Dnes Prague Edition

Výsledky testu: Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.

-

Odkolkův pecen 2,0

Výrobce United Bakeries Koupeno HM Globus Zličín Cena 38,90 Kč Hmotnost 1kg Cena za 1 kg 38,90 Kč Jak chutnal porotě: Podle hodnocení odborné poroty měl Odkolkův pecen z pražské Pekárny Odkolek velmi příjemnou texturu, laikové navíc pochválili i vzhled střídy. Školeným hodnotitel­ům ladila také vůně chleba, běžní strávníci vypíchli významněji jeho chuť.

Známka odborné poroty 1,9 Známka laiků 2,0 Co zjistila laboratoř: V senzorické­m testu dopadl chléb nejlépe – a tomu odpovídaly i výsledky z laboratoře: kyselost a poměr kyseliny mléčné a octové nejlépe odpovídaly hodnotám tradičně vedeného vitálního třístupňov­ého kvasu.

Kváskový pecen cvrčovický 2,2

Výrobce Cvrčovická pekárna Koupeno HM Globus Zličín Cena 32,90 Kč Hmotnost 750 g Cenaza1kg 43,90 Kč Jak chutnal porotě: Z hlediska chuti a vůně byl chléb ze Cvrčovic favoritem laické poroty, zaujal ji i vzhled střídky. Vyškolení porotci si sice všimli nehomogenn­í pórovitost­i vnitřku chleba a také, že byl poněkud lepivý v ústech, ale ocenili jeho chuť a vůni, v níž byl znatelně cítit kmín. Známka odborné poroty 2,3 Známka laiků 2,0 Co zjistila laboratoř: Podobně jako vítěz testu prokazoval také vzorek z Cvrčovické pekárny na Kladensku v laboratoři takové charakteri­stiky, které obvykle vykazují chleby vykynuté z tradičně vedeného třístupňov­ého kvasu.

Kulatý chléb kváskový 2,3

Výrobce Pek. Křižák Boleradice Koupeno La Formaggeri­a Brno Cena 64,90 Kč Hmotnost 1kg Cenaza1kg 64,90 Kč Jak chutnal porotě:

Vizuálně velmi povedený kulatý chléb s výraznou typickou prasklinou do kříže, který se líbil oběma porotám. Odborná ještě o poznání lépe hodnotila vzhled chleba na řezu, ale také libou vůni a velmi dobrou texturu. Laikům připadal citelně kyselejší než odborníkům.

Známka odborné poroty 2,2 Známka laiků 2,4 Co zjistila laboratoř: U chleba z pekárny na jižní Moravě zjistila laboratoř téměř neznatelně vyšší obsah kyseliny mléčné než u předchozíc­h vzorků, ale poměr stále může odpovídat použití tradičního kvasu.

Řemeslný pecen 2,3

Výrobce neuveden Koupeno Lidl Praha 11 Cena 24,90 Kč Hmotnost 550 g Cenaza1kg 45,30 Kč

Jak chutnal porotě: Při hodnocení vzorku z řetězce Lidl byla laická porota o dost kritičtějš­í než odborná. Zatímco odborníci považovali chléb za nejchutněj­ší, s příjemným vzhledem i texturou, běžným konzumentů­m se sice líbil vzhled kůrky i střídy, ale chuť jim přišla méně výrazná. Známka odborné poroty 1,9 Známka laiků 2,6 Co zjistila laboratoř: Při stanovení titrační kyselosti se ukázala třetí nejvyšší hodnota, vzorek zároveň vykázal velmi vysoký poměr kyseliny octové vůči kyselině mléčné, což by mohlo ukazovat na použití kvasu stabilizov­aného kyselinou octovou.

Staročeský pecen 2,4

Výrobce Kejval Golčův Jeníkov Koupeno farmářský trh Praha 6 Cena 67 Kč Hmotnost 1,4 kg Cenaza1kg 47,90 Kč Jak chutnal porotě:

Kulatý, velmi pravidelný bochník měl podle školených porotců kůrku velmi hezkou, rovnoměrno­u a příjemně vybarvenou, střída byla i podle laiků homogenní a rovnoměrná, bez výrazných bublin. Vzorek z rodinné pekárny se vyznačoval také výjimečně libou kmínovou vůni a chutí.

Známka odborné poroty 2,3 Známka laiků 3,1 Co zjistila laboratoř: Co do obsahu kyselosti průměrný vzorek, ovšem při stanovení poměru kyselin se objevil vysoký poměr kyseliny mléčné vůči octové, což svědčí o dominantní­m mléčném kvašení.

Třebětický chléb 3,0

Výrobce Pekařství Třebětice Koupeno Bystřice p. Hostýnem Cena 26 Kč Hmotnost 500 g Cenaza1kg 52 Kč Jak chutnal porotě:

Při hodnocení jediného šišatého bochníku v testu se obě poroty shodly, že je v chuti výrazně kyselejší než konkurence. Malý, pravidelný chléb zaujal laiky i tím, nakolik rovnoměrně pórovitá byla střída. Ve všech ostatních parametrec­h dostal chléb z pekařství mezi Hulínem a Holešovem průměrné hodnocení.

Známka odborné poroty 2,8 Známka laiků 3,1 Co zjistila laboratoř: Chléb byl kyselý nejen při degustaci, ale také při laboratorn­ích analýzách. Při stanovení titrační kyselosti vykázal vzorek nejvyšší hodnotu ze všech.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia