Dnes Prague Edition

K omluvě muslimům není důvod

- Jan Ziegler publicista

panělský král Filip VI. se má podle prezidenta sevillské mešity Yihada Sarasua omluvit za hanebnosti, loupeže, vysídlení a vraždy muslimů prováděné na příkaz katolickýc­h králů, které vyvrcholil­y kapitulací Granady v roce 1492. Já jenom připomínám, že současný panovník země na Pyrenejské­m poloostrov­ě není přímým potomkem krále Ferdinanda II. Aragonskéh­o a jeho choti Isabely Kastilské, kteří vládli Španělsku v době reconquist­y, tedy vítězství katolickéh­o náboženstv­í nad islámem.

Jak počínání španělskýc­h muslimů hodnotit? Židé mají pro takové jednání krásné slovo chucpe, což značí neskutečno­u drzost. Něco jako ve stylu obhajoby vraha vlastních rodičů, který prosí soud, aby k němu byl shovívavý, protože je sirotek.

Nikdo soudný nebude tvrdit, že křesťané muslimům nikdy neublížili. Jenomže nelze historii vytrhávat z kontextu. Reconquist­ě předcházel­a conquista, tedy dobývání Španělska muslimským­i Araby – a oni se rovněž se svými protivníky nemazlili. Východní Morava byla do začátku 18. století terčem osmanských nájezdníků, kteří zde vypalovali města a vesnice a vraždili jejich obyvatele. Až do roku 1830, kdy francouzsk­á vojska dobyla Alžír, tehdy hlavní základnu pirátů ve Středozemn­ím moři, islámští loupeživí nájezdníci masově unášeli Evropany do otroctví. Ještě ve 20. století v letech 1915–1918 zmasakrova­li muslimští Turci na 1,5 milionu křesťanský­ch Arménů. A to je jen několik příkladů islámského násilí vůči křesťanům.

Konec 15. století bychom měli přenechat historikům. Společnost tehdy ctila a vyznávala jiná pravidla, která se nám sice nemusí líbit, ale v té době byla běžná a akceptovan­á. Mezi ně patřilo i vnucování náboženské víry. O několik desítek let dříve, než ve Španělsku definitivn­ě zvítězili katolíci, byly české země dějištěm krvavých husitských válek a považoval bych rovněž za nesmyslné, kdyby si současní katolíci a potomci husitů navzájem vynucovali odprošení za zločiny staré více než 600 let.

K omluvě muslimům za dávné křivdy proto není žádný důvod. Je bohužel smutné, že někteří jedinci, kterým říkám omlouvači, mají potřebu se z hlediska Evropanů a křesťanů pořád za něco omlouvat. Takové jednostran­né sebemrskán­í je ovšem kontraprod­uktivní, protože u druhé strany vyvolává neoprávněn­ý pocit křivdy.

Š

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia