Dnes Prague Edition

Havlův komunista Čalfa

Marián Čalfa uměl být na správné straně Člen komunistic­ké vlády zařídil předání moci, Havlovi křeslo prezidenta a sobě post premiéra.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Jméno nenápadnéh­o úředníka Mariány Čalfy mohla veřejnost poprvé zaznamenat 21. dubna 1988, když prezident Gustáv Husák jmenoval federální vládu Lubomíra Štrougala. Seznam ministrů přineslo druhý den Rudé právo a jeho jméno bylo na posledním místě seznamu. Nový ministr bez portfeje ale byl teprve na začátku své kariéry.

Právník v nezbytném tesilovém obleku byl více úředník, technokrat než politik. Od roku 1972 pracoval v legislativ­ním odboru Úřadu předsednic­tva vlády ČSSR a postupně stoupal po kariérním žebříčku až do křesla ministra. Taková kariéra tehdy nebyla možná bez rudé partajní knížky – do komunistic­ké strany vstoupil rodák z východoslo­venského

Trebišova už v osmnácti v roce 1964. Od roku 1985 byl i předsedou celozávodn­ího výboru KSČ na Úřadu vlády.

Po listopadov­ých událostech roku 1989 se nejprve 3. prosince 1989 stal 1. místopředs­edou rekonstruo­vané vlády premiéra Ladislava Adamce a členem týmu, který za komunisty jednal se zástupci Občanského fóra (OF).

Když fórum novou, zrekonstru­ovanou vládu nepřijalo, Adamec z jednání odstoupil. Čalfa neváhal, chopil se příležitos­ti a 10. prosince se stal novým předsedou Federální vlády. Změnil dres a vsadil svou kariéru na úspěch sametové revoluce. První schůzka mezi nimi a Havlem se odehrála 15. prosince na úřadu vlády. Je považována za jednu z klíčových událostí revoluce a obklopuje ji i řada legend. Třeba že Havla propašoval­i do Strakovy akademie v kufru auta, nebo že zde měl vyměnit Havel své zvolení prezidente­m za beztrestno­st pro komunisty. Havel se schůzce mezi čtyřma očima s Čalfou podle

svědectví Petra Pitharta bránil. „Zakládali jsme si na tom, že všechno děláme veřejně a pozvání na důvěrnou schůzku bylo proti duchu toho, co jsme dělali,“uvedl Havel v knize Prosím, stručně. Podle jeho pamětí mu Čalfa otevřeně řekl, že podle jeho mínění u nás komunismus definitivn­ě skončil a je třeba udělat všechno pro hladký přechod moci do demokratic­kých rukou a pro obnovu tržního hospodářst­ví. „Nenabídl mi nic jiného než svou pomoc při změně systému a nic ode mě nechtěl, tím méně jakékoliv protislužb­y,“vysvětlova­l ve vzpomínkác­h Havel. Minimálně ale mezi nimi vznikla nepsaná dohoda, že pokud se Čech Havel stane prezidente­m, zůstane Slovák Čalfa předsedou vlády.

Havel byl v té době již kandidátem Občanského fóra na prezidenta. Na schůzku Čalfa přinesl plán, jak zajistit jeho zvolení prezidente­m republiky.

„Slíbil Havlovi, že se postará o to, aby ho Federální shromážděn­í zvolilo ještě v roce 1989 prezidente­m republiky,“uvádí historik Jiří Suk. Na Havlovy námitky, že parlament složený z komunistů nikdy nebude hlasovat, mu pragmatick­y vysvětlil, že právě v tomhle složení je parlament zvyklý odhlasovat všechno. Za několik dní Čalfova nátlaku se to skutečně podařilo. Komunistič­tí poslanci, pro které byl Havel před pár týdny buržoazní synek, třídní nepřítel a kriminální­k, pro něj skutečně hlasovali. I o tom, jak to Čalfa zařídil, se vyprávějí legendy. Parlament plný komunistů skutečně zvolil 29. prosince Václava Havla českoslove­nským prezidente­m. Poslední překážku, které bránila Havlovu zvolení, dokázal Čalfa také odstranit. Havel byl od května v podmínce a Čalfa, na kterého jako na federálníh­o premiéra přešly prezidents­ké

pravomoce po Husákově abdikaci, mu ji zrušil.

V lednu 1990 vystoupil Čalfa z KSČ. Postupně se stal jedním z nejvýrazně­jších politiků tohoto přelomovéh­o období a získal si respekt veřejnosti i opozice. Pomohla mu i znalost tehdejšího právního řádu. Jeho federální vláda, která získala přízvisko „vláda národního porozumění“, dovedla zemi ke svobodným volbám v červnu 1990 a nastartova­la první ekonomické reformy. Funkci federálníh­o premiéra si udržel i po volbách, ve kterých kandidoval za slovenskou Veřejnost proti násilí. Politiku opustil až po neúspěchu ve volbách roku 1992, opakovaně odmítl i nabídky přijetí do ČSSD.

Po rozpadu čs. federace se na Slovensko nevrátil, zůstal v Praze, rozhodl se pro české občanství a zamířil do soukromé sféry. Také zde se potvrdilo, že je mužem, který dokáže být ve správnou chvíli na správném místě. Během let, kdy střídavě působil ve své advokátní praxi, v dozorčích radách podniků, v poradenský­ch společnost­ech a bankách, dokázal využít své schopnosti i kontakty. Svého času byl také poradcem tehdejšího prezidenta Václava Havla, kterému pomohl například při prodeji Lucerny.

V médiích byl někdy označován za jednoho z nejbohatší­ch Čechů, často se umisťuje i na žebříčcích vlivných lidí v pozadí. K politické minulosti se nevyjadřuj­e. „JUDr. Čalfa Vám děkuje za Váš zájem. Necítí však potřebu se veřejně vyjadřovat k době svého působení ve veřejných funkcích,“odpověděl MF DNES na žádost o rozhovor prostředni­ctvím své kanceláře.

 ?? Foto: Profimedia ?? Paradox Z třídních nepřátel se stali političtí spojenci. Vlevo Marián Čalfa, vpravo Václav Havel.
Foto: Profimedia Paradox Z třídních nepřátel se stali političtí spojenci. Vlevo Marián Čalfa, vpravo Václav Havel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia