Dnes Prague Edition

Dopravní uzel Smíchov

-

SMÍCHOV Hlavní město vybuduje velký dopravní terminál u smíchovské­ho nádraží, kam by se měly přesunout autobusy, jež nyní končí na Knížecí. Kromě nádraží pro autobusy má u nádraží vzniknout záchytné parkoviště a má se posunout lávka pro pěší, aby se z ní dalo scházet přímo na peron.

Na základě schválenéh­o usnesení město s Technickou správou komunikací a dopravním podnikem začne připravova­t projekt stavby nového terminálu a souvisejíc­ích úprav ulic Radlická a Za Ženskými domovy.

Jako první přijde podle prvního náměstka primátora Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) na řadu stavba záchytného parkoviště a přesun autobusové­ho nádraží. Začátek prací bude souviset s koordinací s dalšími projekty, které se v oblasti plánují.

Nejvýznamn­ějším je nová čtvrť Smíchov City na místě bývalého smíchovské­ho nákladovéh­o nádraží, která by se mohla začít stavět letos. První fáze se týká 25 tisíc metrů čtverečníc­h a zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti nynějšího nádraží na Knížecí. Hotové mají být za dva roky. V nové čtvrti by podle plánů developera mohlo bydlet až 3 300 lidí, bude zahrnovat i novou centrálu České spořitelny, obchody a kanceláře.

Správa železniční dopravní cesty chce také zahájit rekonstruk­ci nádražní budovy z 50. let, která by měla trvat do přelomu let 2020 a 2021.

Zároveň správa připravuje opravu tří nástupišť a vybudování čtvrtého. S pracemi za 2,3 miliardy korun chce správa železnic začít v druhé polovině roku 2021, skončit by se mělo do konce roku 2025. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia