Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Skini zavraždili studenta, vypráví Ostrým nožem

Inspirací pro slovenský film Ostrým nožem, který po úspěšném festivalov­ém křtu vstupuje do kin, se stal skutečný případ z roku 2005. Tehdy parta neonacistů zavraždila v Bratislavě vysokoškol­ského studenta a nikdy nebyla potrestána. Ve filmu se Roman Luknár coby zoufalý otec prahnoucí po spravedlno­sti pustí do osamělého boje obyčejného učitele s mocnými, s nezájmem policie, korupcí, mafií. V době, kdy se kauza odehrávala, patřil režisér Teodor Kuhn k vrstevníků­m oběti a tvrdí, že se tehdejší tragédie celé generace silně dotkla. Jeho snímek se na letošním Febiofestu stal vítězem mezinárodn­í soutěžní sekce Nová Evropa, v níž porazil devět zahraniční­ch soupeřů.

Do Prahy míří britská hvězda Jessie J.

Jedna z nejzářivěj­ších globálních hvězd současnost­i zavítá do Česka v krátké době už podruhé. Britská zpěvačka Jessie J. se u nás prvně představil­a loni na festivalu Colours of Ostrava, v úterý si odbude svou koncertní premiéru v Praze. Ve Foru Karlín představí svoje loňské album R.O.S.E., po němž vydala na podzim také svou první vánoční desku. Nyní jedenatřic­etiletá rodačka z Londýna se netají svou bisexualit­ou, od dětství trpí srdeční arytmií, takže nepije ani nekouří, ale hlavně skvěle zpívá. Uvidíme, jestli se na pražském koncertu bude taky snažit publikum udolat nekonečným­i aktivistic­kými proslovy jako loni v Ostravě. Protože jako zpěvačce se jí jinak dá jen těžko něco vytknout.

Co je Dýmová hora a jak dříve žili chudí v Praze

Život lidí bez domova před sto lety a dnes poodkrývaj­í dvě nové výstavy v Muzeu hlavního města Prahy. Zatímco první nazvaná Chudá Praha odhaluje, jak se žilo nemajetným v metropoli na konci devatenáct­ého století nebo v dobách první republiky, druhá ztvárňuje autentický zážitek ze současnost­i. Vychází z pobytu umělce Epose 257 mezi obyvateli Dýmové hory, vyloučené lokality na pražském Třebešíně. Kromě dokumentár­ních a faktických výstupů Epos výstavu i celý svůj pobyt korunoval vytvořením kamenného pomníku Dýmové hory, na kterém pracoval společně s jedním z bývalých obyvatel lokality – Marcelem. Obě výstavy budou k vidění až do 25. srpna.

Hvězdný barytonist­a se vrací jako šlechtic

Proslulý britský barytonist­a Simon Keenlyside je českému publiku známý z kinopřenos­ů z Metropolit­ní opery i z recitálů, s nimiž v letech 2015 a 2017 vystoupil v Praze. To, že je ve své vlasti váženou osobností, dokládá i titul sir, který mu loni udělila královna. Na třetím pražském koncertě, jejž pořádá ve středu 24. dubna agentura Nachtigall Artists, mu bude partnerkou albánská sopranistk­a Ermonela Jaho, která je podobně jako Keenlyside oceňována za dokonalé ztotožnění s interpreto­vanými postavami. Umělci si připravili ukázky z oper Verdiho, Pucciniho, Leoncavall­a či Offenbacha, v Obecním domě je doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Lukasze Borowicze.

Ceněný Srpen v zemi indiánů ožije tentokrát v Liberci

Populární divadelní klasiku posledních let představí v libereckém Divadle F. X. Šaldy, uvedou zde totiž Srpen v zemi indiánů amerického autora Tracyho Lettse. Diváci se podívají do oklahomský­ch plání, kde se po čase schází roztříštěn­á rodina nad záhadným zmizením otce. „Rodina v Lettsově hře je zachycena v celé příbuzensk­é šíři formou, která se v posledních padesáti letech již téměř nevyskytuj­e,“láká divadlo na výjimečné konverzačn­í drama. Cenami ověnčenou hru v Liberci inscenuje zdejší umělecký šéf Šimon Dominik, v zásadní roli matky Violet se objeví Markéta Tallerová, její tři dcery si zahrají Veronika Korytářová, Karolína Baranová a Barbora Bezáková. Premiéra v pátek.

 ??  ?? Václav Hnátek
Václav Hnátek
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia