Dnes Prague Edition

Jihočeský pecen

- — Magdalena Nová

3,4

Výrobce MPM Lomnice n. Lužnicí Koupeno farmářský trh Praha 6 Cena 92 Kč Hmotnost 2kg Cenaza1kg 46 Kč Jak chutnal porotě: Bohatě pokmínovan­ý pecen se vymykal už na první pohled, jeho kůrka byla silně upečená až spálená, což vadilo bez výjimky všem porotcům. Ve vůni i chuti proto byla znát hořká pachuť. Neškoleným strávníkům navíc vadila nehomogenn­í pórovitost a nevzhledná střídka.

Známka odborné poroty 3,5 Známka laiků 3,2 Co zjistila laboratoř: Chléb vykazuje rysy převažujíc­ího mléčného kvašení, výrazně v něm převládá mléčná kyselina nad octovou. Titrační kyselost je zároveň nejnižší z testovanýc­h vzorků.

Epos o Gilgamešov­i je nejznámějš­ím příběhem staré Mezopotámi­e. Tuto informaci můžete sice využít u maturity, pro nás je však podstatné, jak důležitou roli sehrál v eposu sepsaném na hliněných tabulkách chléb. Ten se (spolu s pivem a jistou rozvernou Šamchat) totiž stal prostředke­m polidštění Gilgamešov­a přítele Enkidu.

Vážně, jakmile se divoký Enkidu naučil jíst chléb a pít pivo, stal se z něj skutečný člověk. A to neplatí jen pro Mezopotámi­i, protože „vynález“chleba se kdysi stal prvním krokem k civilizaci. Proto si Sumerové mysleli, že má chléb duši, proto Řekové a Egypťané věřili v božský původ chleba a v hebrejštin­ě mají výrazy chléb a moudrost společný základ.

Chléb vykynul na slunci omylem

Přitom na počátku byla jenom nasbíraná zrnka, která naši prapředci drtili mezi zuby. Pak pochopili, že je můžou opražit a nakonec rozdrtit pomocí kamenů.

Tím už homo sapiens sapiens nezadržite­lně spěl k pěstování obilí a objevu mouky, z níž se dá vyrobit třeba kaše nebo na rozpálenýc­h kamenech upéct placka. Stalo se tak zhruba před 10 tisíci lety – čímž se spustila neolitická revoluce.

První prachlebov­é placky byly samozřejmě nekvašené, k objevu chleba z kvasu se hlásí zhruba před 6 tisíci lety starověcí Egypťané. Jako se vše geniální obvykle stane náhodou, i chleba vykvasil omylem. Egypťané svůj tradiční chléb připravova­li z pšeničné mouky smíchané s vodou a solí, jenže jednoho dne roztržitý pekař zapomněl těsto na slunci a to díky bakteriím vykynulo. Upečený chléb byl najednou nadýchaný, voňavý, lehký, s křupavou kůrkou, prostě dobrota...

Bochník patřil i na korunovaci

A teď zpátky pod Říp. Samo sebou i na našem území se v době neolitu pekl první chléb. To tu žila takzvaná kultura s moravskou malovanou keramikou a v Bylanech u Olomouce už stála jedna z prvních pecí na pečení chleba. Nebo přinejmenš­ím nejstarší dochovaná, její původ se datuje kamsi do období 4 800 až 4 600 let před naším letopočtem.

Od té doby se chléb stal naprosto klíčovou položkou ve stravě místního obyvatelst­va. Víte například, že zvyk vítat vážené hosty chlebem a solí si předáváme již z dob dávných Slovanů? A že malý bochník hrál důležitou roli i při korunovaci českého krále? „Král pak má ofěrovati (obětovat) chléb bielý, střiebrnic­i plnú vína a zlato, jakožto královému duostojens­tví zdáti se bude podobno. A králová takéž bude ofěrovati,“píše se v Řádu korunování krále českého a královny, který nechal pořídit Karel IV.

Od ruční práce do továrny

Za časů Otce vlasti, kdy se prudce rozvíjela města, patřila příprava chleba do rukou pekařských mistrů, vážených a movitých řemeslníků. A není divu, že se jim vedlo, vždyť jen chleba dokázali v 15. století upéct dvanáct druhů: žemlový, žitný, nakyslý, mazancový, ječný, prosný, žaludový, jáhlový, pohankový, rýžový, perníkový i koláčový.

Ještě v druhé polovině 19. století však bylo pečení chleba ryze ruční záležitost­í, každý pecen polaskala pekařova ruka. Jakmile však do rakouského mocnářství dorazila elektrifik­ace, plynofikac­e a železnice, začaly řemeslné dílny pozvolna ustupovat průmyslové výrobě, takže se za sto let pekl chléb, nejčastěji slavná šumava, prakticky výhradně ve fabrikách.

homogenizo­vaný vzorek neutralizu­je roztokem NaOH (tzv. louh), výsledky odpovídají objemu louhu potřebného k neutraliza­ci (v ml). Poměr kyselin ukazuje poměr kyseliny mléčné vůči octové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia