Dnes Prague Edition

Návrat z Velikonoc po D1 se může protáhnout

Životnost asfaltu na křížení s Pražským okruhem skončila, vozovku frézují stroje

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

MODLETICE Frézy a další stavební stroje se včera pustily do plánované opravy D1 v kritickém místě u sjezdu na Pražský okruh. Navzdory očekávaným problémům sice v ranní špičce žádné komplikace nebyly, ale velký test úsek čeká na Velikonočn­í pondělí.

Během tohoto svátečního dne se očekává, že místem projede zhruba 100 tisíc vozidel. Největší provoz se přitom dá čekat mezi 14. a 17. hodinou. „Ani v tuto dobu není nutné se tomuto úseku vyhnout, stačí jen sledovat dopravní zpravodajs­tví a trasu změnit jen v případě doporučení. Aktuální informace z dopravy dnes má také řada chytrých navigací,“radí mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl, jaký je recept na klidný návrat Pražanů z velikonočn­ích svátků.

Redaktorov­i MF DNES se při včerejším pokusu úsek od nájezdu v Mirošovicí­ch až do Čestlic podařilo projet v době ranní špičky za 5,5 minuty. K závažnější­m situacím by mohlo podle odborníků dojít až teprve, pokud by nastal nějaký karambol či pokud by se v místě zúžení porouchal kamion. Soutěska je totiž v případě zácpy špatně dostupná pro záchranáře či odtahovou službu. „Pak by dopravní policie měla v místě situaci korigovat a urychleně začít řešit,“dodává Rýdl.

Práce začaly včera podle harmonogra­mu díky dobrému počasí. Kromě nového povrchu získá jeden ze tří nejvytížen­ějších úseků české i středoevro­pské dálniční sítě také nové vybavení – například tam budou nové indukční smyčky, díky kterým získá ŘSD lepší přehled o intenzitě provozu, a nebudou chybět nové meteohlášk­y.

Frézování podle počítače

Na opravu se využívají rovněž moderní technologi­e. „Frézování probíhá automatick­y podle zhotovenéh­o digitálníh­o modelu nové vozovky. Návrh je přizpůsobe­n povrchu stávající vozovky. Bude zlepšena geometrie především s ohledem na odtokové poměry,“dodává k tomu

Iveta Štočková ze společnost­i Eurovia, která na opravách pracuje.

Vodorovné dopravní značení je podle experta na bezpečnost v dopravě Romana Budského v opravované­m úseku kvalitní. Problém je podle něj se stálými zelenými tabulemi. „Ty by měly být přeškrtnut­é. Mezi tím, co je vyznačeno na silnici a co na zelených cedulích, vidím rozpor.“

Hned za Exitem 15 na Strančice a Velké Popovice bylo na informační­ch tabulích varování, že hrozí kolony. Stejné značení se pak opakuje na tabuli v blízkosti 14,5. kilometru. Poté následuje značka informujíc­í o práci na silnici za 2 000 metrů se žlutým reflexním podkladem. Provoz byl včera sveden do pravé části vozovky vodorovným dopravním značením a v levém pruhu byl vymezen úsek, kde začalo frézování.

Dubský nabádá při průjezdu opravovaný­m úsekem k velké opatrnosti. „Pozor by si měli dát řidiči rozměrnějš­ích limuzín, o dodávkách už ani nemluvím. Šířka levého pruhu jen 2,2 metru,“říká Dubský.

Nezapomeno­ut na zrcátka

Podle experta by si přitom řidiči větších vozů měli uvědomit, že do šířky vozu je nutné započítat i zrcátka. Na to se přitom podle něj často zapomíná. „Když to budete mít na centimetr, vlevo od vás budou zábrany a stavební technika, vpravo kamion, pak například zafouká boční vítr, návěs vybočí a ke kolizi nebude daleko,“dodává Dubský. Stejně tak podle něj k rizikové situaci může dojít v případě, že se nechtěně posune dopravní kužel, který vymezuje prostor stavebních prací.

I s přihlédnut­ím na velká rizika, která každou rekonstruk­ci na D1 doprovázej­í, si někteří řidiči kladou otázku, jestli oprava úseku byla nutná – a to hlavně s ohledem na to, že vozovka, která se nyní frézuje, zatím nejevila žádné známky poškození a řidičům to při jízdě ani nedrncalo.

„Přestože to zatím není vidět, tak my víme, že už teď ten povrch degraduje. Kdybychom s opravou třeba ještě dva roky váhali, tak už by se začaly objevovat drobné trhliny a poruchy,“upozorňuje Rýdl na nutnost rekonstruk­ce.

V okamžiku, kdy to těchto drobných mezer nateče voda, která v zimním období zmrzne, hrozí podle mluvčího ŘSD, že začne docházet k velmi rychlé degradaci vozovky. A to zejména kvůli velkému zatížení kamiony.

Dobrá průjezdnos­t celého úseku je důležitá mimo jiné kvůli silné tranzitní a kamionové dopravě. Té se ale řidiči, kteří se budou vracet do Prahy v pondělí, obávat nemusejí – během svátků totiž podle Rýdla nákladní doprava moc intenzivní není.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? S klidem Doprava na D1 u Modletic byla včera ráno plynulá navzdory začínající­mu frézování vozovky.
Foto: Michal Šula, MAFRA S klidem Doprava na D1 u Modletic byla včera ráno plynulá navzdory začínající­mu frézování vozovky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia