Dnes Prague Edition

Třinec je ve finále. Trefil ho obojživeln­ík z obrany

To je záskok! Dva góly přeškolené­ho obránce Vladimíra Draveckého složily Plzeň. Třinec vyhlíží finále, kde vyzve Liberec

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Hokej ho zavedl do Ameriky, Ruska, Švýcarska nebo Finska. Zahrál si na třech šampionáte­ch, zdálo by se, že ve 33 letech Vladimíra Draveckého na ledě jen tak něco nezaskočí. A přece ano.

V závěru základní části slovenský útočník poprvé v kariéře naskočil jako bek. „Beru to jako fakt,“prohodil. „Jen se musím trochu hlídat, táhne mě to dopředu.“

Včera se neuhlídal.

Ale Ocelářům to rozhodně nevadilo. Naopak!

Dva výpady hokejového obojživeln­íka

v rozhodujíc­ím, sedmém semifinále pomohly k výhře 5:1 nad Plzní. A v Třinci se po roce opět bude hrát extraligov­é finále.

„Jsem rád, že jsem pomohl. Zásadní bylo, že jsme do puntíku splnili, co jsme si řekli před zápasem,“pronesl dvougólový hrdina. Kdo ví jak by se poslední bitva o finále bez Draveckého přičinění vyvíjela.

Plzeň do ní vstupovala jako tým, který nikdy sedmý zápas v play off neprohrál. Ve čtvrtfinál­e udolala 4:3 Olomouc. Na jaře 2013 dvě úspěšné sedmizápas­ové série zase Plzni vynesly titul. Včera ale tehdejší tahouni zlaté party Martin Straka s Tomášem Vlasákem jen smutně přihlíželi vyřazení. Potom si jako plzeňští funkcionář­i sešli na led pro bronzové

HC Oceláři Třinec HC Škoda Plzeň

Branky a nahrávky: 11. Dravecký, 14. Werek (Marcinko, Gernát), 19. Dravecký (Hrňa),

56. Martin Růžička (Polanský, Adamský),

60. Galvinš - 38. Preisinger (Pulpán, N. Jones). Vyloučení: 2:2, navíc Jan Kovář (Plzeň) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváků: 5 200. Třetiny: 3:0, 0:1, 2:0.

Konečný stav série: 4:3.

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, Galvinš, D. Musil, Dravecký, M. Doudera - Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewsk­i - Hrňa, Marcinko, Werek - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka. Plzeň: D. Frodl (21. Milčakov) - Čerešňák, Moravčík, N. Jones, Pulpán, Kaňák, Vráblík Gulaš, Jan Kovář, Pour - Indrák, Kracík, V. Němec - Kratěna, V. Nedorost, Stach - Eberle, Kodýtek, P. Straka - od 30. navíc Preisinger. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar. čtvrtek: 17.00 Liberec – Třinec pátek: 17.00 Liberec – Třinec Online reportáž na idnes.cz/sport. medaile. Až na sedmý pokus Plzeň v sedmém zápase narazila.

V polovině první třetiny pláchl v oslabení po pravém křídle Dravecký a střelou našel skulinu mezi Frodlovým levým betonem a lapačkou. Na konci první dvacetimin­utovky při hře pět na pět akci téměř dokonale okopíroval. Mezi Draveckého úniky navíc vmáčkl gól i Kanaďan Ethan Werek.

Třígólové vedení takhle rychle? To vyrovnané semifinále dosud neznalo. „V takových utkáních už rozhoduje víc psychika než síla,“hlásil zkušený třinecký útočník Jiří Polanský. Měl pravdu. Plzeň se z třígólovéh­o direktu těžce zvedala, před druhou třetinou poslala do brány Bělorusa Milčakova, snažila se, ale ztrátu nedohnala. Dravecký s Werekem, kteří zařídili Třinci vedení, zároveň symbolicky dokládali postupnou proměnu čerstvých extraligov­ých finalistů. Zatímco v minulosti by zdravotní kalamita či herní krize rozhoupaly vedení klubu k okamžitému řešení a nákladným nákupům, v rozjeté sezoně byl včerejší střelec Werek jedinou významnou posilou (nepočítáme-li lednovou výměnu Vrány za sparťana Bukartse). A když po přestupním období trápili Oceláře marodící beci, zacouval do obrany Dravecký. Tým trenéra Václava Varadi působil konsolidov­aně. Byl trochu nenápadný, ale úspěšný.

Ačkoli zpackal podzimní start nebo nezvládl únorovou šňůru domácích zápasů, výpadky Oceláře zocelily. Předvedli to i v play off, když ztratili úvodní dvě partie před vlastními fanoušky. „Za stavu 0:2 na zápasy by každý ten sedmý bral,“přiznal centr Petr Vrána.

V rozhodujíc­í chvíli byl třinecký gólman Hrubec jistější, spoluhráči před ním pokryli úderné duo Kovář, Gulaš. A stálo při nich i štěstí jako při Němcových šancích, které jednou zastavilo břevno a podruhé všudybyl Dravecký. „Jen jsem hasil svoji chybu,“pousmál se.

I proto v Třinci vyhlíží finále proti Liberci. Narazí na sebe dva nejlepší celky základní části, které v posledních dvou finálových sériích prohrály s Brnem. Jenže Kometa je ze hry, trůn je volný.

Boje začínají ve čtvrtek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia