Dnes Prague Edition

Miss exitus, absurdní požitek ze čtení o smrti

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Devětadvac­etkrát už byla pracovnice domácího hospice Ema u lože umírajícíh­o, aby ho doprovodil­a na druhý břeh. Nyní, tedy potřicáté, prožívá definitivn­í odchod paní Neomytkové, kdysi rodinné přítelkyně.

Skvělá čeština

Má v tomhle pošmourném prosincové­m ránu poněkud kocovinu, protože předchozíh­o večera zapíjela drsný rozchod s přítelem, policistou Emilem. Ale ačkoli nemá službu, k Neomytkový­m musí, neboť ji o to požádal syn staré ženy, padesátile­tý abstinujíc­í alkoholik a psychiatri­cký pacient Boris. Maminka se tolik chtěla dožít Vánoc, Štědrý den sice ještě není, ale dalo by se to jistě nějak nasimulova­t…

Aleš Palán, který léta spolupracu­je s Asociací hospicové a paliativní péče a o umírání tudíž hodně ví, zvolil pro román Miss exitus neobvyklou formu – druhou osobu jednotného čísla, takže vyvolává dojem, že Ema svůj příběh vypráví sama sobě. Na čtení je to snad trochu náročnější, ale zase to autorovi umožnilo neobyčejně úspěšně působit na city. Román je emočně tak silný, že jemnější povahy může až mrazit, přitom o nějaké citové vydírání rozhodně nejde.

Navíc Palán skvěle ovládá češtinu jak „literární“, tak hovorovou, a občasné vulgarismy sází trefně jak střely do terče. Třebaže je to u tak závažného tématu až absurdní, číst Miss exitus je skutečně požitek.

Lze-li mít k románu nějaké výhrady, pak se týkají postav, jež jsou vystavěné trochu podle šablony. S výjimkou Zuzky, která vytváří svůj studijní projekt z fotografií mrtvých a teď se snaží vetřít k Neomytkům pro závěrečný snímek, jsou víceméně dojemné.

Dokonalý závěr

Jak paní Neomytková, která se v posledních chvílích na tomto světě probere, aby Emě osvětlila dávné tajemství, tak běžného života neschopný Boris, a nakonec i laskavá, byť občas záchvatům zlosti podléhajíc­í Ema, která krade v parku větvičky, aby se pokusila vytvořit vánoční atmosféru.

Ale vlastně ani to čtenáři, pohlcenému temnou historií, nevadí. A ještě dlouho po poslední stránce románu bude uvažovat, jestli se v Emě rodí naděje, nebo jakýsi cynismus. Závěr Palánovi vyšel dokonale.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia