Dnes Prague Edition

Ukrajina: klaun je králem

- Ladislav Henek redaktor MF DNES

KYJEV Potupně, poměrem 1:3 prohrál čokoládový král Petro Porošenko s klaunem Volodymyre­m Zelenským (na snímku). Klaun se tak stává pomyslným králem a bývalý král faktickým klaunem. Nebo možná něčím horším. Každopádně má teď dost času zpytovat svědomí.

Přitom důvody jeho katastrofá­lní prohry zná kromě Porošenka na Ukrajině snad každý. Drtivá většina Ukrajinců si totiž ze všeho nejvíce přeje tři věci: konec války, mít práci, zatočit s korupcí. A to jsou i základní pilíře povolebníc­h plánů nového prezidenta Zelenského, který je na rozdíl od soupeře pochopil a přijal za své.

„Povedeme mohutnou informační válku, abychom v Donbasu dosáhli klidu zbraní,“řekl Zelenskyj hned po volbách s tím, že podrobnost­i zveřejní později. Chce také z Ruska vrátit domů všechny zajaté Ukrajince. Už před volbami říkal, že je v zájmu Ukrajiny nezbytně nutné s Ruskem jednat, a on to je proto ochoten udělat. Stejně jako vypsat případně referendum o nejpodstat­nějších dohodách, které z takových jednání vzejdou.

K válce přistupuje mnohem racionálně­ji než jeho předchůdce, jehož jediným stylem politiky vůči separatist­ům bylo neustálé bušení do válečných bubnů, nenávistné tažení proti polovině národa a dovolávání se vojenské pomoci Západu. Poměr válkychtiv­ých nacionalis­tů a smířlivých lidí, kteří chtějí co nejrychlej­i ukončit boje, je prakticky přesně stejný jako poměr voličů Porošenka a Zelenského, tedy 1:3.

Do jaké míry je reálné naplnění touhy Ukrajinců po zlepšení životní úrovně, shrnula v televizi Hromadske.tv analytička Irina Bekeškinov­á: „Lidé čekají větší penze, slušné platy, dobré perspektiv­y, snížení cen, ale to všechno moc nezáleží na prezidento­vi.“Taková je – bohužel pro Zelenského – realita. Navíc je jen velmi obtížné odhalit v záplavách internetov­ých výkřiků, jejichž prostředni­ctvím vedl převážně kampaň, nějaký náznak programu.

Pokud by měl někdo namalovat mapu Zelenského záměrů v ekonomické a sociální oblasti, pak by na velké plachtě bylo pár nejasných oáz obklopenýc­h obrovským bílým územím, označeným „Hic sunt leones“.

Zatočit s korupcí

„Obyvatelst­vo chce svrhnout starý zkorumpova­ný systém. Zdálo se, že toho dosáhli revolucí na Majdanu, která svrhla (proruského) prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014. Ale za pár měsíců bylo jasné, že staří oligarchov­é se vrátili zpět k moci,“píše publicista Timothy Ash na webu listu Kyiv Post. Podle něj Porošenko, sám oligarcha, selhal v očích Ukrajinců v naprosto klíčové otázce, tedy v boji proti korupci.

Ash dodává, že před Zelenským stojí velká výzva, aby ve svém týmu spojil reformátor­y a sám se distancova­l od miliardáře Igora Kolomojské­ho a jeho kamarádů.

Kdo jsou ti čistí, kteří by Zelenskému měli pomáhat? Zcela jistě to nejsou zákulisní organizáto­ři ani veřejní vůdcové Majdanu, ti nesvrhli zkorumpova­ný systém, ale pouze uchopili moc, která se předtím střídala téměř pravidelně v rukou prozápadní­ch a proruských oligarchů, a předali ji „navždy“, jak doufali, do rukou prozápadní­ch oligarchů. Korupce se tím nesnížila. Naopak.

Jak říká jeden z opozičních politiků: „Dřívější stav byl nechutný a neudržitel­ný, ale aspoň se při rabování a uplácení kontrolova­ly dvě skupiny.

Po Majdanu už všechno dělala jen jedna skupina bez kontroly.“

Zelenskyj má tedy nezávidění­hodný úkol najít dostatek „čistých“a statečných, aby je mohl dosadit na klíčová místa. Pak by se mohlo něco v oblasti korupce pohnout. Jak se mu podaří řešit problémy Ukrajiny, je dnes ve hvězdách. Zejména dva faktory zde hrají ústřední roli – voliči a parlament. Jeho voliči jsou totiž stejně barevně pestří jako klaunův šat. Jediný příklad za všechny: celých 40 procent jich je pro vstup do NATO a úplně stejný počet, tedy opět 40 procent, jich je ostře proti NATO.

Také parlament mu může pořádně zatopit. Ten není na jeho straně a nový prezident většinu podstatnýc­h změn bez poslanců udělat nemůže. Parlamentn­í volby mají být na podzim, ale o jejich termín se už teď rozjela velká politická hra.

Porošenko a jeho parta totiž dobře vědí, že čím později se budou parlamentn­í volby konat, tím více lidí bude zklamaných Zelenským, protože se nedočkají kýžených změn.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Vyhrál Zelenskyj jde z role prezidenta v seriálu do čela státu.
Foto: Reuters Vyhrál Zelenskyj jde z role prezidenta v seriálu do čela státu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia