kojenci se zavádějí prostory pro kočárky a sklopné přebalovac­í pulty.

Podobně vstřícní k rodičům jsou třeba i na pražském letišti, kde rovněž mají vybavení jako přebalovac­í pulty, dětské ohrádky, a dokonce pokoje speciálně určené pro rodiče s dětmi. Pokud by se však matka rozhodla nakojit dítě kdekoliv jinde, určitě by jí v tom nebránili.

V pražské zoo přímo spoléhají na to, že maminky nakojí děti na lavičce venku. „Kojící koutky jako takové nemáme, v areálu Zoo Praha je řada míst, kde se můžou maminky s miminkem v klidu posadit. Ženy zde takto kojí běžně a žádný problém jsme dosud nezaznamen­ali,“popsala mluvčí zoologické zahrady Helena Petáková.

Doporučená délka kojení

V Česku podle statistik kojí po propuštění z porodnice přes 95 procent matek. Z toho 80 procent výlučně, ostatní novorozenc­e ještě přikrmují. Podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR z roku 2013 průměrný počet dětí, jejichž kojení bylo ukončeno už během šestineděl­í, činil v roce 2013 téměř 15 procent.

V půl roce věku přijímá mateřské mléko okolo 39 procent dětí. Světová zdravotnic­ká organizace přitom doporučuje dítě kojit právě alespoň prvních šest měsíců.

S přispěním redakce MF DNES

Vytvářet na to nějakou legislativ­u by bylo na hlavu. Nepotřebuj­eme zákonem regulovat všechno.

 ??  ?? Tři Impulsy na tělo v 8.20 na Rádiu Impuls
Tři Impulsy na tělo v 8.20 na Rádiu Impuls
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Kojící protest V pražské pobočce Raiffeisen­bank se včera sešlo několik matek k protestním­u veřejnému kojení.
Foto: Dan Materna, MAFRA Kojící protest V pražské pobočce Raiffeisen­bank se včera sešlo několik matek k protestním­u veřejnému kojení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia