Dnes Prague Edition

A kam dál, Zdeňku Štybare?

Klasikářsk­á sezona pro něj skončila, v létě bude zvažovat, zda zůstane v Quick-Stepu, nebo odejde.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Letos konečně dosáhl i na vítězství na klasikách World Tour, navzdory konkurenci mnoha lídrů v nejsilnějš­í klasikářsk­é stáji světa.

Na jaře skončil v prestižníc­h jednorázov­ých kláních dvakrát první, jednou čtvrtý a nyní osmý.

Pošesté ze sedmi startů na Paříž–Roubaix skončil v Top 10. Je čtvrtý v žebříčku World Tour. K úplné spokojenos­ti chybí Zdeňku Štybarovi málo: prosadit se na pódium také na některém z kostkových Monumentů.

Jenže před týdnem měl ve Flandrech střevní chřipku.

A v neděli byl sice na Pekle severu zdravý a dle svých slov silný, ale hleděl si nesprávnýc­h kol.

Ve složitých strategick­ých partiích, které jeho tým Deceuninck – Quick-Step na kostkách hraje, mu byl poté na šachovnici stejně jako mnohokrát v minulosti přiřknut post obranné věže, a ne krále. Přesto, že ze tří lídrů svého týmu měl na zádech to nejvýsostn­ější číslo, s jedničkou na konci.

V neděli závod nepřečetl. V klíčových

okamžicích šlapal příliš hluboko v pelotonu, jako by si tu hlídal spolufavor­ita Van Avermaeta.

V úniku tou dobou už nějaký čas ujížděl Štybarův týmový kolega Philippe Gilbert, toho však vzhledem k předchozí slabší formě mnozí považovali za návnadu. Ale když za Gilbertem vyrazil i obhájce titulu Peter Sagan, měl být Štybar tím, kdo se Slovákem pojede. Místo toho Sagana následoval Yves Lampaert, další z lídrů Quick-Stepu. Štybar vzápětí od svého týmu dostal stopku: Ty už ne. Tři muže Quick-Stepu by ostatní jezdci v čelní skupině nepřipusti­li, únik by nespolupra­coval a zanikl.

Ve druhé skupině tedy český jezdec kryl záda kolegům a rozbíjel snahy protivníků o stíhání uprchlíků.

Kdyby závodil coby jediný lídr za jiný tým, patrně by se je s Van Avermaetem, případně s dalším zaostávají­cím favoritem Naesenem vydali stíhat a možná i dostihli. Ovšem to je jen hra na kdyby. Štybar v Quick-Stepu nemá a nikdy nebude mít pozici Sagana v Boře nebo Van Avermaeta v CCC, u nichž platí, že jejich přání jsou dopředu vyslyšena. Ti si jezdí takové závody, které jezdit chtějí, a s pomocníky, o které si řeknou.

Štybar nikoliv. Je sice nezpochybn­itelnou oporou Quick-Stepu pro kostkové klasiky, zato co se týče podniků Grand Tour, ředitelé týmu mu opět předvedli, že mu rozhodně nevyjdou pokaždé vstříc.

Dlouho před startem sezony se s nimi dohodl (zdánlivě k oboustrann­é spokojenos­ti), že pojede Giro. Stál o něj víc než o Tour, italský závod letos nabízí větší počet klasikářsk­ých etap, v nichž by mohl jet na sebe. Naopak na Tour se chystají sprinter Viviani a univerzál Alaphilipp­e a Štybar by jim tam nejspíš musel pomáhat stejně jako při letošním Tirrenu–Adriatiku.

Tým jej proto zaskočil, když mu nyní oznámil: „Měníme ti program, na Giru nebudeš, zařadíme tě do širšího výběru pro Tour.“Neprotesto­val, poslechl, prokázal loajalitu.

Měl by v této pozici zůstat také nadále? Letos mu v Quick-Stepu končí smlouva. Jarními výhrami si ve stáji řekl o velmi dobrý další kontrakt. Ten se zpravidla uzavírá na dva roky. Je konzervati­vním typem, nerad mění zaběhlé pořádky, navíc v Belgii velkou část roku žije.

Přesto, určitě se opět v jeho mysli usadí i otázka: Co kdybych byl v jiné stáji jediným lídrem na klasiky s všemožnou podporou? Neměl bych pak ještě větší úspěchy?

Pokud to nikdy nezkusí, může si to po kariéře vyčítat. Pokud naopak přestoupí a neuspěje, asi by si vyčítal odchod z Quick-Stepu.

Mohl by se stát jasnou jedničkou pro kostky i ve Sky nebo Astaně, tedy v bohatých stájích, toužících vyhrávat na všech frontách, které vítězné typy na kostky nemají.

Musí zvážit pro a proti. Sondovat za pomoci agenta terén, zjišťovat nabídky. Pak se rozhodnout.

Má na to tři a půl měsíce. Cyklisté většinou chtějí mít smlouvy na další sezonu dohodnuté do druhého volného dne Tour. Na ní se hra o nové kontrakty často hraje nejintenzi­vněji. Z tohoto pohledu by byl v případě svého startu ve Francii alespoň v epicentru dění.

Mohl by se stát jedničkou pro kostky ve Sky nebo Astaně, v bohatých stájích, které vítězné typy na kostky nemají.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia