Dnes Prague Edition

Soudce „celebrit“opět přišel o část platu

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Před dvěma roky mu Nejvyšší správní soud zkrátil na půl roku plat o deset procent kvůli tomu, jak neúměrně dlouho mu trvalo vyřizování soudních sporů. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Valehrach tehdy vyvázl ještě s mírným trestem, neboť žalobce mu navrhoval snížit plat dokonce o čtvrtinu a na celý rok. Kárný senát ale přihlédl k tomu, že se Valehrach snažil svá pochybení napravit.

Jenže ve čtvrtek stanul před kárným senátem znovu. A opět kvůli průtahům. „Kárným opatřením je srážka z platu ve výši dvaceti procent po dobu osmi měsíců,“oznámil mluvčí soudu Michal Novotný.

Valehrach patří mezi zkušené soudce. Začínal v roce 1986 právě na Obvodním soudě pro Prahu 8, o jedenáct let později přešel na Městský soud v Praze, odkud se v roce 2013 vrátil zpět na obvodní soud.

Právě na stěhování se vymlouval, když kárný senát v prosinci 2016 rozhodoval o jeho prvním trestu za průtahy. Ty měl tehdy ve 244 soudních případech.

Valehrach si stěžoval na to, že nedostal

i ochranu osobnosti. Řešil mediálně známé spory. Třeba žalobu Jany Bobošíkové, která v roce 2007 žádala omluvu od bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného za „lži, urážky a výmysly“, které o ní údajně šířil v médiích. Valehrach žalobu zamítl s tím, že veřejně činné osoby si mají spory řešit v médiích a nikoli u soudů.

Zamítl i žalobu tehdejšího expremiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), jenž tvrdil, že zveřejnění Kubiceho zprávy mu prohrálo volby v roce 2006.

Rozhodoval také o sporu mezi muzikanty a nařídil kytaristov­i kapely Support Lesbiens Jaroslavu Helešicovi, aby zaplatil hudebníkov­i Janu Kalouskovi 200 tisíc korun kvůli pár taktům z jeho písně Chodím ulicí. Řešil i případ Strany zelených, která v předvolebn­í kampani zneužila slogan písně Katapultu: „A co děti? Mají si kde hrát?“

Na starosti měl v minulosti i spor o stávku odborů či případy lidí, kteří se domáhali vymazání ze seznamu spolupraco­vníků StB.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Paroubek i Support Lesbiens Valehrach soudil mediálně známé případy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Paroubek i Support Lesbiens Valehrach soudil mediálně známé případy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia