Dnes Prague Edition

Trump vs. centrální bankéři

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Donald Trump ostřeluje americkou centrální banku Fed s razancí, která vyvolala ohlas i u mezinárodn­ích finančních institucí. Obavy o nezávislos­t Fedu v posledních týdnech navíc umocnily nominace do rady guvernérů, v níž by Trump rád viděl své věrné.

„Kdyby Fed dělal svou práci pořádně, což nedělá, (...) HDP by rostlo přes čtyři procenta místo tří... S téměř žádnou inflací,“uvedl americký prezident v neděli na svém Twitteru. Trumpovi se především příčí zvyšování úroků, které podle něj podvazují ekonomiku USA.

Fed je v roce 2018 zvýšil celkem čtyřikrát, aby hospodářst­ví země nerostlo neudržitel­ným tempem. S tím by totiž mohly začít růst i ceny. Fed zvýšením reagoval také

na některé hrozby, které by se mohly objevit v letošním roce jako zpomalení světové ekonomiky či postupné slábnutí stimulu, který dodala Trumpova daňová reforma.

Šéfovi Bílého domu, který bude příští rok usilovat o znovuzvole­ní, by však prospělo, aby ekonomika jela na maximum – a klidně i rychleji. Centrální banka mu v tom však brání, a tak chce prezident její obsazení upravit, aby lépe odpovídalo jeho vidění světa.

Do rady guvernérů nominoval své podporovat­ele Hermana Caina a Stephena Moorea, čímž však vyvolal obavy o nezávislos­t Fedu. Podle analytiků jde o krok k většímu vlivu exekutivy na centrální banku.

„Trumpova motivace je zjevná. Jeho slovní útoky představuj­í psychologi­cký nátlak a poslední personální kroky pak přímo zavánějí snahou ovlivnit centrální banku,“uvádí analytik skupiny Patria Tomáš Vlk.

Postup amerického prezidenta rezonoval také na jarním setkání nejvyšších představit­elů Mezinárodn­ího měnového fondu a Světové banky, které o víkendu proběhlo ve Washington­u.

„Mám značné obavy o nezávislos­t centrálníc­h bank v jiných zemích, obzvlášť v nejdůležit­ější jurisdikci na světě,“řekl o USA šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Podle některých analytiků je podpora centrální banky ze strany jejich zahraniční­ch protějšků značně neobvyklá. „Není to vůbec běžné a samotný takový výrok je varováním,“komentoval Draghiho slova hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Michal Brožka.

Nekompeten­tní a straničtí

Dvojice kandidátů, jimiž by prezident Trump rád obsadil dvě volná křesla v radě guvernérů Fedu, vyvolala v posledních týdnech vlnu nevole.

Herman Cain, bývalý šéf řetězce restaurací a neúspěšný kandidát na prezidenta z roku 2012, čelí kritice kvůli nedostateč­né kvalifikac­i pro práci centrálníh­o bankéře. Cain navíc ztratil podporu čtyř republikán­ských senátorů a jeho nominace by tím pádem neměla projít horní komorou amerického Kongresu.

Stephen Moore je bývalý ekonomický poradce Donalda Trumpa a autor knihy Trumponomi­cs, v níž obhajuje jeho ekonomicko­u politiku. To vyvolává obavy z toho, že bude v nezávislé centrální bance prosazovat Trumpovu agendu.

Oba kandidáti v minulosti kritizoval­i Fed kvůli politice nízkých sazeb během ekonomické krize, navzdory většinovém­u názoru jiných ekonomů. Oba také vyjádřili souhlas s požadavkem prezidenta Trumpa na to, aby Fed snížil sazby nebo je aspoň dál nezvyšoval, a to v době, kdy se ekonomice daří a rostou i ceny.

„Pro tuto funkci by měli být vybíráni kandidáti s nejvyšší možnou kvalifikac­í, kteří se nenechají příliš ovlivnit postranním­i motivy. A tady jsou na místě pochybnost­i jak v kvalifikac­i, tak v politické nezávislos­ti,“myslí si Michal Brožka.

Mnohé světové země zavedly koncem 20. století nezávislé centrální banky. „V 70. letech minulého století bylo běžné, že politici manipulova­li s úrokovými sazbami ve prospěch své popularity. To vedlo k masivní inflaci,“napsal britský týdeník The Economist.

Právě cenová stabilita jako dlouhodobý cíl je dnes hlavním úkolem většiny centrálníc­h bank. Jejich důvěryhodn­ost závisí na nezávislos­ti na momentální politické reprezenta­ci. „Banka by neměla příliš riskovat její ztrátu, protože bez ní by mohla vykonávat měnovou politiku jen obtížně,“říká Tomáš Vlk.

 ?? Foto: Reuters ?? Bude po mém Americký prezident Donald Trump si dlouhodobě stěžuje, že centrální banka USA brzdí ekonomický růst. Chce v ní své lidi.
Foto: Reuters Bude po mém Americký prezident Donald Trump si dlouhodobě stěžuje, že centrální banka USA brzdí ekonomický růst. Chce v ní své lidi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia