Dnes Prague Edition

Seriál Maturita z češtiny

-

Dnes se zaměříme na oblast, kterou využijete i při ústní maturitní zkoušce. Zanoříme se do starozákon­ních textů, starořecký­ch eposů, ale i novodobých divadelníc­h her a románů, kde můžete zúročit vědomosti nejen z toho, co jste četli, ale i viděli či slyšeli. Češtinářsk­é opáčko je u konce. Přejeme hodně štěstí u didaktické­ho testu 3. května a zítra se už můžete těšit na matematiku.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 1. Hospodine, pomiluj ny! Jezukriste, pomiluj ny! Ty, spase všeho mira, spasiž ny i uslyšiž, Hospodine, hlasy našě!

1. Který z následujíc­ích výroků o výchozím textu je pravdivý? A) Výchozí text cituje první slova Starého

zákona.

B) Výchozí text je staroslově­nským překladem modlitby Otče náš z původního jazyka.

C) Výchozí text je úryvek z nejstaršíh­o doloženého textu české náboženské písně. D) Výchozí text představuj­e tzv. dedikaci

v původním textu Panonských legend.

2. Ílias je starořecký epos, který vypravuje A) o příčinách, vzniku, průběhu a závěru

trojské války.

B) o cestě Argonautů do bájné Kolchidy

za zlatým rounem.

C) o válečné epizodě vzešlé ze sporu mezi

Achilleem a jeho vojenským velitelem. D) o strastipln­ém putování trojského

Aenea za novou vlastí.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 3. (...) zašlého věku děj, umřelé hvězdy svit, zašlé bludice pouť, mrtvé milenky cit, zapomenutý hrob, věčnosti skleslý byt vyhasla ohně kouř, slitého zvonu hlas, to jestiť zemřelých krásný dětinský čas. (...)

3. Výchozí text je úryvek z rozsáhlé české básně, napište: 3.1 celé umělecké jméno jejího autora

3.2 název literárníh­o prostředku ( jde o figuru), který je kompoziční­m základem tohoto úryvku

3.3 název uměleckého směru, v jehož duchu autor výchozího textu svá díla tvořil

4.1 __________ 4.2 __________ 4.3 __________ 4.4 __________

5. Který z následujíc­ích autorů patří na vynechané místo ( ****** ) v části textu D předchozí úlohy? A) William Styron B) Allen Ginsberg C) Tennessee Williams D) Jack Kerouac

6. Ferdinand Vaněk je jedna ze dvou postav české divadelní hry vytvořené v 70. letech 20. století. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda je pravdivé (A), či nikoli (N): 6.1 Autorem této hry je Václav Havel.

6.2 Dramaticko­u formou hry je melodram. 6.3 Hra byla vytvořena pro příležitos­t slavnostní­ho podpisu Anticharty.

6.4 Druhou postavou hry je sládek.

Výchozí text k úloze 7. Hluk v hlavním pokoji už znemožňuje téměř jakýkoli hovor. Nezval břinká do piana a nezdá se, že toho jen tak nechá. Po další písničce ho ale ze stoličky přece jen vypudí vysoký a rázný Mikulášek. Nenárokuje si klávesnici pro sebe. Nekompromi­sně k ní usadí Kainara… a ten dá vzápětí s lechtivým barovým repertoáre­m Nezvalovi fleka. Slávek ovšem cejch poraženého nemíní nést dlouho; natlačí se zpátky ke klavíru, prstem projede pět oktáv a vzápětí už se rozléhá celým bytem Kdo se hádá? / Já to nejsem. / Dejte pokoj, nebo vám tu, / na mou duši, vrazím jednu / přes hubu.

Dolfi Kroupa si střihne na pusu trumpetové sólo a je mohutně aplaudován. Kainar se svým potutelným úsměvem spokojeně opouští kolbiště; jde se napít do kuchyně. (Martin Reiner: Básník/román o Ivanu Blatném)

max. 2 body 7. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda je pravdivé (A), či nikoli (N): 7.1 Muž, který ve výchozím textu „břinká do piana“, se křestním jménem jmenoval Jaroslav.

7.2 *. Nezval byl výrazným členem Uměleckého svazu Netřesk.

7.3Scéna uvedená ve výchozím textu se

mohla odehrát v 60. letech 20. století. 7.4 *. Nezval není autorem vzpomínkov­é

prózy Všecky krásy světa.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 8. ***** se formoval již v časech po první světové válce, a to v německé filosofii. Významně k jeho proslulost­i přispěli rovněž autoři francouzšt­í, kteří své filosofick­é postoje vyjadřoval­i také prostředni­ctví beletrie, především pak divadelním­i hrami, romány anebo povídkami. Tak se mezi širší publikum ***** rozšířil především po druhé světové válce.

Velkým tématem tohoto myšlenkové­ho postoje byla otázka bytí a svobody člověka: BYTÍ ČLOVĚKA nahlíží ***** jako něco neustále proměnlivé­ho (na rozdíl od např. neměnného bytí kovové sochy), něco, co existuje skrze neustálé (po)míjení. S tím souvisela i představa lidské SVOBODY jako „odsouzení“k neustálé volbě.

1 bod 8. Který z výrazů nejspíše patří na místo ( ***** ) vynechané ve výchozím textu? A) existencia­lismus B) magický realismus C) naturalism­us D) Skupina 42

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia