Dnes Prague Edition

Zadlužená nemocnice přitahuje exposlance ODS

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Narychlo založená firma exposlance ODS Jana Moravy a podnikatel­e Davida Soukupa usiluje o koupi pražské Nemocnice svaté Alžběty.

Od schůze věřitelů zadlužené pražské nemocnice, která proběhla před týdnem, se nečekalo příliš vzrušení. Jenže přišla překvapivá zpráva: jen pár hodin před jednáním dorazila do datové schránky soudu nabídka ke koupi špitálu v hodnotě 45 milionů korun. Peníze za zařízení s více než stovkou lůžek pro dlouhodobě nemocné na pražském Albertově nabídla společnost CABD MDMKV Invest.

Firma se složitým názvem vznikla teprve začátkem dubna a napůl ji vlastní dvě společnost­i zastoupené v jejím názvu – CABD a MDM KV. Za tou první stojí bývalý poslanec ODS Jan Morava, známý hlavně kvůli deset let staré aféře s výrobou kompromitu­jících materiálů na politiky. Druhým jednatelem je podnikatel ve zdravotnic­tví David Soukup.

O nemocnici se přitom dříve – byť ne oficiálně – ucházel kdysi ještě známější politik a představit­el ODS Marek Šnajdr.

Na jeho zapojení do obchodu upozornil deník Právo. Podle něj se někdejší náměstek ministra zdravotnic­tví spojil s podnikatel­em Tomášem Horáčkem stíhaným v korupční kauze kolem pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Společně se složili na částku 29 milionů korun, kterou za nemocnici před dvěma lety nabízeli. Byznys však podle deníku padl, když si pro Horáčka přišla vloni v létě policie. Společnost­í, která podle Práva měla reprezento­vat Šnajdrův vklad do koupě špitálu, není nikdo jiný než Moravova CABD.

Nová firma, stejní lidé

Insolvenčn­ímu správci Rudolfu Vinšovi se však nabídka Moravovy společnost­i nelíbila. „Správce vyjádřil své rozhořčení nad tím, že s tímto zájemcem je o případné nabídce jednáno již od října 2018, nabídku zaslanou až včerejšího dne považuje za účelovou a spekulativ­ní záležitost,“ stojí v protokolu z jednání. Vinš dodal, že postup Moravy a spol. nepovažuje za náhodný. „Dlužník považuje nabídku jen za opakování stejného postupu ovšem jinou společnost­í, a to se stejnými osobami.“

Oficiálně však firmu nereprezen­tuje ani Šnajdr, ani Morava. Na schůzi věřitelů minulý týden společnost CABD MDMKV Invest představil­a jako zájemce podnikatel­e Davida Svobodu s tím, že už dříve provozoval nemocnice v Ostrově nad Ohří, Sušici nebo Sokolově. Podle protokolu z jednání firmu zastupoval advokát Milan Šperl.

Soud se zajímal o to, zda má Moravova a Soukupova firma napojení na společnost Svět zdraví SE, přes kterou se o koupi nemocnice pokoušeli Horáček se Šnajdrem. Právník Šperl na to odpověděl, že neví.

Firma teď má měsíc na to, aby soudu doložila, že má na účtu pětačtyřic­et milionů na koupi nemocnice. Musí taky dokázat, že by zvládla špitál provozovat i na jiném místě, pokud by majitel budovy na Albertově nechtěl dál spolupraco­vat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia