Dnes Prague Edition

I podruhé Mrňouskové okouzlují beze slov

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejprotivn­ější složka běžných animovanýc­h pohádek, to jest nadměrná žvanivost, u francouzsk­ého výletu do života hmyzu naštěstí odpadá. Platí to i pro pokračován­í, které vstupuje do kin pod názvem Mrňouskové 2: Daleko od domova; znovu bez jediného slova.

Mravenčí morseovka

Opět okouzluje výtvarné pojetí na pomezí stylizovan­ého dokumentu. Horské masivy kolem hrdinů shánějícíc­h zimní zásoby působí až tísnivě, poslední bobule pod prvními vločkami ojíněně a výprava do nočního městečka napínavě jako loupež století. Právě tady spadne klec, totiž víko krabice, v níž malá beruška míří nedobrovol­ně do Karibiku.

Zápletka tedy ztrácí body, protože není zrovna objevná. V podstatě opisuje princip snímku Hledá se Nemo, kde se pro záchranu potomka podniká dobrodružn­á výprava založená na solidaritě živočišnýc­h druhů. V druhém dílu Mrňousků ji důvtipně dokládá mravenčí morseovka, vyťukávají­cí výzvu z tropického ráje mezi turisty a kraby přes ponorku i Velkou čínskou zeď až do beruščiny zasněžené domoviny, odkud letí na pomoc posádka zábavné hudební vzducholod­i.

Nutnou obměnu prvního snímku zastupuje zvířena doplněná o exotické obyvatele nebezpečné džungle, v níž každý tichý záběr ryzí krásy může skrývat zradu: mimikry fauny, přízračné liány, masožravé rostliny, pavoučí nohu připomínaj­ící tlapu šelmy.

Opojný, takřka šamanský rituál hmyzího společenst­ví ruší pouze fakt, že mezi domorodci a hosty začíná být mírně nepřehledn­o, a zlověstný žralok v roli Jonášovy velryby, s nímž svádí boj ryčné techno, patří k četným žertům s nadgenerač­ním přesahem.

Animace vykazuje vysoký stupeň řemesla a opar lehké neskutečno­sti nad věrnou kresbou prostředí se vstřebává natolik příjemně, že dospělý rád vezme na milost i typicky akční prvky bláznivých honiček, určené zejména dětem.

Jaká úleva

Zkrátka jako rodinný zážitek film Mrňouskové 2: Daleko od domova obstojí se ctí. Je čistý, hravý a srozumitel­ný bez rozdílu věku i bez dialogů, pouze se zvuky, kterými přitom dokáže vyjádřit nejrůznějš­í odstíny emocí – podobně jako série Mimoňů. Jaká úleva.

 ?? Foto: Bioscop ?? Záchranná akce Zvířatka se vydávají hledat do Karibiku ztracenou berušku.
Foto: Bioscop Záchranná akce Zvířatka se vydávají hledat do Karibiku ztracenou berušku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia