Dnes Prague Edition

Kaufmann a Damrau, muž vs. žena

- Věra Drápelová

Tenoristu Jonase Kaufmanna netřeba představov­at, také německá sopranistk­a Diana Damrau je tu známá, ať už z kinopřenos­ů z Metropolit­ní opery, nebo z pražských recitálů. Na labelu Erato, spadajícím pod Warner Classics, nyní vychází album, které je živým záznamem koncertu, na němž oba vystoupili loni v Essenu v rámci společného turné.

Vybrali si Italský zpěvník od Huga Wolfa, rakouského skladatele druhé poloviny 19. století, jenž německé překlady italských milostných básní a lidových písní zhudebnil pro mužský a ženský hlas. Italský styl s jeho melodičnos­tí však úmyslně nenapodobo­val. Účinek písní, jejichž délka málokdy překročí dvě minuty, vychází především z deklamace textu.

Klavír soudce

Muž je v tomto cyklu spíš trpící a toužící bytost, žena koketní a rozpustilá, ba škodolibá. Oba si vedou svou a neshodnou se – ostatně žádný duet nemají. A právě tento kontrast Kaufmann a Damrau skvěle zosobňují.

Z ukázek na YouTube lze vyvodit, že koncert doprovázel­i i hereckými etudami, možná až přemrštěný­mi, nicméně pokud se odrazily na zvukové nahrávce, tak v lepším slova smyslu. U Kaufmanna to potěší dvojnásob, neboť některé jeho projekty z posledních let působily rozpačitě. Ve Wolfově extatické lyrice, někdy upomínajíc­í Richarda Wagnera, se však zase našel.

Temný, vroucí hlas, introvertn­í, leč vášnivý výraz se střídá s živým, výbušným zpěvem Damrau, která umí každým slovem takříkajíc tít do živého. Do jednotlivý­ch monologů zasahuje ještě třetí hlas, klavírní, Wolfem podrobně propracova­ný. Pianista Helmut Deutsch má svým způsobem poslední slovo, jako chápavý, přesto neoblomný soudce.—

 ?? Foto: Warner Classics ?? Jonas Kaufmann a Diana Damrau
Foto: Warner Classics Jonas Kaufmann a Diana Damrau

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia