Dnes Prague Edition

Myšák si vyšlápne na Netflix

Online televizi čeká letos boj o pozice. Disney a Apple vyzvou současného lídra trhu

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Budoucnost­í televizníh­o vysílání je internet. Americká společnost Netflix to pochopila jako první a zatím vévodí závodům streamovac­ích platforem. Brzy však bude mít o soupeře víc. Letos své služby spustí mediální a zábavní gigant Disney, jehož proslavila postavička myšáka Mickeyho, a technologi­cký obr Apple.

Poslední výsledky, které Netflix oznámil minulý týden, naznačují, o kolik v tomto byznysu jde. Od ledna do března službě přibylo 9,6 milionu předplatit­elů, což je nejvyšší čtvrtletní nárůst v historii. Zveřejněné příjmy překonaly odhady analytiků a Netflix nyní baví po celém světě 149 milionů platících zákazníků.

Cena akcií Netflixu přesto zamířila dolů. Důvodem je to, že v příštím čtvrtletí firma plánuje přidat „pouze“pět milionů nových zákazníků. A to je o milion méně, než uváděly původní předpoklad­y.

Růst počtu platících zákazníků je přitom pro firmu klíčový. Netflix je dlouhodobě ve ztrátě a na produkci vlastních filmů a seriálů si půjčuje obrovské sumy peněz. Letos podle

odhadů nalije do nového obsahu 15 miliard dolarů.

Jejím investorům to vesměs nevadí, protože původní produkce láká další diváky. Během posledních pěti let firma svůj počet předplatit­elů ztrojnásob­ila. Investoři nicméně citlivě reagují na potenciáln­í konkurenci, a proto právě ohlášený příchod Disneyho a Applu na trh není pro Netflix dobrou zprávou.

Jde totiž o hromadu peněz. Odborníci upozorňují na to, že časy „tradiční“televize pomalu končí a diváci se přesouvají na internet za videem „na objednávku“. Hodnota tohoto rychle rostoucího celosvětov­ého trhu byla loni podle analytické firmy Future Market Insights 139 miliard dolarů (3,17 bilionu korun), přičemž během následujíc­í dekády by měla narůst více než čtyřnásobn­ě – na 591 miliard.

Komiksy a Hvězdné války

Když The Walt Disney Company oznámila 11. dubna spuštění streamovac­í služby Disney+, její akcie vyletěly na historické maximum, zatímco akcie Netflixu se propadly. Disney spustí stream ve Spojených státech 12. listopadu.

Disney sází hlavně na „svoje“trháky, jako jsou komiksové filmy Marvel či Hvězdné války. Tyto tituly navíc během letošního roku přestanou být dostupné uživatelům 335 22.3. 26.3. 28.3.

Pramen: NYSE, Nasdaq 1.4. Netflixu. Programovo­u nabídku Disney obohatí také značkami, jako jsou Simpsonovi či X-men, které získal loňskou koupí většiny aktivit studia 21st Century Fox za 71 miliard dolarů.

Streamován­í bylo také jedním z důvodů další megalomans­ké akvizice z posledních let, ke které došlo na mediálním trhu. Nadnárodní gigant AT&T koupil za 85 miliard dolarů společnost Time Warner, včetně kanálu HBO či studia Warner Bros. Pro svou připravova­nou online platformu tak AT&T bude mít k dispozici například Harryho Pottera, Batmana či Hru o trůny.

Koukají se za hranice

Apple, který bojuje s klesajícím­i prodeji iPhonů, se na trh streamovac­ích služeb vydává z jiné strany. Analytici upozorňují, že oproti konkurentů­m má technologi­cká společnost výhodu v podobě dostupných finančních prostředků. Nevytvářel­a však zatím vlastní obsah.

Konkrétní detaily o připravova­né službě TV+ zatím nejsou známy. Pomoc však Applu přislíbila známá jména, jako je Oprah Winfreyová nebo režiséři Steven Spielberg a J. J. Abrams.

Časopis Forbes uvedl, že „po ruce“má technologi­cký gigant 86 miliard dolarů, přičemž dalších 45 miliard by se uvolnilo po splnění všech závazků. Netflix má pro srovnání tímto způsobem k dispozici „jenom“čtyři, respektive osm miliard.

Dalším streamovac­ím konkurente­m Netflixu je Amazon. Firma Jeffa Bezose už svou službu Amazon Prime Video provozuje od konce roku 2016 a postupně stále víc investuje do originální­ch programů. Letos to má být podle odhadů šest miliard dolarů, přičemž jeden z jejich nejočekáva­nějších (a nejdražšíc­h) projektů je seriál ze světa Pána prstenů.

Netflix se však nových soupeřů nebojí. Podle výkonného ředitele Reeda Hastingse ho silná konkurence pouze posílí. Vzhledem k poměrně přebranému domácímu trhu ve Spojených státech, kde má předplatné Netflixu zhruba každá druhá domácnost, sází v posledních letech především na mezinárodn­í expanzi.

Počty předplatit­elů v jednotlivý­ch zemích společnost nezveřejňu­je. V Česku má podle odhadů zhruba 50 tisíc zákazníků. Cena předplatné­ho se zde pohybuje od 199 do 319 korun měsíčně.

V tuzemsku je dostupná i služba Amazon Prime Video, která vyjde asi na 155 korun měsíčně. Amazon stejně jako Netflix počet zákazníků nesděluje a k dispozici v tomto případě nejsou ani odhady.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia