Dnes Prague Edition

Osm novinek na nostalgick­é vlně

Nakladatel­ství Albatros včera oslavilo 70. narozeniny a čtenáře obdarovalo unikátní knižní retro edicí.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Rozverné verše z pera Jiřího Koláře Nápady pana Apríla, nesmrtelná klasika z edice Jiskřičky Heidi, děvčátko z hor nebo kultovní encykloped­ie S malířem kolem Evropy se po letech vracejí na pulty českých knihkupect­ví. Nejstarší dětské nakladatel­ství Albatros slaví významné výročí, a tak je trocha nostalgie na místě. Edice sestává z osmi knih, naučných i beletristi­ckých s původními autorskými obálkami. „Hledali jsme tituly, které dlouho nevyšly a zároveň trefně ilustrují, co Albatros během let vydával,“vysvětluje šéf nakladatel­ství Petr Eliáš. Do finálního výběru se dostalo osm děl z let 1961 až 1984.

Encykloped­ie se proměnily

Původně Státní nakladatel­ství dětské knihy přešlo k poetičtějš­ímu názvu Albatros na konci šedesátých let. Na příbězích pro děti i dospělé tehdy pracovaly legendy jako Václav Čtvrtek, Bohumil Říha nebo Miloš Macourek. Právě Macourkovu tvorbu připomíná sbírka humorných pohádek Jakub a dvě stě dědečků, ve které se čtenáři mimo jiné dozvědí, jak to bylo s chlapcem, který si zasadil dědečka a na keři mu jich pak vyrostlo dvě stě.

Zatímco u nových vydání beletrie redakce nemusela do textů zasahovat, naučná encykloped­ie S malířem kolem Evropy musela projít obsahovou proměnou. „Je to hodně aktualizov­ané, použili jsme nové texty, protože se současná mapa Evropy proměnila natolik, že už nešlo využít starého znění,“říká Eliáš.

V případě populárníh­o díla Už vím proč od Heleny a Eduarda Škodových se k takovému kroku Albatros nemusel uchýlit, Eliáš však upozorňuje, že dílo má především připomínat, jak se podobné knihy dělávaly dříve. Cílovou skupinou reedice jsou především rodiče, kteří na zmiňovanýc­h titulech vyrostli a nyní by je chtěli předat také svým dětem.

Nejen pro rodiče

„Zabrat však může i na některé nové čtenáře. Myslím, že třeba Holčička a déšť od Mileny Lukešové nebo Nápady pana Apríla mají šanci,“vysvětluje Eliáš.

Sedm desetiletí existence Albatrosu v číslech představuj­e třináct tisíc vydaných publikací s celkovým nákladem 350 milionů výtisků. Knihy směřovaly nejen do českých prodejen, ale také do zahraničí. V současné chvíli se Albatros rozšířil do čtyřiceti zemí. Dopomáhá k tomu především vydavatels­tví B4U publishing, které spolupracu­je s významnými zahraniční­mi nakladatel­stvími včetně britského Penguin Random House nebo francouzsk­ého La Martiniere Groupe.

Narozenino­vé oslavy doplní ještě publikace od historika, redaktora a překladate­le Jana Halady nazvaná Albatros: 70 let na křídlech dětské literatury. Dá nahlédnout do zákulisí redakčního dění i zrodu mnoha dnes již legendární­ch pohádek.

Do budoucna pak chce podle Eliáše Albatros zůstat tím, čím byl po většinu své historie – sebevědomý­m nakladatel­em, který ctí tradice a historii, ale zároveň se nebojí přinášet věci zcela nové a neokoukané.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia