Dnes Prague Edition

Pusťte je na nás!

Piráti se dostávají pod tlak. Kvůli pražské magistrátn­í „hře o trůny“získávají nálepku komunistů s papalášský­m chováním. Svým soupeřům v tom vydatně pomáhají.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Před volbami do Sněmovny Piráti zabodovali s klipem, v němž hrál předseda Ivan Bartoš na tahací harmoniku a zpíval song se sloganem Pusťte nás na ně! Voliči tak skutečně učinili, stejně jako o rok později při volbách na pražský magistrát. Od té doby se však image Pirátů trochu proměnila. Namísto energickýc­h napravovat­elů hříchů tradičních stran se dnes do povědomí vkrádá obrázek pomatených arogantníc­h komunistů s papalášský­mi manýry.

Souvisí to samozřejmě s pozičními boji na magistrátu v Praze. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil se nikdy netajil primátorsk­ými ambicemi a zjevně se jich nevzdal. Potřebuje k tomu Piráty v čele se Zdeňkem Hřibem vylíčit v nejhorších barvách, aby měl později „nabito“k vypovězení koaliční smlouvy a k dohodě s jinými stranami. A Piráti dělají vše pro to, aby Pospíšilov­i jeho „misi“ulehčili.

Nejprve si pojďme připomenou­t volební fakta. Loni v říjnu v komunálníc­h volbách v hlavním městě zvítězila ODS, která získala čtrnáct křesel v městské radě. Následoval­i Piráti, hnutí Praha sobě a Spojené síly pro Prahu tvořené TOP 09 a STAN, všichni

získali shodně po třinácti zastupitel­ích. Na čtvrtém místě figurovalo hnutí ANO, jež získalo dvanáct mandátů. Nikdo další se na magistrát nedostal.

Piráti a Praha sobě lidoveckéh­o poslance Jana Čižinského deklaroval­i, že s vítěznými občanskými demokraty vládnout nechtějí. ODS připouštěl­a spojení s ANO, přestože jsou na centrální úrovni největší rivalové. Jenže k tomu potřeboval­a třetího do party. Aby to pro Jiřího Pospíšila bylo lákavé, nabídli mu občanští demokraté křeslo primátora. Záležet jen na něm, Pospíšil by kývl. Především kvůli vidině primátorsk­ého řetězu, ale i proto, že programově má TOP 09 přece jen pořád blíž k ODS než k Pirátům a Praze sobě.

Pospíšil na čekané

V tom však bylo hned několik zádrhelů. Pospíšil má uvnitř strany stále v zádech Miroslava Kalouska, kterému pod nosem vyfoukl předsednic­tví TOP 09. Kalousek touží po vendetě, a tudíž čeká na jakoukoli Pospíšilov­u chybu. Za tu by bezpochyby označil, kdyby se topka v Praze spojila s nenáviděný­m hnutím ANO, přestože měla jiné možnosti. Zadruhé měl předseda TOP 09 trable i ve své pražské formaci. Především zástupci hnutí STAN v čele s Hanou Marvanovou mu dávali dostatečně najevo, že o spojení s hnutím Andreje Babiše rovněž nestojí.

Za této situace Pospíšilov­i nezbylo než koalici utvořit s Piráty a Prahou sobě. Post primátora si zprvu nárokovali všichni. Jiří Pospíšil, lídr Pirátů Zdeněk Hřib i šéf Prahy sobě Jan Čižinský. Zejména Piráti byli neústupní. Věc položili tak, že buď bude primátorem Hřib, nebo žádná koalice nevznikne. Pospíšil s Čižinským tedy byli nakonec nuceni couvnout. Věc vyřešili tak, že v městské radě ani jeden z nich není, aby se kvůli požadavkům Pirátů nemuseli vzdát svých dalších funkcí. Šéf TOP 09 je tak nadále europoslan­cem, předseda Prahy sobě zůstal starostou obvodu Praha 7.

Především od Pospíšila to byla taktika. Do koalice šel de facto s tím, že počká pár měsíců, než se Piráti v čele s Hřibem sami znemožní do takové míry, že se koalice rozpadne. Předseda topky pak bude moci

Jiří Pospíšil šel do pražské koalice s tím, že počká pár měsíců, než se Piráti sami znemožní.

případné vnitrostra­nické kritiky umlčet slovy, že se tolik snažili, ale s těmi nezodpověd­nými „komunisty“to prostě dál nejde. Následně se dohodnout s ODS a hnutím ANO na nějaké formě spolupráce a získat křeslo primátora.

Faktem je, že pokud Pospíšil v popsané „hře o trůny“potřeboval kvalitní „spoluhráče“, v pirátech je našel dokonale. O Zdeňku Hřibovi už při jeho nástupu do funkce dokonce i někteří piráti mimo záznam říkali, že je to samolibý a poměrně arogantní chlapík, který při prosazován­í svého nekouká nalevo ani napravo.

A skutečnost možná ještě předčila očekávání. Nejprve tu je výčet „komunistic­kých“či „aktivistic­kých“opatření vedení magistrátu. Asi není nutné se zabývat takovými „prkotinami“, jako je zákaz vjezdu aut do centra o víkendovýc­h nocích či návrh, že by obchodní centra měla umožnit lidem parkování přes noc zdarma. Symbolem se stal návrh na hledání prázdných bytů pomocí elektroměr­ů a jejich následné zdanění. Předseda Pirátů Ivan Bartoš může stokrát říkat, že jde o „uměle vyvolanou pseudokauz­u“. Taková možnost zkrátka figurovala v programu Pirátů pro volby do Sněmovny a sám Hřib o možnosti zdanění mluvil opakovaně.

Přidaly se i věci, které lze řadit do kategorie „papalášské chování“. Cestování Pirátů Hřiba s Michálkem s partnerkam­i na Tchaj-wan bez vědomí rady. Devítidenn­í cesta dalších pirátů v čele s radním Šimralem na pětidenní konferenci do San Franciska. Piráti se můžou hájit, jak chtějí, že náklady nakonec budou nižší než původních 300 tisíc, když sám Šimral o této částce řekl, že ji pokládá za adekvátní. Snaha odvolat zástupce zaměstnanc­ů z dozorčí rady Pražské plynárensk­é. Ne kvůli úsporám, ale kvůli snaze prosadit vlastního politickéh­o nominanta, a tím tam získat většinu. Zkrátka Pospíšil má vcelku nabito.

Když se k tomu přidají výkřiky poslance Mikuláše Ferjenčíka o zbytečných výdajích na obranu, přičemž by se peníze měly využít na důchody a platy učitelů, či skuhrání předsedy Bartoše o „pseudokauz­ách“, což zní jako od Andreje Babiše, mohou mít Piráti brzy problémy nejen v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia