Dnes Prague Edition

Hansard jde od šepotu do rozmáchlýc­h gest

- — Václav Hnátek

Na rovinu, samozřejmě, že každý, kdo není zrovna v depresivní fázi, bude radši poslouchat desku plnou nabušených pecek než nějakých čtyřicet minut posmutnělé­ho kvílení, kníkání a jiného štkaní. Asi jako si radši vybereme hezký slunečný den před upršeným.

Takže start nové desky Glena Hansarda v podobě písně I’ll Be You, Be Me, v níž skoro šeptá, by mohl posluchače dovést k názoru, že u alba This Wild Willing nevydrží. Jenže opak je pravda. Irský písničkář tu střídá polohu utlumených balad a velkolepýc­h rozmáchlýc­h hudebních gest. A to nejen v jednotlivý­ch skladbách, ale často přímo v rámci jediné písně. Je to právě tato nebývalá vnitřní dynamika a drásavé pnutí, jež povyšuje kolekci dvanácti písniček na něco víc.

Deska plná kontrastů

Úvodní skladba postupně vygraduje do mohutného smyčcového finále s velkou ozvěnou, v níž se najednou zpěv úplně ztrácí. Má na to více než čtyři minuty. Další tracky se táhnou i déle, celých dvanáct písní nakonec trvá přes hodinu.

Z počátečníh­o schématu vybočuje třeba píseň Race to the Bottom, která začíná naplno a ze svého tempa nesleví. Ale i tady vytváří Hansard působivý kontrast. Do tepajícího rytmu naléhavě, ale opět skoro šeptem chraptí své obrazy o tom, že v Paříži na ulicích je po setmění načuráno. Bohatá instrument­ace, jež se přidává později, jen umocňuje muzikálně funkční vyznění.

Druhá polovina desky je klidnější, folkovější. Postupnou gradaci zpěvák opět buduje ke konci nahrávky v písni Good Life of Song, aby závěrečná skladba Leave a Light byla jakýmsi opatrným dojezdem.

Pro Hansarda je This Wild Willing třetí deskou vydanou poměrně rychle za sebou ve třech a půl letech. Zpěvák irských The Frames a samozřejmě polovina oscarového dua The Swell Season, které tvořil s Markétou Irglovou, prokazuje, že neztratil nic ze svého hudebního umu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Glen Hansard neztratil nic ze svého hudebního umu.
Foto: MAFRA Glen Hansard neztratil nic ze svého hudebního umu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia