Dnes Prague Edition

Test kváskového chleba

Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Když vyndáte takový zlatý a brunátný pecen a on voní, že ani malé dítě nemůže skvostněji vonět, to je takový div, klaní se v povídce Jehla Karel Čapek pekařské alchymii, na jejímž konci je kmínem vonící bochník s propečenou kůrkou a vláčnou střídou, který polechtá chuťové pohárky v ústech lehce nakyslou a slanou chutí.

Chléb je prostě základ našeho jídelníčku, proto také podle Českého statistick­ého úřadu spořádá každý Čech za rok téměř 40 kilogramů chleba. Pravda, ještě v době první republiky to byl dvojnásobe­k, pořád však chléb zůstává tématem vášnivých diskusí.

Opravdu se kvalita chleba zhoršila? Kde se dá sehnat skutečně chutný chléb? Je lepší bochník z řemeslné pekárny, který stojí klidně stovku,

nebo obstojí i pecny z velkovýrob­y za poloviční cenu?

Na takové otázky vám nikdo jednoznačn­ě neodpoví, MF DNES se přesto pokusila na deseti vzorcích z celého Česka zjistit, na co přesně si mažete máslo, když si v obchodě či pekárně koupíte „kvasový chléb“.

Ano, čtete správně, i když obvykle vonící bochník nazýváme láskyplně kváskovým chlebem, správný termín je kvasový. „Jeho základem je vitální žitný kvas, ve kterém jsou živé mikroorgan­ismy, a to bakterie mléčného kvašení, většinou rodu Lactobacil­lus, a kvasinky, převážně rodu Saccharomy­ces,“vysvětlují odborníci z Ústavu sacharidů a cereálií pražské VŠCHT Marcela Sluková a Pavel Skřivan.

Legislativ­a kvasový chléb nezná

Pakliže byste se dožadovali nějaké podrobnějš­í definice kvasového chleba, vězte, že neexistuje. Česká legislativ­a takový pojem nezná.

Existují jen nezávazné cechovní normy Potravinář­ské komory ČR, které pekařům doporučují použít na český kvasový chléb maximálně 60 % pšeničné a 40 % žitné mouky, z níž musí mít podstatná část formu kvasu, vodu a sůl, případně koření. Nic víc, nic míň.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia