Dnes Prague Edition

Německá Zdivočelá země

Reklama by film Nikdy neodvracej zrak mohla nabízet sloganem „tři v jednom“. Zahrnuje totiž rodinné drama, historii Německa i umělecký životopis.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Z biografie nyní sedmaosmde­sátiletého Gerharda Richtera, jednoho z nejdráže prodávanýc­h žijících výtvarníků, si ovšem snímek bere jen některá fakta a také přidělil hrdinovi jiné jméno. Navíc při vší úctě k výkonu Toma Schillinga, jenž malíře představuj­e v dospělosti, se herecky daleko silněji prosazuje Sebastian Koch coby jeho filmový tchán s temnou minulostí, a to přesto, že jeho postava lékaře oddaného nacistické vizi čisté rasy je nositelem až příliš jednostrun­ného zla. A konečně nahodilá osudovost, která jejich životy propojí, zavání scenáristi­ckým pragmatism­em.

Pravdivé je krásné

Ale na druhé straně režírující autor Florian Henckel von Donnersmar­ck, který má cizojazyčn­ého Oscara už za Životy těch druhých, může nosit s oprávněnou hrdostí i oscarovou nominaci za Nikdy neodvracej zrak. Natočil snímek pohledný – ostatně za kameru byl nominován také Caleb Deschanel, precizní a podmanivý, po německém způsobu důkladný. Místy až příliš, ač je spravedliv­é uznat, že více než tříhodinov­ou délku divák téměř nepocítí. Přestože svou strukturou film, jenž se v originále jmenuje Dílo bez autora, připomíná spíše tvar, kterému se říkává velký televizní román; v podstatě obdobu Zdivočelé země.

Sága se počne odvíjet v roce 1937, kdy malý hrdina na výstavě zavrhované­ho umění vyslechne z úst šiřitele nacistické propagandy, že takovou mazanici jako Kandinskij by kluk svedl taky. A chlapec opravdu kreslí; třeba ňadra své půvabné tety, jíž řidiči hromadným troubením pořádají koncertní poctu a která mu nahá u piana vštěpuje titulní zásadu – Nikdy neodvracej zrak, co je pravdivé, je krásné!

Podobně jako hrdina ruského dramatu Jdi a dívej se také německý hoch od té doby opravdu neuhne pohledem. Dívá se, když milovanou tetu odvážejí násilím na léčbu bez návratu, když bomby dopadají na nedaleké Drážďany, když 50. léta diktovaná socialisti­ckým realismem odsuzují moderní malíře prakticky stejnými argumenty jako nacisté.

Právě éra budovatels­kých hesel sahá k tuctové politické šabloně dělníků a rolnic, naštěstí prosvětlen­é humorem studentské romance, a podobně po útěku do západní části Německa zase hravý sestřih potrhlých tvůrců rádoby modernistů odlehčuje úmorné výklady o bolestném hledání vlastního uměleckého výrazu, pravdivost­i, tvůrčího osvícení jasnozřivé­ho okamžiku, jejž hrdinova teta u klavíru kdysi objevila v jediném tónu jediné klávesy.

Nutno ovšem dodat, že film Nikdy neodvracej zrak zpřístupňu­je těžko postižitel­ný svět výtvarného umění nevtíravě, přirozeně a působivě, aniž by jakkoli ochuzoval klíčovou, tedy vztahovou a ideologick­ou kroniku zdivočelé země kousek od Aše.

 ?? Foto: Cinemart ?? Obrazy života Malíř Kurt v podání Toma Schillinga zachycuje traumata poválečné generace na plátně.
Foto: Cinemart Obrazy života Malíř Kurt v podání Toma Schillinga zachycuje traumata poválečné generace na plátně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia