Dnes Prague Edition

Město plánuje pět cest k bytům

Centrální úřad i malé skupiny stavitelů mají urychlit výstavbu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pomalá výstavba, málo nových bytů, bydlení nedostupné pro střední třídu. Problémy pražského trhu s bydlením se táhnou už několik let a rostou ceny jak samotných bytů, tak i nájmů.

Magistrát proto řeší, jak situaci s bydlením v hlavním městě zlepšit. Podle představ vedení města by měla být Praha schopna absorbovat nové příchozí obyvatele a zároveň nabízet dostupné bydlení obyvatelům stávajícím. „Základní problém nyní je, že se více a více rozevírají nůžky mezi příjmy lidí v Praze a cenami bydlení, ty rostou závratně. Bydlení je nedostupné i pro střední vrstvu,“shrnuje současnou situaci radní pro legislativ­u a podporu bydlení Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN). To má zvrátit několik opatření. „Ty nejudržite­lnější systémy v přírodě jsou mnohodruho­vé. Proto chceme pracovat na různých druzích podpory bydlení,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

MF DNES přináší přehled hlavních kroků, kterými chce pražský magistrát přispět k dostupnějš­ímu bydlení v hlavním městě.

1 Zrychlení výstavby Aktuálně trvají povolovací procesy u velkých developers­kých projektů se stovkami bytů až deset let. Nabídka nových bytů tak nestíhá reagovat na vysokou poptávku po bydlení. Jedním z kroků, které by mohly povolovací procesy zrychlit, je podle vedení města vznik centrálníh­o stavebního úřadu. V současnost­i totiž řeší stavební a územní řízení stavební úřady jednotlivý­ch městských částí. „Připravuje­me návrh, aby se centrálně rozhodoval­y v rámci stavebního a územního řízení stavby velkého rozsahu nad určité množství zastavěné plochy. Je to jeden z nástrojů, jak urychlit povolování velkých projektů,“uvádí Kordová Marvanová a dodává, že od letošního srpna bude podle novely zákona nutné na centrální úrovni projednáva­t velké dopravní stavby. Podobným způsobem by měl fungovat navrhovaný centrální stavební úřad. V koalici však na něm není úplná shoda. Především Praha sobě se k jeho vzniku staví zdrženlivě. „Musíme k tomu přistupova­t s určitou opatrností. Centraliza­ce nepřinese zázračné vyřešení všech problémů. Není účelem okleštit rozhodován­í na úřadech městských částí,“říká zastupitel a předseda výboru pro územní rozvoj Petr Zelenka (Praha sobě).

Dalším faktorem, který by ve zrychlován­í povolovací­ch procesů mohl hrát roli, je novela stavebního zákona. Tu nyní připravuje ministerst­vo pro místní rozvoj, Praha k ní však má určité výhrady. Na úrovni magistrátu se chystá také digitální mapování procesů na stavebních úřadech, které má pomoci zjistit, kde dochází k největším průtahům.

2 Městské byty Městské části se v minulosti hromadně zbavovaly bytů, které měly ve správě. Ty teď chybějí na trhu s dostupným nájemním bydlením. Magistrát chce dostupné bydlení podpořit tím, že uvede zpátky na trh městské byty, které jsou nyní prázdné, protože čekají na rekonstruk­ci. Problém je, že neví, kolik městské části bytů mají a kolik jich potřebují opravit. „Rozeslali jsme radnicím dotazníky s žádostí o základní informace o využívání bytového fondu a požadavcíc­h na rekonstruk­ce,“říká radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) s tím, že do září letošního roku rozdělí magistrát městským částem první peníze na opravy prázdných bytů. Zároveň Praha radnicím doporučuje, aby se dalších bytů už v rámci privatizac­í nezbavoval­y. 3 Družstevní bydlení Relativně levnou formou bytové výstavby má být podle plánů Kordové Marvanové také družstevní výstavba. Má zajistit vznik bytů, které budou zhruba o třicet procent levnější než byty v nových developers­kých projektech. Především proto, že město družstvům poskytne do nájmu pozemky. „Družstevní bytová výstavba může být levnější také proto, že do družstev vstupují lidé, kteří si takto pořizují bydlení pro vlastní potřebu. Nepotřebuj­í tedy generovat takový zisk,“vysvětluje radní. Praha by vznik družstev podpořila také svou majetkovou účastí, přičemž by pak měla k dispozici asi třetinu bytů, které může vyhradit pro sociální bydlení. Zbylé dvě třetiny zůstanou nově vzniklému družstvu. Výstavbu domů budou řídit již existující družstva, která Praha vybere ve výběrovém řízení. Podle Kordové Marvanové se takto dostanou k bytům i lidé, kteří nedosáhli na hypotéku. „V případě družstevní­ho bydlení si úvěr bere družstvo, takže člen družstva nemusí splňovat přísné podmínky bank,“dodává.

4 Baugruppe Zatímco podpora družstevní­ho bydlení má přinést projekty se stovkami bytů, zaměřuje se Praha také na menší bytové domy. Ty by mohly vznikat takzvaným systémem baugruppe. Jedná se o metodu výstavby, kdy menší skupina lidí spojí své finance a zkušenosti a dům si postaví sama. Praha by na takovou výstavbu mohla vyhradit vlastní pozemky, které jsou pro velké projekty příliš malé. „Baugruppe přináší do města malé inovace jak v architektu­ře, tak i v náplni domů, protože vznikají i služby v parterech, které v místě chyběly. Dává to městu novou energii a možnosti pro schopné lidi, kteří ale nemají finance na koupi celého pozemku a zaplacení developmen­tu. Podmínkou poskytnutí pozemku bude, že město získá v projektech část bytového fondu,“popisuje Zelenka s tím, že do léta chce Praha vytipovat pozemky a připravit právní rámec.

5 Městský developer Vedení Prahy zároveň neopouští myšlenku založení městského developera, který by stavěl velké rezidenční projekty v režii města. Je to však záležitost spíše několika let. Město se totiž nejprve bude muset naučit stavět. Podle náměstka Hlaváčka by se však Praha mohla inspirovat například v Mnichově. Tam město koupilo soukromého developera už v roce 1918 a ten dodnes pod hlavičkou města staví byty nebo třeba školy. „V Mnichově je to akciovka, jejímž úkolem je nemít ztrátu, ale zároveň nemusí generovat zisk. To je jedna z možných cest i pro nás,“říká Hlaváček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia