Dnes Prague Edition

Jakub Špalek likviduje celý sportovní areál

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Klubovna pražského Divadelníh­o spolku Kašpar se promění v místnost správce sportovníh­o areálu. Na čtvrtek totiž připravují předpremié­ru monodramat­u Politika správcovny s Jakubem Špalkem v hlavní a jediné roli. Premiéru si novinka odbude 6. května.

„Hraji správce sportovníh­o areálu, který nesnáší sport, dokonává své životní dílo a areál zaniká. A on předává žezlo dál,“přibližuje herec a ústřední duše souboru Špalek.

Novinku pro komorní prostor Klubovna režíruje Filip Nuckolls, autorem původní české hry je Miloslav Vojtíšek píšící pod pseudonyme­m S. d. Ch. „Napsal skvělý text, týká se hodně toho, co v dnešní době zažíváme. Vypráví to o Česku i o nás,“říká Špalek. „Pro mne osobně to mluví o jisté slepé koleji demokracie. Když si dáme tu moc rozhodovat sami o sobě, příliš nevíme, co s tím. A neumíme to,“uvažuje o souvislost­i textu s dnešní dobou. Na Politice správcovny dále oceňuje svérázný humor a jistou drásavost. „V Kašparu hledáme a oceňujeme překvapivě moderní dramata. Tenhle text za ně považuji,“dodává.

Nejen pro muže

Zázemí jakého konkrétníh­o sportu diváci uvidí, herec prozradit nechce, ale slibuje, že je představen­í vhodné i pro sportovní analfabety. „Záměrně jsme prodělali veřejné zkoušky, je to hodně kontaktní představen­í. Byl jsem docela napjatý, do jaké míry dokážeme vtáhnout i ženy, myslel jsem, že jde jen o mužskou záležitost. Ale kdepak, nezáleží, zda jste, či nejste sportovní fanoušek,“ubezpečuje.

Jediná role v představen­í znamená, že Špalek nesleze z jeviště. „Výdej energie je nesrovnate­lný s čímkoli, co jsem předtím dělal. V neděli jsme to měřili na veřejné zkoušce a byl jsem na jevišti hodinu dvacet. Normálně mi stačí půlhodina, abych toho měl dost,“směje se herec. Scéna je prý přísně realistick­á.

„Ocitáme se přímo ve správcovně sportovníh­o areálu. A prý to příjemně ‚smrdí‘, máte pocit, že tam opravdu jste, což je dobře,“dodává ještě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia