Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz

-

videa v blízké budoucnost­i začal výrazně přispívat. To bude hlavně na Ligové asociaci, která si projekt VAR vyboxovala a stojí za ním.

Když už se do užitečné modernizac­e pustila, musí ji podporovat a vylepšovat dál. Je jasné, že rozvinout video na úroveň v top evropských soutěžích stojí spoustu peněz. Ale na stejném problému přece léta krachovalo i samotné zavedení systému VAR.

Když budou hráči, trenéři, fanoušci a všichni, kdo se kolem fotbalu točí, tlačit na to, aby se zvýšil počet kamer, aby bylo video na všech ligových zápasech a aby se jeho využívání zprůhledni­lo, časem se i Česko dopracuje k lepšímu modelu, než je současný kočkopes. Na to vemte jed.

Víkendové, 28. kolo, které bylo předzvěstí revoluční nadstavby, přineslo skandální videomomen­ty.

Obhájce z Plzně vstřelil vítězný gól proti Ostravě z pochybné situace, která vážně zaváněla ofsajdem. Komise rozhodčích však včera konstatova­la, že „jelikož žádný z dostupných opakovanýc­h záběrů jednoznačn­ě neprokázal, že před dosažením branky došlo k porušení pravidla o ofsajdu, musel VAR doporučit rozhodčímu, aby branku uznal“. Šlapák záložníka Procházky na hostujícíh­o Fleišmana, po němž se měla kopat penalta, komise rozhodčích obhájila slovy: „Neshledali jsme zjevné pochybení rozhodčího.“

Ještě křiklavějš­í situace přineslo derby. „Nechápu, proč to video je. Radši bych ho zrušil, když vidím, jak to funguje. Výsměch,“pravil slávistick­ý záložník Josef Hušbauer.

On i jeho spoluhráči dostali takové prémie, jako by Spartu porazili. Klubový šéf Tvrdík jim dal jasně najevo, že Slavia měla vyhrát.

Podle včerejšího vyjádření komise rozhodčích neměla kopat jednu penaltu, nýbrž dvě. Jednu neviděl sudí Franěk u videa, druhou kolega Hrubeš na hřišti. Chybovali oba.

Zdá se, že z fotbalové ligy se stala VAR liga, což je přesně opak toho, co jsme od videa chtěli.

 ??  ?? Kontakt tam byl Stejná situace z jiného záběru. Penalta! Zdroj: O2 TV
Kontakt tam byl Stejná situace z jiného záběru. Penalta! Zdroj: O2 TV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia