Dnes Prague Edition

Muž, co surově zbil číšníka: To jsem snad nebyl ani já

Začal soud se dvěma Nizozemci, kteří vloni v centru Prahy při konfliktu vážně zranili číšníka. Bratrům hrozí 18 let za pokus o vraždu

-

PRAHA Před Městským soudem v Praze v pondělí stanuli dva turisté z Nizozemska, Armin Nahvi a Aräsh Nahvi. Muži čelí obžalobě z pokusu o vraždu číšníka, se kterým se dostali loni v centru Prahy do rvačky. Mužům hrozí až 18 let vězení. Bratři u soudu uvedli, že na ně jako první fyzicky zaútočil manažer podniku. Do konfliktu se údajně zapojili, aby bránili své přátele.

Policie původně vinila útočníky z těžkého ublížení na zdraví, státní zástupkyně Taťána Prici nakonec dva Nizozemce obžalovala z pokusu o vraždu. Znalecké posudky totiž uvedly, že napadení bylo tak brutální, že poškozeném­u mohlo jít i o život.

Po cizincích napadený číšník požaduje odškodnění za snížení společensk­ého uplatnění ve výši 2 miliony korun a jako bolestné přes 611 tisíc.

Bratři mu již dříve nabízeli finanční pomoc z vazby. Kromě omluvných dopisů poškozeném­u a jeho rodině nabídli 7 tisíc eur (přibližně 179 tisíc korun). Jejich peníze ovšem odmítl. Od cizinců chce jednorázov­é odškodnění.

Jednat jako nějaký robot

Soud vyslýchal oba obžalované odděleně. Jako první se dostal na řadu Aräsh Nahvi. „Vzpomínám si, že jsem někoho kopl dvakrát nebo třikrát do zad, ale byly to kopy nízké intenzity, zezadu do žeber,“řekl dvaatřicet­iletý Aräsh, který před příletem do ČR podnikal v internetov­ém marketingu. Přiznal také jeden kop do obličeje.

„Poté, co nás zadrželi, tak jsem zjistil, že byl číšník zraněn. Bylo mi řečeno, že jsem zodpovědný za jeho zranění. Nerozuměl jsem tomu, jak je to možné. Až ve vazbě jsem poprvé viděl záznam rvačky. Bylo to šokující. Vypadalo to jinak, než si vybavuji sám. Nepoznával jsem se. Vypadalo to, že se chovám jako nějaký robot,“uvedl před soudem.

„Chtěli jsme v Praze popíjet a užít si to, což jsme přesně dělali až do toho incidentu,“uvedl u pražského městského soudu jeho bratr Armin, který se před vzetím do vazby živil jako osobní trenér a kterému tento týden bude 29 let. Incident se stal loni 21. dubna na Národní třídě u obchodního centra Quadrio. Spor mezi sedmičlenn­ou skupinou turistů a obsluhou vznikl kvůli tomu, že si cizinci do podniku přinesli vlastní alkohol. Z rvačky vyšel nejhůře jeden z číšníků, který přispěchal na pomoc manažerovi restaurace. Po útoku zůstal ležet v bezvědomí s komplikova­nými a tříštivými zlomeninam­i lebky a s krvácením do mozku. Obžaloba označuje za dva hlavní agresory právě bratry Nahviovy.

Dva muži byli propuštěni s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit. Třem mužům uložil Obvodní soud pro Prahu 1 osmiměsíčn­í podmínky a na pět let je také vyhostil ze země.

 ??  ??
 ??  ?? Armin a Aräsh Nahvi Muži čelí obžalobě z pokusu o vraždu číšníka, se kterým se dostali loni v centru Prahy do rvačky. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Armin a Aräsh Nahvi Muži čelí obžalobě z pokusu o vraždu číšníka, se kterým se dostali loni v centru Prahy do rvačky. 2x foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia