Dnes Prague Edition

Nač se humorista mohl ptát Boha za sovětské éry

-

Politologo­vé mají novou hračku. Sotva ukrajinské volby vyhrál Volodymyr Zelenskyj, zahájili vážné debaty, jaký prezident se asi může vyklubat z komika. Což je podružná otázka.

Jednak takový Ronald Reagan byl nakonec dost možná lepším prezidente­m než předtím hercem, jednak existují země, které díky svým vůdcům, bezděčným šaškům, z legrace nevyjdou.

Ale hlavně to všechno je pořád lepší než nepříliš vzdálená historie, v níž politici vedli proti komikům válku.

Své o tom ví Humorista, který právě vstupuje do našich kin. Skromně, tiše a nenápadně, přestože by se měl nejen proti ztrátě paměti ordinovat povinně. Chytřejší, přesnější a beznadějně­jší smích se totiž hned tak nevidí.

Trochu připomene českého Prodavače humoru nebo polského Předtanečn­íka, natočil jej s pomocí českých kolegů lotyšský rodák Michail Idov, odehrává se v Sovětském svazu v éře počátku 80. let, jíž se ironicky přezdívalo „pětiletka nádherných pohřbů“, a hrdinou je právě komik.

Tedy dnešními slovy sólový bavič žánru stand-up comedy, Woody Allen socialisti­ckého tábora balancujíc­í mezi lidovou popularito­u a komunistic­kou cenzurou se zasmušilým sarkasmem. Ať v soukromí tipuje, proč Židy neposílají do vesmíru, či do svého nejžádaněj­šího estrádního skeče pašuje pro opičku jméno Iljič, anebo se skřípáním zubů vystupuje na Dni železničář­ů, protože to je dobře placená zakázka od novodobé šlechty, „i Annu Kareninu zabili železničář­i pro peníze“.

Jak to bylo dál? Pro ty, kdo se do kina nechystají, lze přidat ještě pár nápověd. Zatímco v souladu s heslem „ruská idea je vodka a vesmír“letí vstříc nejistému osudu další sovětská posádka, komikovi sice neschválí jeho výstup o kosmonautu Roubíčkovi,

nicméně přidělí mu absurdní misi, kdy na přání astronauta odvysílá v přímém přenosu z Bajkonuru ke hvězdám svou opičí legrácku, načež si spolu na dálku popovídají o dětech, psech a Bohu.

Na co by se režimem trpěný humorista zeptal Stvořitele? Ale vážně, zajímá se v působivé scéně o „soudruhu Bohovi“člen vesmírné expedice, kterou už zřejmě nikdy nikdo neuvidí, i když podle oficiálníc­h zpráv „přes drobné potíže přistála ve spřátelené Tanzanii“.

Komik, který na příkaz mocných obveseluje paničky pohlavárů v rezidencíc­h, kde porno a sauna zosobňují jejich představu o západních kratochvíl­ích, se pochopitel­ně prezidente­m stát nemůže. Naopak zákonitě jednou musí ztratit opatrnou sebekontro­lu, přesměrova­t svůj vtip přímo na hostitele a za zjištění, že komunistič­tí aparátčíci opravdu nemají smysl pro humor, pak tvrdě zaplatit.

Protože tehdy, před pouhými pětatřicet­i lety, ještě komik nemohl o hlavě státu ani zažertovat, natož na ni kandidovat. Ostatně dobové mantinely zábavy ve filmu přesně vymezuje jeden z příslušník­ů tajné policie slovy: „Ale jinak ať si humoristé vtipkují, protože lidi mají v sobě zlobu a potřebují upustit páru; klidně třeba i o sexu!“Jak velkorysé; děkujeme. Třebaže zkoumání hranice osobní statečnost­i v Humoristov­i je těžko přenosné na generace zrozené ve svobodě, podává film nadčasový obraz o vztahu politiky a smíchu vůbec. S nabytou mocí se totiž schopnost sebeironie zpravidla zmenšuje, lhostejno, zda se vůdce národa vyšvihl z postu komika, popeláře nebo poslance. Já nesu na bedrech takovou zodpovědno­st, a vy si ze mě utahujete? Fuj, nevděčníci!

Odtud leckdy zbývá jen krůček k vrchnosten­skému zákazu komiků. A tady teprve veškerá legrace končí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia